Fără categorie

Măsuri globale pentru o creştere echilibrată: preşedinţii Barroso şi Van Rompuy în cadrul summitului G20, care se va desfăşura la Seoul, în perioada 11-12 noiembrie

Efectele deciziilor şi evoluţiilor economice din alte ţări sunt resimţite astăzi de cetăţeni, în propriile lor ţări, cu o intensitate fără precedent. Criza economică şi financiară a pus în lumină interdependenţele şi vulnerabilităţile noastre. Cu ocazia următoarei reuniuni a G20, de la Seoul, în cadrul primului „forum de coordonare economică internaţională”, Uniunea Europeană va promova realizarea coordonării de care are nevoie economia mondială în vederea obţinerii unei creşteri solide şi echilibrate. Aceasta va necesita acţiunea concertată a tuturor părţilor implicate.

Preşedintele Barroso a declarat: „Susţinerea relansării economice şi crearea bazelor unei creşteri solide, mai echilibrate rămâne, în continuare, o provocare importantă pentru politica în domeniu. Pe măsură ce înaintăm spre o nouă etapă economică, există riscul ca impulsul pentru o acţiune comună să se diminueze. Am încheiat cu succes prima fază și am evitat „scufundarea navei”. Acum trebuie să o dirijăm spre port…

Efectele deciziilor şi evoluţiilor economice din alte ţări sunt resimţite astăzi de cetăţeni, în propriile lor ţări, cu o intensitate fără precedent. Criza economică şi financiară a pus în lumină interdependenţele şi vulnerabilităţile noastre. Cu ocazia următoarei reuniuni a G20, de la Seoul, în cadrul primului „forum de coordonare economică internaţională”, Uniunea Europeană va promova realizarea coordonării de care are nevoie economia mondială în vederea obţinerii unei creşteri solide şi echilibrate. Aceasta va necesita acţiunea concertată a tuturor părţilor implicate.

Preşedintele Barroso a declarat: „Susţinerea relansării economice şi crearea bazelor unei creşteri solide, mai echilibrate rămâne, în continuare, o provocare importantă pentru politica în domeniu. Pe măsură ce înaintăm spre o nouă etapă economică, există riscul ca impulsul pentru o acţiune comună să se diminueze. Am încheiat cu succes prima fază și am evitat „scufundarea navei”. Acum trebuie să o dirijăm spre port. Salut, în special, faptul că reuniunea G20 va adăuga pe ordinea sa de zi aspecte privind dezvoltarea și sper că summit-ul va oferi o direcție clară Rundei de la Doha pentru dezvoltarea comerţului”.

Președintele Van Rompuy a subliniat: „Centrul de greutate al G20 s-a schimbat, trecând de la funcția sa de răspuns imediat la criză, a trecut la coordonarea economică globală pe termen lung. Cu această ordine de zi ambițioasă, summitul de la Seoul va reprezenta un veritabil test pentru G20 în ceea ce privește capacitatea de a obține rezultate concrete, fiind primul forum global de cooperare economică internațională. Suntem încrezători că G20 are potențialul de a scoate economia globală din criză și de a identifica soluții de cooperare pentru reducerea tensiunilor recente. Miza summitului de la Seoul este una importantă – este în joc credibilitatea grupării G20 și a fiecăruia dintre membrii acesteia. Ceea ce va fi convenit la Seoul, va deschide calea spre viitor”.

Aspectele-cheie ale summitului de la Seoul vor avea în vedere punerea în aplicare a Cadrului pentru o creștere solidă, stabilă și durabilă, aprobarea și continuarea reformei Fondului Monetar Internaţional, menținerea dinamismului în ceea ce privește reforma reglementărilor financiare, crearea impulsului politic necesar în vederea încheierii rapide a Rundei de la Doha pentru dezvoltare şi a asigurării reuşitei Conferinței privind schimbările climatice de la Cancún. Dezvoltarea va face parte, pentru prima dată, din ordinea de zi a G20, ceea ce va facilita schimburile comerciale și investițiile în țările în curs de dezvoltare, într-un spirit de cooperare între economiile avansate și cele emergente.

În cadrul unei scrisori comune din 5 noiembrie, adresată celorlalți lideri ai G20, președinții Barroso și Van Rompuy şi-au exprimat punctele de vedere cu privire la aspectele-cheie de pe ordinea de zi a G20.

Cei doi președinți invită G20 „să recunoască faptul că dezechilibrele economice reprezintă o preocupare comună și că toate marile economii trebuie să contribuie la procesul de reechilibrare”. Aceștia propun folosirea „dezechilibrelor contului curent drept un indicator care să genereze o evaluare a cauzelor principale care pot crea obstacole în calea adaptărilor necesare”. Totodată, au menționat mecanismul intern de alertă al UE pentru detectarea dezechilibrelor economice. De asemenea, aceștia fac apel la un „angajament politic expres în favoarea soluţiilor de cooperare durabile în fața tensiunilor actuale de pe piețele monetare, pentru a permite fixarea ratelor de schimb în conformitate cu principiile fundamentale ale pieţei și pentru a preveni devalorizarea concurențială a monedelor. Membrii G20 ar trebui să ia în considerare efectele posibile asupra partenerilor acestora și asupra economiei globale și să se abţină de la măsuri care pot avea efecte colaterale negative”.

Context

În cadrul summitului G20, Uniunea Europeană va fi reprezentată de dl José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, și de dl Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European.

Uniunea Europeană este un membru cu drepturi depline al G20, împreună cu alte 19 țări: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.

Președinția coreeană a G20 a invitat, de asemenea, mai multe organizații internaționale și următoarele ţări: Etiopia (deține președinția NEPAD – Noul Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii), Malawi (deține președinția Uniunii Africane), Singapore (deține președinția Grupului de Guvernanță Globală), Spania și Vietnamul (deține președinția ASEAN – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est).

UE, care reprezintă 7% din populația lumii și 30% din PIB-ul global, este atât cel mai mare exportator, cât și cel mai mare importator mondial de bunuri și servicii.

Summitul va debuta cu o cină de lucru în cadrul căreia va avea loc o discuție cu privire la perspectivele mondiale şi Cadrul pentru o creştere solidă, echilibrată şi durabilă, teme ce urmează a fi dezbătute de liderii mondiali și în cadrul sesiunii plenare din dimineața zilei următoare. În continuare, se vor aborda teme legate de reformei instituțiilor financiare internaționale, consolidarea mecanismelor globale de siguranță financiară și, în cadrul unei sesiuni distincte, noua ordine de zi a G20 privind dezvoltarea. Aceste sesiuni vor fi urmate de un prânz de lucru în care va fi discutată tema comerțului (Doha și protecționismul) și, ulterior, schimbările climatice (Cancún și creșterea ecologică). În cursul după-amiezii, liderii mondiali vor aborda reforma reglementării financiare și viitoarea ordine de zi a G20 (aspecte privind energia: subvențiile pentru combustibilii fosili, volatilitatea preţurilor petrolului și protecția marină, precum și lupta anti-corupție). Chiar înainte de summitul G20, preşedintele Barroso va participa la summitul de afaceri (Business Summit), în cadrul căruia va prezenta şi prezida o masă rotundă cu privire la responsabilitatea socială a întreprinderilor.

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top