Fără categorie

O nouă rundă de consultări privind revizuirea Directivei UE privind timpul de lucru începe odată cu publicarea unui nou raport privind punerea în aplicare

În cadrul revizuirii Directivei UE privind timpul de lucru, Comisia Europeană a lansat astăzi a doua etapă obligatorie de consultări cu reprezentanţii lucrătorilor şi ai angajatorilor la nivelul UE. Tot Comisia a prezentat un raport detaliat privind aspectele juridice ale punerii în aplicare a Directivei privind timpul de lucru în statele membre. Noua consultare solicită opiniile partenerilor cu privire la opţiunile de revizuire a normelor UE privind timpul de lucru. De asemenea, aceasta prezintă principalele rezultate ale primei etape de consultări a partenerilor sociali (IP/10/345) şi oferă o trecere în revistă a celor mai recente probe cu privire la tendinţele şi modelele de timp de lucru, precum şi a impactului social şi economic al normelor actuale din statele membre.

László Andor, comisar UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a declarat: „Această a doua consultare cu reprezentanții angajatorilor și ai lucrătorilor se concentrează asupra examinări…

În cadrul revizuirii Directivei UE privind timpul de lucru, Comisia Europeană a lansat astăzi a doua etapă obligatorie de consultări cu reprezentanţii lucrătorilor şi ai angajatorilor la nivelul UE. Tot Comisia a prezentat un raport detaliat privind aspectele juridice ale punerii în aplicare a Directivei privind timpul de lucru în statele membre. Noua consultare solicită opiniile partenerilor cu privire la opţiunile de revizuire a normelor UE privind timpul de lucru. De asemenea, aceasta prezintă principalele rezultate ale primei etape de consultări a partenerilor sociali (IP/10/345) şi oferă o trecere în revistă a celor mai recente probe cu privire la tendinţele şi modelele de timp de lucru, precum şi a impactului social şi economic al normelor actuale din statele membre.

László Andor, comisar UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a declarat: „Această a doua consultare cu reprezentanții angajatorilor și ai lucrătorilor se concentrează asupra examinării opiniilor acestora, astfel încât să se faciliteze un acord privind revizuirea normelor UE privind timpul de lucru. Actuala situație nu este sustenabilă politic și juridic.” El a adăugat: „Avem nevoie de un nou început și de o nouă abordare a timpului de lucru la nivelul UE. Nu va fi ușor, dar sunt convins că noul raport privind punerea în aplicare a normelor actuale, prezentat astăzi, ne va ajuta să depășim discuțiile din trecut și să găsim o soluție echilibrată care se potrivește cu necesitățile reale ale lucrătorilor, consumatorilor și întreprinderilor din secolul 21.”

Lansarea acestui document consultativ reprezintă următorul pas într-o nouă revizuire a legislației UE privind timpul de lucru anunțată de președintele Comisiei, José Manuel Barroso, la sfârșitul anului 2009. Revizuirea se bazează pe un set de obiective politice, mai ales pe adaptarea timpului de lucru la schimbările continue din lumea muncii, în același timp cu protejarea sănătății și siguranței lucrătorilor.

Documentul consultativ al celei de-a doua etape cere opinia partenerilor sociali privind două abordări alternative ale revizuirii, bazate fie pe un domeniu de aplicare mai îngust, fie pe unul mai larg. Acesta solicită opinii privind opțiuni detaliate care vizează teme esențiale precum:

timpul de gardă;

cuantificarea temporală a perioadelor minime de odihnă;

abordarea numărului excesiv de ore de muncă;

o mai bună reconciliere a muncii cu viața de familie și

clarificarea domeniilor în care legislația pare a fi neclară.

Din răspunsurile reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor la nivelul UE la consultarea din prima etapă a rezultat un consens larg. Mesajul clar a fost că schimbările la normele actuale ale timpului de lucru sunt urgent necesare. Există, de asemenea, un nivel ridicat de consens cu privire la ideea că normele UE privind timpul de lucru ar trebui să permită o mai mare flexibilitate pentru reprezentanții lucrătorilor și angajatorilor in negocierea detaliilor punerii în aplicare la nivelul corespunzător.

În același timp, Comisia a prezentat un raport detaliat privind punerea în aplicare a actualei directive în statele membre. Acesta prezintă situația actuală, identificând principalele domenii de neconformitate sau de incertitudine juridică în diferite țări.

Comisia a prezentat, de asemenea, primele constatări ale studiilor independente privind impactul economic și social al normelor privind timpul de lucru și ale cercetărilor privind schimbările relevante în modelele de lucru. Aceste constatări menționează aspecte precum efectele nefavorabile pe care le poate avea numărul excesiv de ore de lucru asupra sănătății; constrângerile actuale în ceea ce privește cheltuielile în statele membre; precum și aspectul lipsei de competențe în condițiile în care angajatorii publici și privați caută modalități de reducere a impactului normelor privind timpul de lucru. Studiul sugerează, de asemenea, că directiva poate acționa ca un catalizator pentru câștiguri de eficiență și un mai bun echilibru între muncă și viața personală. Comisia va publica aceste rezultate pentru facilitarea răspunsurilor partenerilor sociali la consultare.

Context

În 2004, Comisia a prezentat o propunere de modificare a actualei Directive privind timpul de lucru, Directiva 2003/88/CE. Obiectivul propunerii era clarificarea aplicării directivei la timpul de gardă și la tipul de flexibilitate care ar trebui să se aplice la cuantificarea temporală a perioadelor minime de odihnă, cu privire la posibilitatea acordării unei mai mari flexibilități la calculul timpului de lucru săptămânal; și la modul de revizuire al excluderii voluntare individuale de la limita de 48 de ore a timpului mediu de lucru săptămânal. Cu toate acestea, în aprilie 2009, Consiliul de Miniștri al UE și Parlamentul European au concluzionat că nu pot ajunge la un acord cu privire la propunere, în ciuda negocierilor prelungite.

Președintele Comisiei, Barroso, a anunțat în septembrie 2009 că viitoarea Comisie va lansa o nouă revizuire a directivei pe baza unei consultări în două etape cu partenerii sociali, în conformitate cu articolul 154 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și a analizei opiniilor acestora, împreună cu o evaluare detaliată a impactului economic și social.

Prima fază de consultări a fost lansată în martie 2010.

În această etapă, reprezentanții lucrătorilor și angajatorilor nu au comunicat o dorință comună de a intra în dialog cu privire la aspectele respective. De aceea, Comisia lansează în prezent o a doua etapă de consultare a reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor la nivelul UE.

În paralel cu consultările, Comisia realizează o evaluare extensivă a impactului actualelor norme, inclusiv o examinare a aplicării juridice a directivei în statele membre. Există, de asemenea, un studiu independent al impactului economic și social.

În timpul celei de-a doua etape a consultării, partenerii sociali pot să își prezinte Comisiei, până la sfârșitul lunii februarie 2011, opiniile privind diferite opțiuni pentru modificarea Directivei privind timpul de lucru. Pe baza acestor răspunsuri, Comisia va începe pregătirea unei propuneri legislative de modificare a directivei și va realiza o evaluare detaliată a impactului schimbărilor propuse. Propunerea legislativă ar putea fi adoptată după ce se încheie evaluarea de impact – aceasta este planificată pentru al treilea trimestru al anului 2011. Propunerea legislativă va trebui apoi să fie examinată și aprobată de Consiliu și Parlament.

Cu toate acestea, partenerii sociali pot să decidă în orice fază a consultării să intre chiar ei în negocieri privind aceste aspecte, în conformitate cu articolul 155 din TFUE. În acest caz, Comisia va revizui etapele și conținutul calendarului său pentru propunere.

Informații suplimentare

Directiva privind timpul de lucru : click aici

Communication : click aici

Implementation report : click aici

Independent study : click aici 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top