Opinii

Orașul Cernavodă, în plin proces de modernizare

Orașul Cernavodă este în plin proces de modernizare, administrația locală având agenda încărcată atât cu proiecte aflate în curs de derulare, cât și cu documentații finalizate ale unor noi proiecte de investiții. Astfel, toți cei din jurul primarului Liviu Negoiță, muncesc, iar din această toamnă rezultatele au început să fie vizibile.

Un proiect la care lucrările au început lunile trecute este cel de ”îmbunătățire a sistemului de preluare a apelor pluviale în zona centrală” prin lărgirea și supraînălțarea bazinelor de preluare a apei și realizarea unor conducte care să meargă înspre canalul Dunăre-Marea Neagră. De asemenea, au fost montate filtre pentru reținerea impurităților. Străzile care sunt în pantă determină pe timp de ploaie torenți de apă pluvială ce duc la inundarea zonei centrale a orașului. Conform proiectului, noua rețea de preluare a apelor va face față unei ploi cu precipitații de 60 de litri/mp. Valoarea proiectului este de 2 milioane de lei, bani alocați de la bugetul local.
Anul acesta, orașul Cernavodă a primit din fonduri guvernamentale suma de 14 milioane de lei pentru construirea rețelei de termoficare și de distribuție a agentului termic principal și secundar, un proiect mai vechi al orașului, care se îndreaptă spre finalizare. Astfel, un mare număr de locuitori au de acum posibilitatea de a fi branșați la rețeaua publică de termoficare. Reprezentanții administrației publice locale speră ca până la finalul anului 2017, orașul Cernavodă să fie primul oraș din România integral termoficat. Se poate realiza acest lucru datorită prețului gigacaloriei (cel mai scăzut din țară) și existenței unui producător de energie termică pe teritoriul orașului ( CNE Cernavodă). Valoarea totală a proiectului este de 20 de milioane de lei ( 14 milioane alocați de Guvernul României și 6 milioane din bugetul primăriei).
Un alt proiect depus spre finanțare din fonduri europene este cel al transformării sitului industrial de pe malul Canalului, aflat într-o stare avansată de degradare, într-o zonă verde, o zonă de recreere pentru locuitori. Valoarea totală a proiectului este de aproape 2,5 milioane de euro.
Și reabilitarea străzilor din oraș este în atenția primăriei, însă, lucrările se desfășoară mai dificil deoarece toate costurile sunt acoperite de la bugetul local, deocamdată fondurile europene nefiind destinate pentru astfel de investiții în orașe. Cu toate acestea, anumite străzi (Titulescu și Salciei) au intrat în reabilitare în această toamnă, procesul va continua și în anul 2017. Concret, se va turna covor asfaltic, se vor amenaja parcări rezidențiale și va fi montat mobilier stradal pentru îmbunătățirea confortului urban. Toate aceste străzi au deja finalizate lucrările de reabilitare a sistemului de canalizare, astfel încât problema preluării apelor pluviale să nu mai existe.
Anul acesta a fost finalizat și proiectul de reabilitare termică a blocurilor din fonduri guvernamentale, iar primăria a demarat un nou val de discuții cu alte asociații de proprietari care nu au fost incluse în proiectul finalizat. Pentru aceste asociații există fonduri europene destinate reabilitării termice a blocurilor, ele fiind nevoite să contribuie cu 3,5% din valoarea totală a investiției, restul de 60% fiind acoperit de UE, iar 36,5% de către primărie. Proiectul ar putea să înceapă din anul 2017.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top