Fără categorie

Marcajul CE vă deschide piața Europei

Vedem adesea „marcajul CE” pe unele dintre produsele pe care le cumpărăm, dar ce înseamnă acesta de fapt? Sub deviza „Marcajul CE vă deschide piața Europei!”, Comisia Europeană realizează o campanie de informare privind marcajul CE. Marcajul semnalează că un produs este în conformitate cu întreaga legislație UE relevantă, ceea ce îl face eligibil pentru a fi introdus pe piață și vândut pe întreg teritoriul UE. Prin atașarea marcajului CE la un produs, un fabricant declară, pe propria răspundere, că produsul este conform cu toate cerințele legale relevante, în special cu cele care asigură sănătatea, siguranța și protecția mediului. Repercusiunile juridice și economice ale abuzurilor de neconformitate sunt atât de mari încât vor determina marea majoritate a întreprinderilor legitime să nu încerce să nu respecte aceste norme legislative. Această campanie este orientată mai ales către operatorii economici, în sensul sensibilizării acestora și sporirii gradului de înțelegere a marcajului …

Vedem adesea „marcajul CE” pe unele dintre produsele pe care le cumpărăm, dar ce înseamnă acesta de fapt? Sub deviza „Marcajul CE vă deschide piața Europei!”, Comisia Europeană realizează o campanie de informare privind marcajul CE. Marcajul semnalează că un produs este în conformitate cu întreaga legislație UE relevantă, ceea ce îl face eligibil pentru a fi introdus pe piață și vândut pe întreg teritoriul UE. Prin atașarea marcajului CE la un produs, un fabricant declară, pe propria răspundere, că produsul este conform cu toate cerințele legale relevante, în special cu cele care asigură sănătatea, siguranța și protecția mediului. Repercusiunile juridice și economice ale abuzurilor de neconformitate sunt atât de mari încât vor determina marea majoritate a întreprinderilor legitime să nu încerce să nu respecte aceste norme legislative. Această campanie este orientată mai ales către operatorii economici, în sensul sensibilizării acestora și sporirii gradului de înțelegere a marcajului CE.

Comisarul pentru industrie și antreprenoriat, vicepreședintele Antonio Tajani a declarat: „Trebuie să îmbunătățim vizibilitatea și încrederea publicului în marcajul CE. Obiectivul campaniei noastre îl reprezintă promovarea unei mai bune înțelegeri a semnificației marcajului și a scopului pentru care este folosit. Dar această încredere este legată, de asemenea, de fiabilitatea sistemului pe care se bazează marcajul CE. Prin urmare, el va spori încrederea consumatorului și va aduce beneficii producătorilor și distribuitorilor.”

Nu toate produsele vândute în UE trebuie să poarte marcajul CE. Acesta se aplică pentru aproximativ 23 de categorii diferite de produse, de exemplu jucării, produse electrice, aparate, echipament personal de protecție și lifturi.

Marcajul CE nu arată că un produs a fost fabricat în SEE, dar declară că produsul a fost evaluat înainte de a fi introdus pe piață și că satisface, prin urmare, cerințele legislative (de exemplu un nivel de securitate armonizat). Aceasta înseamnă că fabricantul a verificat conformitatea produsului cu toate cerințele relevante esențiale (de exemplu cerințele de sănătate și securitate) ale directivei (directivelor) aplicabile sau l-a oferit spre examinare unui organism de evaluare a conformității notificat.

Pentru produsele fabricate în UE, fabricantul are responsabilitatea de a realiza evaluarea conformității, de a iniția dosarul tehnic, de a emite declarația CE de conformitate și de a atașa la un produs marcajul CE. Distribuitorii trebuie să verifice atât prezența marcajului CE, cât și existența documentației pentru acesta. Pentru produsele importate dintr-o țară terță, importatorul trebuie să verifice dacă fabricantul din afara UE a realizat pașii necesari și dacă documentația este disponibilă la cerere. Marcajul CE ușurează sarcina întreprinderilor și autorităților naționale:

  • pentru industria europeană, marcajul oferă întreprinderilor UE accesul la întreaga piață comună, fără să trebuiască să obțină 27 de aprobări individuale din partea autorităților naționale, reducând astfel costurile și sarcina conformității și menținând, în același timp, standarde ridicate;
  • pentru autoritățile naționale, marcajul facilitează operațiunile de control care trebuie realizate de fiecare agenție într-o perioadă în care gama de mărfuri disponibile pe piața UE crește exponențial, fără compromiterea standardelor.

 

Totuși, consolidarea operațiunilor de control ale organismelor notificate și îmbunătățirea supravegherii pieței sporește reputația marcajului CE și încrederea consumatorilor.

Odată cu intrarea în vigoare a pachetului de legislație revizuit privind mărfurile pe piața internă, s-a consolidat rolul și credibilitatea marcajului CE (a se vedea MEMO/10/257).

Procedurile, măsurile și sancțiunile aplicabile produselor contrafăcute sau abuzurilor față de marcajul CE sunt prevăzute în legislațiile administrative și penale ale fiecărui stat membru. În funcție de gravitatea faptei, operatorii economici ar putea fi amendați și, în anumite circumstanțe, pedepsiți cu închisoarea. Totuși, dacă produsul nu este considerat drept un risc iminent la adresa securității, producătorul ar putea primi o a doua șansă de a se asigura că produsul este conform cu legislația aplicabilă, înainte de a fi obligat să scoată produsul de pe piață.

Campania de comunicare constă, printre alte inițiative, din 30 de evenimente/seminarii privind marcajul CE pentru operatori economici, asociații profesionale, asociații ale consumatorilor și jurnaliști.

Informații suplimentare:

http://www.ec.europa.eu/cemarking

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top