
Sursa : © Uniunea Europeană – PE
…
Este Uniunea, aflată în mijlocul unei crize economice, pregătită să susțină obiectivele ambițioase stabilite în strategia UE 2020, sau va fi prinsă în diferite cereri ale statelor membre preocupate doar de ceea ce primesc înapoi de pe urma contribuțiilor? Va exista încrederea care să susțină obiectivele stabilite de comun acord pentru UE 2020? Vom aborda toate aceste întrebări în articolul ce urmează, urmărind discuțiile cu privire la cadrul financiar multianual.
„A venit timpul pentru o reformă radicală, care să dea substanță măsurii din Tratatul UE care spune că cheltuielile trebuie să fie finanțate din resurse proprii UE, adică din resurse provenite din taxe“, a spus în cadrul unui atelier privind resursele bugetului UE președintele comisiei pentru bugete de la Parlamentul European, Alain Lamassoure.
În cadrul conferinței despre finanțarea viitoare a UE, care s-a desfășurat la Bruxelles pe 20 și 21 octombrie, deputaţii europeni și deputați de la parlamentele naționale au discutat cu ONG-uri și reprezentanți de la Comisia Europeană despre resursele proprii ale UE, cheltuielile viitoare și cum se poate obține valoarea maximă din fiecare euro cheltuit din bugetul UE.
Prima fază a negocierilor pentru buget s-a desfășurat în perioada iulie-decembrie 2010. Discuțiile au urmărit problemele tehnice și orizontale (de exemplu strategia europeană pentru anul 2020, durata cadrului financiar multianual, precum și structura și dimensiunea sa). Cea de-a doua fază a avut loc în perioada ianuarie-martie 2011. S-a discutat despre problemele cu privire la politici specifice (agricultură, coeziune, energie, relații externe etc.). Cea de-a treia fază s-a desfășurat în perioada aprilie-iunie 2011. Este vorba despre negocierile privind poziția Parlamentului și votul la care este supus apoi acest raport.
Cadrul financiar multianual stabilește cheltuielile UE pentru șapte ani, detaliat pe diferite domenii. Acesta va fi însoțit de o nouă propunere pentru o decizie privind resursele proprii care ar trebui să susțină partea de venituri din sistem.
În lunile ce vor urma vă vom ține la curent cu ultimele detalii cu privire la această discuție ce urmărește stabilirea bugetului pe termen lung, din punctul de vedere al Parlamentului.
