Fără categorie

Marcarea Zilei Europei la Centrul Infoeuropa

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a organizat luni, 9 mai, o serie de evenimente dedicate Zilei Europei, la care au participat studenţi şi elevi, profesori, cetăţeni interesaţi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi ai societăţii civile.

Manifestările au fost deschise de către şeful DAE, ministrul Bogdan Mănoiu, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, care au rostit mesaje dedicate Zilei Europei.

În discursul său, ministrul Bogdan Mănoiu a amintit celor prezenţi: „În această zi, acum 61 de ani, la 9 mai 1950, Robert Schuman rostea în faţa lumii celebrul său discurs, ce marca ideea unei Europe unite. Tot în această zi, în anul 1877, Mihail Kogălniceanu dădea citire declaraţiei de Independenţă a României. Iată două evenimente care nu par a avea ceva în comun, dar care, prin valorile şi simbolurile pe care le reprezintă, au o semnificaţie deosebită pentru noi…

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a organizat luni, 9 mai, o serie de evenimente dedicate Zilei Europei, la care au participat studenţi şi elevi, profesori, cetăţeni interesaţi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi ai societăţii civile.

Manifestările au fost deschise de către şeful DAE, ministrul Bogdan Mănoiu, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, care au rostit mesaje dedicate Zilei Europei.

În discursul său, ministrul Bogdan Mănoiu a amintit celor prezenţi: „În această zi, acum 61 de ani, la 9 mai 1950, Robert Schuman rostea în faţa lumii celebrul său discurs, ce marca ideea unei Europe unite. Tot în această zi, în anul 1877, Mihail Kogălniceanu dădea citire declaraţiei de Independenţă a României. Iată două evenimente care nu par a avea ceva în comun, dar care, prin valorile şi simbolurile pe care le reprezintă, au o semnificaţie deosebită pentru noi, pentru aspiraţiile noastre la o Românie prosperă”.

Şeful DAE a subliniat că obiectivele părinţilor fondatori europeni şi naţionali se reflectă în viaţa noastră, fiind confirmată viziunea ambiţioasă a acestora privind, pe de o parte, o Românie independentă şi stăpână pe destinul său, iar pe de altă parte, o Românie parte a unei asociaţii de state aflate în avangarda mondială a dezvoltării economice şi sociale.

„Astăzi, Uniunea Europeană înseamnă înainte de toate existenţa celor patru libertăţi fundamentale – libera circulaţie a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor şi mai ales a persoanelor. Liberul trafic în spaţiul UE înseamnă accesul tinerilor la educaţie de calitate în oricare din statele membre, prosperitate şi dezvoltare prin dinamizarea schimburilor economice şi comerciale, accesul facil la fluxurile de investiţii străine. Nu în ultimul rând, înseamnă şi accesul cetăţenilor români la o piaţă a muncii mult mai mare”, a mai precizat şeful DAE.

Totodată, Bogdan Mănoiu a apreciat că Uniunea Europeană înseamnă şi „o căutare permanentă de mai bine”, în interesul cetăţenilor europeni.         „Vă urez tuturor mulţi ani fericiţi în calitate de cetăţeni europeni”, a încheiat Bogdan Mănoiu.

La rândul său, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei a afirmat: „Ziua de 9 mai trebuie să ne reamintească premisele acestei uriaşe construcţii europene, dorinţa fondatorilor săi de a ridica economic şi social ţările membre, de a promova conceptele de pace, solidaritate şi unitate. (…) Prin ceea ce poate oferi, ţara noastră este un partener de încredere, având un potenţial real şi o contribuţie activă la elaborarea politicilor europene”.

De asemenea, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat: „Uniunea Europeană ne oferă astăzi dreptul la un comerţ fără frontiere. Anual creşte numărul celor care fac cumpăraturi în alta ţară decât ţara de origine. Dacă în 2008 aproximativ un sfert dintre cetăţenii Europei practicau un comerţ transfrontalier, după anul 2010 vorbim de aproximativ o treime din cetăţenii europeni care practică acest tip de comerţ. Consumatorii din Europa, pentru a putea fi protejaţi împotriva practicilor incorecte, au nevoie să fie, mai întâi de toate, bine informaţi, iar puterea deplină a pieţei o reprezintă însuşirea acestor informaţii”.

DAE a organizat cu ocazia Zilei de 9 mai o serie de dezbateri privind legislaţia europeană, valorile şi principiile care se află la baza construcţiei europene, din care face parte şi România începând cu 1 ianuarie 2007, pe teme de actualitate precum, „Viitorul construcţiei europene”, „Anul European al Voluntariatului” şi „Serviciul European de Voluntariat”.

Pe lângă dezbaterile tematice, în interiorul sediului Centrului Infoeuropa şi pe esplanada din faţa acestuia s-au desfăşurat mai multe acţiuni festive consacrate Zilei de 9 Mai. De asemenea, la ora 14.00 au fost acordate premiile concursului adresat elevilor de gimnaziu şi de liceu din Capitală, organizat, cu prilejul Zilei Europei, de DAE, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Institutul European din  România (IER), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi Asociaţia Provobis. Tema concursului a fost „Împreună în Uniunea Europeană – cooperarea ca principiu de bază al Uniunii Europene„.

Partenerii DAE pentru evenimentele dedicate Zilei Europei au fost: Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, IER, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, SNSPA, Asociaţia Provobis şi Asociaţia Tandem.

De asemenea, DAE a beneficiat şi de sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

 

                                                  Departamentul pentru Afaceri Europene

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top