Exclusiv

Mamaia Nord: Haos urbanistic și neglijență. „Asta e penal, e de pușcărie” VIDEO

Mamaia Nord, haos urbanistic și neglijență

O simplă plimbare prin stațiunea Năvodari – Mamaia Nord e suficientă pentru a vedea haos urbanistic și neglijență, în cea mai evidentă formă. Noi am făcut această plimbare împreună cu fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, cel care a creat această stațiune. L-am întrebat pe fostul edil despre aglomerarea de betoane, străzile neasfaltate, lipsa locurilor de parcare și a spațiilor verzi, construcțiile ilegale, promenada cu multiple probleme.

„Asta e penal, e de pușcărie”

Matei a vorbit despre problemele grave cu care se confruntă Mamaia Nord și și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care s-a dezvoltat această zonă. Fostul primar s-a referit la regimul de înălțime din Mamaia Sat, acolo unde chiar și fiul său deține o pensiune și o casă, despre care a spus că sunt înconjurate de blocuri.

„Nu este normal, pentru că aici erau permise clădiri de parter plus două etaje, iar conform Legii Urbanismului, regimul de înălțime poate fi modificat doar cu 20%. Totuși, în Mamaia Nord s-au construit clădiri mult mai înalte, de până la 12 etaje. Asta e penal, e de pușcărie”, a spus Matei.

Mamaia Nord: Haos urbanistic și neglijență

Bulevardul Mamaia Nord, cunoscut anterior ca Drum Comunal 86, a fost inițial un drum îngust de 5 metri, fără iluminat public și alte facilități. Acesta a fost transformat radical sub mandatul lui Nicolae Matei, spune fostul primar, care a reușit să obțină fonduri europene pentru modernizare.

„Am venit și am făcut pe fonduri europene bulevardul Mamaia Nord… În schimb, după ce am fost arestat, au schimbat Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Au schimbat indicatorii urbanistici… nu l-au mai raportat la vechiul Plan Urbanistic General al orașului Năvodari”.

Modificările aduse PUZ după plecarea sa au permis construirea haotică, fără respectarea regulamentelor inițiale, spune Matei. De asemenea, multe străzi sunt într-o stare deplorabilă, fără asfalt și pline de gropi. Nicolae Matei a explicat că aici sunt terenuri retrocedate și proprietarii „nu au predat străzile domeniului public și nu poți să faci investiții publice pe teren privat”. Această situație a dus la formarea unei imagini negative asupra stațiunii, care se confruntă cu probleme de acces și confort pentru turiști.

Distanțele între clădiri și lipsa spațiilor verzi

Distanțele extrem de mici dintre clădiri reprezintă o altă problemă serioasă în Mamaia Nord. „Nu poți să sari dintr-un apartament, dintr-un bloc în altul”, a recunoscut Matei. După modificarea PUZ-ului, au fost acordate aprobări pentru construcții care nu respectă distanțele necesare între clădiri. Aceasta a dus la o densitate excesivă a construcțiilor, în detrimentul calității vieții. În plus, lipsa spațiilor verzi și a zonelor de recreere contribuie la imaginea dezastruoasă a stațiunii.

Când plouă, fecalele plutesc pe promenada Năvodari

„Nu avem spații verzi, locuri de parcare. Faleza asta este sub orice critică, prost administrată. Când plouă, se inundă și ies fecalele pentru că pompele de evacuare a apei nu funcționează. Se parchează pe ambele părți ale drumului. Iluminatul public este inexistent în multe zone, panourile solare nu funcționează, sunt cabluri trase ilegal. Fură curent electric din domeniul public. Cablurile trase se văd cu ochiul liber. Nu se poate așa, e sub orice critică… Dacă ești investitor în turism și ai în fața unei investiții de zeci de milioane de euro o faleză plină cu rahat, îți dai seama că ți-ai pierdut turiștii”, a concluzionat fostul primar.

700.000 Euro pentru promovare!

Mamaia Nord a fost promovată ca o stațiune de top, capabilă să rivalizeze cu cele mai mari stațiuni din vestul Europei. Cu toate acestea, Nicolae Matei consideră această afirmație o exagerare. „Este o exagerare! Poate dacă ar fi administrată de altcineva… Vedeți că e nespălat, nu avem spații verzi. 700.000 EUR au fost cheltuiți anapoda de către Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia Nord, pentru promovare”.

Matei pune sub semnul întrebării eficiența cheltuirii fondurilor alocate pentru promovarea stațiunii și critică lipsa evenimentelor culturale și sportive care ar putea atrage turiști. În trecut, sub conducerea sa, evenimente precum „Delfinul de Aur” și alte festivaluri culturale atrăgeau mulți vizitatori, contribuind la creșterea economică a zonei. În prezent însă, „nu sunt evenimente care să atragă turiștii”.

Hotărâri judecătorești de demolare care nu au fost puse în aplicare

„Faleza asta o făceam boboc, depășea stațiunea Rimini din Italia”. Fostul primar consideră că stațiunea poate fi recuperată, dar este nevoie de o administrare eficientă și de investiții corecte. Totodată, Matei a criticat situația construcțiilor neautorizate și a menționat că există hotărâri judecătorești de demolare care nu au fost puse în aplicare.

Mihai Răzvan ROTARU

1 Comment

1 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top