Politic

Moroianu, SĂGEATA lui Iorguș la Primăria Mangalia?

PSD Mangalia a găzduit, vineri, 21 februarie, o conferință extraordinară. Cu această ocazie a fost anunțată candidatura lui Nicolae Moroianu pentru funcția de primar, din partea unei alianțe locale compusă din PSD, ALDE și PNȚCD. Lansarea candidatului a fost rapid deturnată către un Zanfir Iorguș-show, fostul primar și actual susținător al lui Moroianu ținând un discurs lung cât o zi de post și trasând linia viitoarei campanii: Naționalism local ieftin, cu accente xenofobe, dorințe de revanșă și de reîntoarcere la slujbele bănoase și posibilitățile de înavuțire din primărie. Moroianu, care a declarat că și-a scris singur discursul, a avut, curios, exact aceleași teme ca Iorguș. Despre Mangalia nu s-a vorbit aproape deloc, candidatul nefiind capabil să prezinte măcar un singur proiect de viitor (în afară de înlocuirea actualei echipe din primărie cu propria echipă). La final, Moroianu a fentat sesiunea de întrebări din partea presei – lucru deloc surprinzător, având în vedere că a fost de departe cel mai slab pregătit dintre cei ce au luat cuvântul.

Zanfir Iorguș, cât pe-aci să-și declare din nou candidatura!

După discursurile introductive ale liderilor județeni ai PSD și PNȚCD, i s-a dat cuvântul lui Zanfir Iorguș. Acesta a renunțat la microfon, s-a ridicat în picioare și a rostit un discurs lung și lăbărțat, de circa 30 de minute, care i-a plictisit pe unii și i-a îngrijorat pe alții. După zece minute în care Iorguș nici măcar nu a pronunțat numele lui Moroianu, mulți din sală s-au așteptat probabil ca fostul primar să le dea țeapă celor care îl invitaseră să ia cuvântul, să anunțe că nu îl va mai susține pe Moroianu, ci că va candida el însuși.

Din toate punctele de vedere, a părut că adevăratul candidat PSD-ALDE-PNȚCD la primăria Mangalia este Iorguș. El a lansat o serie de acuzații neprobate la adresa actualei administrații și a trasat linia campaniei electorale – afară-afară cu actuala administrație a municipiului Mangalia.

Din start, Iorguș a șocat cu referirile la Statul Paralel. Într-o întorsătură ce a adus aminte de ședințele de motivare ale lui Dragnea, el a amenințat pe membrii PSD și ALDE din auditoriu că dacă nu izbândesc, „ăștia or să vină peste noi cu instituțiile de forță, cu procurorii”. Apoi, Iorguș a schimbat tonul, adoptând tema favorită a lui Vadim: Mangalia a votat întotdeauna cu el, dar alegerile „au fost furate”.

Deși a recunoscut că el însuși nu e mangaliot get-beget, Iorguș a identificat principala problemă a actualei administrații ca fiind aceea că oamenii care o formează nu sunt suficient de… mangalioți. Agitând spiritul naționalist-primitiv, el a arătat că e imperios necesar ca funcțiile din primărie să revină celor pe care el i-a considerat suficient de mangalioți – practic, Iorguș promițând susținătorilor posturi în primărie.

Călcâiul lui Ahile pentru Iorguș e condamnarea la închisoare cu suspendare, în primă instanță

Deși declarativ lucrurile sunt clare, realitatea nu e chiar așa. Cunoscut ca un politician viclean, Iorguș poate încerca oricând să schimbe regulile înțelegerii cu conducerea județeană a PSD. Practic, aici călcâiul lui Ahile în cazul lui Iorguș e dosarul în care e judecat pentru abuz în serviciu, dosar în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Dacă Zanfir Iorguș va câștiga apelul, nu ar trebui să ne mire dacă îl va da la o parte pe Moroianu și va candida chiar el la Primăria Mangalia.

Dacă instanța nu se va pronunța până la alegeri, este posibil ca Iorguș să forțeze o candidatură, dar este puțin probabil ca PSD să își asume riscul ca, într-o eventuală condamnare ulterioară, să rămână fără primar la Mangalia.

Mai e de luat în calcul și varianta în care Iorguș ar fi condamnat, situație în care Moroianu s-ar trezi susținut și recomandat de un condamnat penal definitiv.

Până atunci, rămâne cum s-a stabilit, adică va candida Moroianu, un personaj fără nicio experiență administrativă și cu o experiență politică minusculă, care ar putea fi ușor controlat de Jupânul Iorguș.

PSD-iștii din Mangalia, nemulțumiți de „calul troian” Zanfir Iorguș

Înțelegerea dintre șefii PSD și Zanfir Iorguș s-a croit peste capul actualului președinte al organizației locale. Acestuia doar i s-a adus la cunoștință și a fost nevoit să se supună. Mai mult decât atât, surse din PSD Mangalia spun că există intenția ca Iorguș să fie impus ca președinte al organizației, după alegeri.

Această mișcare politică riscă să creeze mari probleme în PSD Mangalia, căci mulți membri nu mai vor să audă de Iorguș, după țeapa pe care le-a dat-o în 2016, când cu doar o lună înainte de alegeri i-a lăsat cu ochii în soare și a plecat la ALDE cu voturile PSD. Căci cum altfel ar fi reușit ALDE să scoată 3 consilieri locali?

Iar PSD Mangalia a înregistrat atunci cel mai slab scor din istoria sa în acest oraș: doar 4 consilieri, în timp ce candidatul la Primărie a obținut doar 11 la sută din voturi.

Dar oare de ce ține atât de tare Iorguș să pună mâna din nou pe putere în Mangalia? Un posibil răspuns ar putea să fie legat de interesele imobiliare pe care le are în Pădurea Comorova, unde parcelarea și vânzarea unor loturi de teren ar putea să aducă sume frumușele.

Un alt motiv ar putea fi terenurile de pe malul mării, din toate stațiunile, deținute de Camarila lui Iorguș, care acum s-a lovit de interdicția dată de actualul primar (prin intermediul noului PUG) de a se construi în parcuri și spații verzi. Un exemplu în acest sens este Parcul Diana, unde niște apropiați ai fostului primar Iorguș vor să construiască un hotel, primarul Radu Cristian s-a opus, motiv pentru care a fost reclamat la Comisia de Abuzuri din Camera Deputaților.

Iorguș a „vândut” aceleași voturi tuturor partidelor cu care negociat

Se pot spune multe despre Zanfir Iorguș, dar nu că i-ar lipsi talentul pentru combinații politice. Ca și la alte alegeri, a pus ouăle în mai multe cuiburi, a promis pielea ursului din pădure mai multor lideri politici județeni și naționali, care nu cunosc situația politică reală din Mangalia. De exemplu, Zanfir a promis aceleași voturi și ALDE și PSD și PMP. El le-a spus tuturor că mai are un bazin electoral propriu de pe vremea de când era primar și cu acele voturi s-a plimbat pe la toate partidele.

Mai mult, la PMP, cu sprijinul lui Claudiu Palaz, cunoscut ca un susținător al PSD în Consiliul Local și Consiliul Județean Constanța, Iorguș a uns candidat la PMP Mangalia un fost partener de afaceri. Mihai Crăciun a făcut timp de ani de zile afaceri excelente cu Primăria Mangalia, cât a fost primar Iorguș. Scopul acestei mișcări a fost acela de a rupe din voturile dreptei, iar în cadrul acestui aranjament cu Palaz, Iorguș a transferat de la ALDE la PMP peste 100 de membri, cu promisiunea către Palaz că acei oameni vor vota cu PMP la Consiliul Județean, respectiv cu Palaz la președinția Consiliului.

Numai că Iorguș a promis aceleași voturi și conducerii centrale a ALDE, pentru a accepta susținerea unui candidat PSD la Mangalia. Mai grav decât atât este faptul că fostul primar s-a prezentat cu aceeași zestre electorală și în negocierile cu liderii județeni ai PSD, cărora le-a promis voturi pentru PSD, în schimbul susținerii candidaturii la Primărie a lui Nicu Moroianu.

Se pare că Iorguș a reușit să impună la Mangalia și candidatul USR, un aromân inocent, angajat al lui Decebal Făgădău la Primăria Constanța. Iar acum, principala preocupare a USR-iștilor din Mangalia este să îi facă jocurile lui Iorguș.

În această perioadă, Iorguș lucrează intens la stabilirea listei de consilieri a alianței PSD-ALDE, bazându-se se pare pe 6 locuri presupus eligibile. Din această cauză, există un conflict mocnit cu liderii din organizația locală a PSD, care consideră că ei sunt îndreptățiți să propună consilierii.

Pentru a păcăli electoratul în legătură cu amploare acestei construcții politice, în „Alianța de la Mangalia” a fost prezentat și partidul de buzunar PNȚCD, care nu are nici măcar structură locală.

Iorguș se plânge că actuala administrație a eliminat firmele „lor

Întorcându-ne la show-ul de la prezentarea candidaturii, vă prezentăm câteva citate din ilustrul Zanfir Iorguș, cu mențiunea că fracturile de logică și trimiterile la personaje controversate fac parte din farmecul retoricii sale.

Îi mulțumesc lui Ion Iliescu, lui Radu Vasile, lui Adrian Năstase, lui Mitrea, miniștri PSD care au susținut Mangalia, pentru Șantierul Naval, pentru că am fost pe muche de cuțit ca Șantierul să fie dat la greci. Iliescu a spus NU și a adus pe Daewoo și iată că azi avem un șantier performant. Vreau să îi mulțumesc lui Elena Udrea, care a asigurat sprijinul guvernului pentru portul turistic.”.

Bugetul local e de 1.000 de miliarde, 1.000 de miliarde anual. Miliarde vechi. 20 de milioane de dolari, înmulțit cu 8 ani, avem 160 de milioane de euro. Spuneți-mi un singur ac sau un singur pom care s-a făcut din acești bani”.

Au distrus toate societățile comerciale din Mangalia! Toate societățile comerciale ale noastre au murit în perioada asta! Aveam societăți care făceau blocuri, care făceau asfaltare”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top