Fără categorie

„N-am început nici o investiţie în comună fără să le cer sfatul localnicilor mei”

Interviu cu Nicolae Coşovei, primarul comunei Somova (Tulcea)

DEZVĂLUIRI: De cât timp sunteţi primarul comunei Somova?
Nicolae Coşovei: Peste puţin timp se împlinesc trei mandate de când sunt primarul comunei Somova. Sunt administratorul acestei localităţi de 12 ani, mai ales datorită faptului că oamenii au fost alături de mine şi, de fiecare dată, mi-au acordat încrederea necesară. Prima oară când m-am hotărât să candidez mi-am zis că dacă voi fi ales, trebuie să muncesc cu încredere şi seriozitate, să fac proiecte, investiţii în toate localităţile, pentru a crea o viaţă mai uşoară oamenilor. Prioritatea mea este să nu îmi dezamăgesc localnicii, pentru că ei sunt cei care şi-au pus toată încrederea în mine. Acesta este principalul motiv pentru care fac eforturi să modernizez cât pot de mult localitatea şi satele care aparţin de teritoriul administrativ al Somovei.

Au consemnat Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

DZV: Cum arăta localitatea acum 12 ani, atunci când aţi ajuns primar?
N.C.: Nu am prea multe cuvinte de laudă pentru cum arăta localitatea atunci când am preluat primăria. Spre exemplu, îmi aduc aminte că la Parcheş, acum 12 ani, oamenii nu aveau apă, deoarece nu exista sistemul de alimentare cu apă şi nici pompa. În loc să se odihnească, după ce veneau de la serviciu, localnicii trebuiau să stea la cozi imense, pentru a-şi lua apa necesară, de la singura fântână din sat şi la fântâna ce se afla în afara localităţii, la aproximativ doi kilometri distanţă de sat.

DZV: Care a fost primul lucru pe care l-aţi făcut, atunci când aţi ajuns primar?
N.C.: Prima investiţie pe care am făcut-o când am ajuns primar a fost să achiziţionez pompa necesară şi să implementez sistemul de alimentare cu apă, pentru că nu mai puteam accepta ca oamenii din sat să stea la cozi ca să ia apă. În satul Somova exista o instalaţie de alimentare cu apă, veche de 40 de ani, iar la Mineri şi Câşliţa nu exista alimentare cu apă deloc. La acea vreme, oamenii erau nevoiţi să care apa cu căruţa, cu căruciorul, sau cu maşinile, pentru a-şi îngriji curţile, grădinile, pentru a-şi adăpa animalele, pentru a-şi asigura necesarul zilnic, sau chiar pentru a face baie în albie.

DZV: Cum s-a îmbunătăţit traiul localnicilor, în ultimul deceniu?
N.C.: Spre exemplu, astăzi, după 12 ani, oamenii au bucătării moderne şi băi cu apă permanentă, exceptând situaţiile de criză şi temporare, atunci când este secetă. În această perioadă am forat şi echipat două puţuri de apă în localitatea noastră, unul în satul Mineri şi unul în satul Parcheş. Acum 12 ani, în satul Parcheş, nu exista nici un bec de iluminat public, oamenii trăiau pe timp de noapte în beznă. La Somova şi Mineri se găseau câteva becuri, iar la Câşliţa nu exista nici un bec. Acum toate sistemele de iluminat sunt puse la punct. Nivelul de trai şi modernizarea condiţiilor de viaţă au cunoscut o dezvoltare fulminantă în ultimii 10 ani.

DZV: Cu ce proiecte finalizate veţi veni în faţa localnicilor, în luna iunie, atunci când le veţi solicita votul pentru al patrulea mandat?
N.C.: În primul rând le voi aminti că în prezent toate localităţile comunei beneficiază de un iluminat public modern, permanent pe timp de noapte. Am construit câte o şcoală nouă în fiecare localitate şi am modernizat şcoala „Traian Coşovei“. În timpul administraţiei mele, şcoala a primit această denumire, după numele marelui scriitor, născut în localitatea noastră şi căruia i-am făcut un bust, pe care l-am amenajat în curtea şcolii ce-i poartă numele. Am asigurat lemne pentru fiecare şcoală, în fiecare an, pentru încălzirea copiilor, am modernizat şi echipat cu mese de tenis, table de şah, rummy, toate căminele culturale. Am alocat fonduri pentru modernizarea dispensarelor. Am sprijinit pe cât posibil modernizarea bisericilor comunei. De asemenea, am pietruit străzi în toate localităţile. Am construit parcul şi Monumentul Eroilor din Somova. În satul Parcheş am asfaltat străzile din centru şi drumul comunal Somova-Parcheş, care are şapte kilometri. Am făcut parcuri de joacă pentru copii, în toate localităţile, dar din păcate, unele nu au fost păstrate corespunzător. Am rezolvat o mare problemă din satul Mineri şi anume am amenajat cum se cuvine groapa mare, care se formase din cauza apelor pluviale şi care blocase un cartier întreg. Am construit la Somova o sală de sport, o piaţă cu program de târg. Astfel, sâmbăta, oamenii pot găsi aici tot ce îşi doresc, nemaifiind nevoie să meargă la Tulcea pentru cumpărături. Am construit, tot în Somova, un cimitir nou, pe o suprafaţă de 2,8 ha, care este parcelat cu alei şi am construit o capelă unde pot fi ţinuţi oamenii care trec în nefiinţă, până la înmormântare. Am dat locuri de casă tinerilor la Somova şi Parcheş, şi am avut grijă să implementez sistemul electric pentru uz casnic şi iluminat public. Am reuşit să atrag investitori în turism şi ne mândrim cu punctele turistice Delta Nature Resort şi complexul turistic de la malul Dunării M.M. 47. Am avut grijă ca toţi elevii comunei noastre să primească în fiecare an pachete cu dulciuri de Crăciun şi am organizat spectacole cu focuri de artificii, am construit la Somova un stadion modern de fotbal. Am modernizat clădirea primăriei şi am derulat un proiect pe Măsura 322 pentru investiţia „Canalizare în sistem centralizat şi asfaltare străzi“, proiect ce a obţinut punctajul pentru finanţare, dar din motive inexplicabile am fost excluşi de la finanţare. Proiectul era în valoare de 2,5 milioane de euro şi era finanţat din fonduri europene. Am făcut rigole şi podeţe în localitatea Somova, în zona Piaţa şi zona de la Bloc până la Plopi, rigole ce preiau apa pluvială şi am reuşit astfel să salvez multe case de pericolul de a mai fi inundate.

DZV: Ce vă propuneţi pentru mandatul 2012-2016?

N.C.: Dacă cineva m-ar întreba dacă sunt mulţumit de realizările de până acum, îi voi spune că încă nu. De ce? Pentru că mai am de implementat următoarele proiecte:
-Locuri de casă pentru tineri, proiectul fiind aproape de final. În acest an, tinerii căsătoriţi vor primi locuri de casă;
-Trotuare pentru copii;
-Sistemul de canalizare din localitate şi asfaltarea străzilor;
-Forarea şi echiparea puţurilor de apă, ca să nu mai existe probleme pe timp de vară;
-Pietruirea străzilor;
-Construirea rigolelor, ca să nu se mai distrugă străzile din cauza apelor pluviale;
-Obţinerea finanţării, pentru proiectul „Pietruirea drumului din Parcheş, de la cimitir, până la şoseaua naţională“, la „Marcovici“
-Alegerea viceprimarului de care avem nevoie, să mă sprijine în proiectele viitoare, pentru dezvoltarea localităţii, şi împreună cu care să transformăm Somova într-o localitate europeană.

DZV: Cine v-a sprijinit în tot acest timp?
N.C.: Toate aceste realizări pe care le-am enumerat se datorează faptului că la fiecare mandat, oamenii mi-au dat votul de încredere să-i reprezint. Se mai datorează faptului că am primit din partea oamenilor sfaturi şi idei în privinţa investiţiilor. Poate că dacă alegătorii nu mi-ar fi acordat votul, eu nu aş mai fi fost primar şi poate că şi multe dintre investiţii nu s-ar mai fi făcut. Cred şi sunt conştient că încă nu am făcut totul şi că nu am reuşit să îi mulţumesc pe toţi locuitorii acestei comune. În această perioadă de 12 ani de mandat am căutat tot timpul să fiu aproape de oameni, să fiu în mijlocul lor, să le ascult păsul şi în multe cazuri să-i ajut la necaz. Pe ei m-am sprijinit în tot acest timp, la fel cum sper că şi eu le-am fost un real sprijin.

DZV: Care este mesajul dumneavoastră pentru alegători?
N.C.: Mesajul meu este simplu: „Fiţi alături de mine pentru că şi eu vă sunt alături“. Prezentaţi-vă la vot şi acordaţi-mi încrederea, pentru a continua proiectele şi investiţiile împreună. Despre contracandidaţii mei la Primăria Somova, nu vreau să vorbesc urât, pentru că ne respectăm şi suntem fair-play. Fiecare dintre ei are şansa lui. Nu pot decât să le urez succes!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top