Litoralul românesc

Ministerul Justiţiei fraiereşte basarabenii cu cetăţenia acordată “în ordine cronologică”

Într-o ediţie precedentă, ziarul DEZVĂLUIRI vă prezenta cazul unei basarabence care de şase ani este târâtă de Statul Român, într-un scenariu de doi lei, al redobândirii cetăţeniei româneşti. R.C. este în aceeaşi situaţie în care mai sunt alţi zeci, sau sute de mii de basarabeni. În octombrie 2003 femeia şi-a depus dosarul complet, în vederea redobândirii cetăţeniei române. Nici până în ziua de azi nu a primit vreun răspuns. În urmă cu un an, a depus un Memoriu de urgentare a rezolvării cazului. În culmea nesimţirii, funcţionarii i-au spus că termenul de valabilitate a cazierelor a expirat, drept pentru care, basarabeanca a fost nevoită să se lupte din nou cu birocraţia exasperantă din ambele ţări şi să-şi actualizeze valabilitatea documentelor. În ianuarie 2008, aceasta a depus din nou cazierele şi o declaraţie nouă pentru redobândirea cetăţeniei. Răspunsul funcţionarilor? “Acum trebuie doar să aşteptaţi”.

Un articol de Andreea PAVEL 

Minciunile Justiţiei, în ordine cronologică…

Zis şi făcut, femeia a aşteptat până la mijlocul acestei luni când, după o lungă aşteptare, a primit un răspuns de la Dan Sfîrnă, şeful Direcţiei Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. Acesta sfidează orice morală şi încalcă orice regulă a bunului simţ, ţinând cont că afirmaţiile lui Sfîrnă pot fi contrazise cu doar câteva exemple ale ziarului nostru, publicate într-un număr anterior. ”Cererea de redobândire a cetăţeniei române la care faceţi referire a fost înregistrată în evidenţa noastră sub nr.xxxxx, iar extrasul cererii a fost publicat în Monitorul Oficial, partea a III-a. Publicarea extrasului de cerere nu determină soluţionarea imediată a cererii de redobândire a cetăţeniei române de către Comisia  pentru cetăţenie. În evidenţele Direcţiei Cetăţenie sunt înregistrate un număr foarte mare de cereri de redobândire/acordare a cetăţeniei române în temeiul Legii 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ceea ce determină imposibilitatea aprecierii termenului de soluţionare.Potrivit reglementărilor în vigoare, Direcţia Cetăţenie, care asigură secretariatul tehnic al Comisiei pentru cetăţenie, are obligaţia da a înainta acesteia spre soluţionare dosarele complete în ordine cronologică.

Ca urmare a modificării art.157 lit.d) din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, aprobat prin Ordinul ministrului Justiţiei nr.1695/C/2006, “Vor fi înaintate Comisiei spre examinare, dosarele complete, în ordine cronologică, dosarele incomplete înregistrate anterior urmând a fi supuse examinării Comisiei de îndată, după primire documentelor necesare potrivit legii”. Cererea dumneavoastră de redobândire a cetăţeniei române a fost înaintată Comisiei pentru cetăţenie în vederea analizării.

În raport cu stadiul soluţionării cererii, Secretariatul Comisiei pentru cetăţenie va face comunicările corespunzătoare, fiind însă necesar să înştiintaţi în scris sub semnătura personală, orice modificări în statutul dumneavoastră civil sau în reşedinţa/adresa de corespondenţă  ce s-ar putea ivi de la momentul depunerii cererii la zi.

 După îndeplinirea tuturor formalităţilor prevăzute de lege şi emiterea ordinului de către ministrul justiţiei veţi fi convocată în vederea depunerii jurământului de credinţă faţă de România”.

Cum explică Ministerul Justiţiei faptul că unii moldoveni primesc cetăţenie în câteva luni?

Ziarul DEZVĂLUIRI v-a prezentat într-o ediţie anterioară probele conform cărora cetăţeniile se dau după preferinţe şi nicidecum nu sunt verificate şi aprobate, sau respinse, în ordine. Datele apăruseră pe un site construit şi administrat de un grup de basarabeni care au tot fost amânaţi cu obţinerea cetăţeniei române. Aceştia au cules din Monitorul Oficial câteva cazuri în care solicitările au fost rezolvate în acelaşi an în care au fost depuse, în condiţiile în care majoritatea basarabenilor aşteaptă acelaşi lucru de mai bine de cinci ani! Iată câteva exemple: Dosarele nr.: 2.708RD/2007, 2.807RD/2007, 2.808RD/2007, publicate în Monitorul oficial, partea I, în 27 decembrie 2007 şi dosarele 283RD/2007, 877RD/2007, 1.477RD/2007, publicate în Monitorul Oficial, partea I, în 19 decembrie 2007, au fost depuse în acelaşi an, 2007. Un exemplu relevant este cazul unui fost primar al Chişinăului, Serafim Urechean. Larisa Urechean (soţia), Violeta Pohila (fiica) şi Oleg Pohila (ginerele) au primit cetăţenie română în doar câteva luni. Hotărârea de Guvern 622 din 29 mai 2003, publicată în Monitorul Oficial nr. 394 din 6 iunie 2003, prin care era atestată dobândirea cetăţeniei, este semnată  de fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, ministrul de Externe de-atunci, Mircea Geoană şi fostul ministru de Interne Toma Zaharia. Şi-atunci, domnule Sfîrnă, cum rămâne cu ordinea cronologică, invocată la tot pasul de Ministerul Justiţiei?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top