Fără categorie

Ordinul european de protecție: în sprijinul victimelor în întreaga Uniune

Ordinul european de protecție: în sprijinul victimelor în întreaga Uniune
Ordinul european de protecție: în sprijinul victimelor în întreaga Uniune Victimele unor infracțiuni ce sunt în pericol de a fi agresate din nou în viitor sunt protejate prin menținerea agresorilor la distanță. Această protecție este valabilă pe teritoriul tării de origine, dar Parlamentul dorește extinderea acesteia în toată Uniunea. Conform unui text votat marți în comisia pentru libertăți civile, victimele infracțiunilor care beneficiază de protecție în unul din statele membre ale UE vor beneficia de aceleași drepturi dacă se mută într-un alt stat membru.

Sursa : © Uniunea Europeană – PE

Victimele unor infracțiuni ce sunt în pericol de a fi agresate din nou în viitor sunt protejate prin menținerea agresorilor la distanță. Această protecție este valabilă pe teritoriul tării de origine, dar Parlamentul dorește extinderea acesteia în toată Uniunea. Conform unui text votat marți în comisia pentru libertăți civile, victimele infracțiunilor care beneficiază de protecție în unul din statele membre ale UE vor beneficia de aceleași drepturi dacă se mută într-un alt stat membru.

Cele mai multe măsuri vizează protecția femeilor care sunt victime ale violenței pe criterii de sex, însă orice altă victimă trebuie să beneficieze de protecție. „Este o zi importantă pentru femeile europene. Este o zi importantă și pentru crearea zonei de justiție pe care o dorim pentru Europa. Este bine să avem un ordin european de protecție pentru toate victimele, în special pentru femei, dar și pentru orice alt grup căruia îi este pusă în pericol integritatea“, a spus raportoarea din partea comisiei pentru libertăți civile, Carmen Romero López (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Spania).

Pentru protejarea vieții, a integrității și a libertății

Noile reguli vizează victimele sau posibilele victime care necesită protecție împotriva unei fapte penale a unei alte persoane care poate să îi pună în pericol viața, integritatea fizică, psihologică și sexuală (prin prevenirea oricărei forme de hărțuire) și demnitatea și libertatea personală (de exemplu prin prevenirea răpirilor).

Regulile doresc să evite noi acte infracționale și să atenueze consecințele actelor infracționale anterioare. „Ordinul de protecție europeană va ajuta tineri, femei care sunt victime ale traficului cu persoane și alte grupuri de victime“, a arătat raportoarea de la comisia pentru drepturile femeii, Teresa Jiménez-Becerril Barrio (Spania), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Ordinul protejează și rudele victimelor

Ordinele europene de protecție pot fi emise atunci când persoana protejată decide să își stabilească reședința sau își are deja reședința într-un alt stat membru. Autoritatea competentă a statului unde această persoană este protejată va emite ordinul de protecție și îl va transmite țării unde persoana în cauză este stabilită. 

Un ordin european de protecție se poate emite numai atunci când în statul emitent a fost deja luată o măsură de protecție, care impune persoanei care reprezintă un pericol interdicția de a se deplasa în anumite localități, locuri sau zone definite în care își are reședința sau lucrează persoana protejată sau pe care aceasta le vizitează. Acesta se poate emite și pentru a proteja rudele unei victime, iar agresorul are posibilitatea de a contesta ordinul.

Consiliul va examina textul pe 27 octombrie. Votul în plan va avea loc la Parlament pe 13 decembrie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top