Actualitate

Lucruri pe care UE și Ucraina nu le pot spune

De la preluarea frâielor SUA de către Donald Trump, relația UE și a Ucrainei cu SUA nu au evoluat deloc. Principalul motiv pentru această stare de fapt este lipsa dialogului real: Între cei trei parteneri rămân o multitudine de lucruri nespuse – lucruri pe care toată lumea le știe – dar nimeni nu le discută.

Principalul reproș pe care Administrația Trump îl face partenerilor din NATO este lipsa unei implicări consistente. Lipsa de implicare, militară și financiară, este reală. Însă este crucial să vedem care sunt motivațiile acestei stări de fapt.

Pentru a înțelege situația reală a NATO în acest moment e sugestiv exemplul României: În pregătire pentru aderare, țara noastră a trecut de la un sistem cu serviciu militar obligatoriu (și o armată de circa 300.000 de soldați, majoritatea recruți), la o armată profesionistă (dar de 10 ori mai mică). Momentan, armata României nu ar putea apăra un județ (dară-mi-te întreg teritoriul național), iar gradele peste nivelul generalului de brigadă nu prea se mai justifică. Situația noastră nu este unică: Armata germană are efective similare cu cea română (deși vorbim de o țară de trei ori mai mare), iar o treime din membrii alianței nu au armată deloc sau pot desfășura pe teren maxim 1.000-2.000 de soldați.

În tot NATO, doar două țări au armate reale, capabile să poarte un război – SUA și Turcia – și asta nu e deloc întâmplător. După 1945, foștii inamici ai SUA au fost dezarmați, iar aliații și-au redus drastic forțele armate. După 1990, odată cu încetarea Războiului Rece și evaporarea ultimului mare (posibil) adversar, demilitarizarea a devenit regula.

Tot acest proces a fost aprobat și chiar coordonat de Statele Unite. Datorită lui, SUA a devenit „partenerul esențial” în sistemul de securitate NATO. Supremația militară necontestată a SUA în cadrul NATO a devenit expresia hegemoniei americane asupra Europei.

Timp de 80 de ani, SUA a fost un hegemon optim – nu a extras un bir excesiv și nu și-e oprimat vasalii. Și mai important, supremația arbitrului american în arena europeană a adus pacea pe continent: Timp de 1.000 de ani, națiunile europene au ridicat armate și s-au războit unele cu altele. Hegemonia americană și demilitarizarea efectivă a continentului au făcut ca, din 1945 și până în 2022 să avem cea mai lungă perioadă fără mari războaie din istoria Europei.

Dacă în primul mandat al lui Trump, diplomații europeni îi râdeau în nas liderului american pe principiul „Prostul ăsta nu știe ce vorbește”, acum zâmbetul le-a pierit. Locul lui a fost luat de expresia unei imense frustrări – oficialii europeni nu pot, nu știu cum, sau nu vor să îi spună președintelui SUA, de la obraz, că 1) Demilitarizarea Europei s-a făcut din porunca SUA, respectiv 2) Schimbarea arhitecturii de securitate instituită după 1945 poate echivala cu deschiderea Cutiei Pandorei…

Acolo unde Europa tace frustrată, Ucraina vociferează nervos. Ieșirea lui Zelensky prilejuită de întâlnirea de la Casa Albă – unde liderul ucrainean a încălcat toate regulile și eticheta diplomației – deși deplasată, a fost justificată: În urmă cu fix trei ani, Zelensky avea o înțelegere cu Rusia – una în care Donețk, Herson, Lugansk și Zaporoja rămâneau ale Ucrainei. La intervenția lui Boris Johnson (care acționa în mod cert ca emisar al NATO și al SUA), înțelegerea aceea nu a fost finalizată. Războiul a continuat, teritoriul a fost pierdut, iar partenerii vestici care juraseră susținere veșnică Ucrainei acum se sucesc (cazul Americii), sau livrează insuficient (în cazul UE). Nu mai zic – promisiunea de primire a Ucrainei în NATO nu mai e nici în stadiul de promisiune…

Frustrarea lui Zelensky, așadar, este justificată: În ochii lui – și nu numai – SUA este datoare moral față de Ucraina…

Cu Ucraina, Trump pune în scenă aceeași schemă aplicată partenerilor europeni: Face pe neștiutorul. „Acesta e războiul lui Biden!” spune el. „Dacă e astfel, atunci tu, ca președinte al SUA, trebuie să îți asumi tot ce au făcut președinții anteriori” – e lucrul pe care Zelensky nu a putut sau nu a vrut să îl spună, la Casa Albă.

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top