Fără categorie

O premieră în istoria UE: cooperarea consolidată în vederea sprijinirii cuplurilor internaţionale este în vigoare

Pentru prima dată în istoria UE, statele membre utilizează procedura cooperării consolidate pentru a impulsiona adoptarea de norme care să permită cuplurilor internaţionale să aleagă ţara a cărei legislaţie s-ar aplica în cazul divorţului lor. Decizia de instituire a cooperării consolidate, propusă de Comisia Europeană cu cinci luni în urmă, a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE la 22 iulie 2010. Cooperarea consolidată permite unui grup de cel puţin nouă ţări să pună în aplicare măsuri în cazul în care nu se ajunge la un acord între cele 27 de state membre. În acest caz, permite unui grup de 14 state membre ale UE să înregistreze progrese cu un regulament care va oferi cuplurilor securitate juridică şi va împiedica „precipitarea la tribunal” în caz de divorţ, evitându-se astfel proceduri costisitoare din punct de vedere emoţional şi financiar. Înainte de a putea intra în vigoare, regulamentul trebuie aprobat de cele 14 țări în cadrul unei reuniuni viitoare a Consiliului. Cooperare…

Pentru prima dată în istoria UE, statele membre utilizează procedura cooperării consolidate pentru a impulsiona adoptarea de norme care să permită cuplurilor internaţionale să aleagă ţara a cărei legislaţie s-ar aplica în cazul divorţului lor. Decizia de instituire a cooperării consolidate, propusă de Comisia Europeană cu cinci luni în urmă, a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE la 22 iulie 2010. Cooperarea consolidată permite unui grup de cel puţin nouă ţări să pună în aplicare măsuri în cazul în care nu se ajunge la un acord între cele 27 de state membre. În acest caz, permite unui grup de 14 state membre ale UE să înregistreze progrese cu un regulament care va oferi cuplurilor securitate juridică şi va împiedica „precipitarea la tribunal” în caz de divorţ, evitându-se astfel proceduri costisitoare din punct de vedere emoţional şi financiar. Înainte de a putea intra în vigoare, regulamentul trebuie aprobat de cele 14 țări în cadrul unei reuniuni viitoare a Consiliului. Cooperarea consolidată se aplică deocamdată celor 14 ţări ale UE participante, însă li se pot alătura oricând şi alte ţări.

„Această primă utilizare a cooperării consolidate reprezintă un pas important spre o Uniune Europeană care lucrează în favoarea cetăţenilor săi. Dragostea nu cunoaşte frontiere şi nu are naţionalitate. Prin urmare, multe cupluri internaţionale au nevoie de securitate juridică în ceea ce priveşte normele aplicabile situaţiei lor” a afirmat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie. „Au fost exprimate temeri în legătură cu faptul că utilizarea cooperării consolidate ar putea reprezenta sfârşitul integrării europene, aşa cum o cunoaştem astăzi. Nu am însă nicio îndoială că acest precedent va adânci integrarea europeană. Sute de mii de cupluri internaţionale vor beneficia de aceste noi norme. Având în vedere că propunerea anterioară fusese blocată timp de cinci ani în „ambuteiajul” instituţional, putem spune că UE dispune acum de mijloacele necesare pentru a accelera orice act normativ important.”

La 12 iulie 2010, guvernele statelor membre ale UE au adoptat Decizia Consiliului care autorizează cooperarea consolidată (IP/10/917). Aceasta a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 22 iulie 2010. Cele 14 ţări participante (Austria, Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Spania şi Ungaria) urmează să negocieze şi apoi să supună votului propunerea de regulament a Comisiei, care cuprinde normele detaliate care se vor aplica în cazul divorţurilor internaţionale. Înainte ca regulamentul respectiv să poată intra în vigoare, cele 14 ţări trebuie să îl aprobe în unanimitate şi să consulte Parlamentul European.

Propunerea urmăreşte să protejeze părţile mai vulnerabile în timpul proceselor de divorţ. Cuplurile internaţionale vor putea cădea de acord asupra legislaţiei care li s-ar aplica în caz de divorţ sau de separare legală. Atunci când cuplul respectiv nu reuşeşte să ajungă la un acord în această privinţă, judecătorii vor putea utiliza o formulă comună pentru a hotărî legislaţia cărei ţări se aplică. Cuplurile vor beneficia astfel de o mai mare securitate juridică, precum şi de o mai mare previzibilitate şi flexibilitate. Acest lucru va contribui la protejarea soţilor şi a copiilor lor de procese complicate, lungi şi dureroase.

Noua soluţie va veni în ajutorul cuplurilor de naţionalităţi diferite, al cuplurilor care locuiesc separat în ţări diferite sau al celor care locuiesc împreună într-o altă ţară decât ţara lor de origine. Necesitatea acţiunii UE este evidentă: în 2007, s-au înregistrat peste 1 milion de divorţuri în cele 27 de state membre, dintre care 140 000 (13%) aveau un element „internaţional”.

Parlamentul European şi-a dat aprobarea pentru măsura de cooperare consolidată la 16 iunie 2010 (IP/10/747). Miniştrii de justiţie ai UE şi-au dat girul la 4 iunie (MEMO/10/236).

Comisia a propus măsura la 24 martie 2010 (IP/10/347), ca răspuns la o cerere formulată de nouă state membre, nemulţumite de eşecul Consiliului de a înregistra progrese în ceea ce priveşte adoptarea propunerii Comisiei din 2006 (Grecia a făcut parte iniţial din acest grup de ţări, însă ulterior şi-a retras cererea). De atunci, alte cinci ţări – Germania, Belgia, Letonia, Malta şi Portugalia – şi-au exprimat dorinţa de a participa la această acţiune a UE (IP/10/628).

Alte ţări care vor să participe pot face acest lucru în orice moment. Conform Tratatului de la Lisabona, aceste ţări trebuie să notifice mai întâi Consiliului şi Comisiei intenţia lor de a participa la cooperarea consolidată.

Context

Conform tratatelor UE, cooperarea consolidată este un instrument care permite unui număr de nouă sau mai multe ţări să facă progrese în legătură cu o măsură care este importantă, dar care este blocată de o minoritate restrânsă de state membre. Alte ţări ale UE îşi rezervă dreptul de a participa când doresc (articolul 331, Tratatul privind funcţionarea UE).

În 2006, Comisia a propus, pentru prima dată, un plan de sprijinire a cuplurilor internaţionale, însă acesta nu a beneficiat de susţinerea unanimă necesară din partea guvernelor statelor UE. Propunerea de regulament nu afectează legislaţia naţională privind divorţul sau căsătoria.

Pentru mai multe informaţii

MEMO/10/100

Decizia Consiliului este disponibilă la adresa.

Propunerile Comisiei pot fi consultate pe pagina Biroului de presă Justiţie și afaceri interne:

Pagina principală de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie:

 

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top