Politic

Mesajul PNL către români: Trecem iarna cu bine!

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, spune că, dincolo de instabilitatea politică, trebuie să vedem și veștile bune. „Am votat alături de colegii mei liberali proiectul de lege care prevede plafonarea preţurilor la energie şi compensarea facturilor. Măsura se va aplica de la 1 noiembrie.”

De preturile plafonate se vor putea bucura consumatorii casnici, spitalele (publice şi private), unităţile de învăţământ (publice şi private), creşele (publice şi private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale, publici şi privaţi, şi unităţile de cult.

Preţurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kwh pentru energia electrică şi la cel mult 0,37 lei/kwh pentru gaze naturale, iar facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kwh, în cazul energiei electrice şi cu cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazelor naturale.

„Asta înseamnă că românii vor plăti facturi apropiate de cele din anii trecuți. Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără ca oamenii să facă vreun demers. Sper să se rezolve cât mai curând și criza politică și să putem continua să luăm măsuri bune pentru români”, mai spune Bogdan Huțucă.

Trecem iarna cu bine!

Partidul Național Liberal (PNL) susține că a luat cele mai eficiente, realiste și simple măsuri pentru stoparea valului de scumpiri ale facturilor la curent electric și gaze naturale. „Soluțiile noastre (plafonarea, compensarea și amânarea la plată) au fost votate de Parlament. De la 1 noiembrie, vor intra în vigoare.”

Peste 15 milioane de români (6 milioane de gospodării) vor beneficia de compensarea la energie electrică și gaze.

„Nu am uitat nici sectorul privat, motorul economiei. IMM-urile vor avea parte de sprijin la plata facturilor de energie. Consumatorii casnici și firmele nu mai trebuie să-și facă griji că factura la energie va fi o povară în iarna care vine. În fața greutăților, suntem solidari cu românii și nu lăsăm pe nimeni în urmă”, transmite PNL.

Pentru toţi operatorii economici se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei.

În consecință, românii nu vor da mai mulți bani decât în decembrie 2020 pentru plata facturilor la energie. Asta datorită plafonării prețului și a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 – martie 2022.

„Vreau să le mulțumesc colegilor parlamentari pentru munca depusă și am reușit să venim cu măsuri concrete pentru a-i ajuta pe români să treacă peste această iarnă”, spune Virgil Popescu, ministrul Energiei.

În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei. În cazul CET-urilor, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Compensații la factura de energie electrică

Valoarea compensării este de maximum 0,291 lei pe kilowatt oră. Limita consumului pentru care se oferă compensații la electricitate este de 1.500 kwh pe cele cinci luni între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022.

Aceasta înseamnă o medie de consum lunară de 300 kwh, în care se încadrează majoritatea covârșitoare a gospodăriilor românilor. Se adaugă la aceasta o marjă de toleranță de 10% în cazul în care consumatorul a depășit puțin consumul mediu.

Prin aplicarea compensării, prețul final de achitat nu poate scădea sub prețul de referință care este de 0,68 lei pe kilowatt oră. În aceste situații se va compensa diferența dintre prețul de contract și prețul de referință.

Mecanismul e foarte simplu. Consumatorul nu trebuie să facă niciun demers în plus. Trebuie doar să fie atent să se încadreze în limitele de consum. Compensarea va fi aplicată de furnizor direct pe factură, suma compensată fiind evidențiată distinct, cu minus, bineînțeles.

De exemplu, dacă prețul de contract este de 98 bani kwh/oră, un consum de 100 de kw înseamnă o factură de 98 lei. Compensarea este de 0,291 lei x 100 = 29,1 lei. Această sumă se scade din costul total al facturii. Prin urmare, factura ce va trebuie plătită de consumator va fi de 68,9 lei.

La un consum de 200 kwh / lună, compensarea va fi de 58,2 lei, iar suma de plată de către consumator de 137,8 lei dintr-un total de 196 lei.

Compensații la factura de gaze

Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Compensarea se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz în perioada noiembrie 2021 – martie 2022.

Limitele lunare de consum de gaz pentru care se aplică compensare sunt de 150 mc în noiembrie și martie, de 200 mc în februarie și de 250 mc în decembrie și ianuarie. Ca și la energie electrică, se poate depăși cu până 10% consumul într-o lună.

Statul va compensa până la o treime din valoarea facturii la gaze naturale. Prin aplicarea compensării de până la 33%, prețul final de achitat nu poate scădea sub prețul de referință la gaze naturale, care este de 125 lei megawatt oră. În aceste situații se va compensa diferența dintre prețul de contract al gazelor naturale și prețul de referință.

Ca și la electricitate, mecanismul e foarte simplu. Nu trebuie să faci vreun drum în plus, ori vreo cerere pentru a obține compensarea, doar să fii atent să te încadrezi în limitele de consum. Compensarea va fi aplicată de furnizor direct pe factură, și marcată distinct, cu minus.

Amânarea plății facturilor

Consumatorii vulnerabili pot plăti facturile după ce ieșim din iarnă. La cererea consumatorilor vulnerabili, se suspendă pentru o perioadă de la 1 la 6 luni plata facturilor la energie electrică și gaze naturale pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021 – 30 aprilie 2022.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top