Exclusiv

Legăturile justiției din Constanța cu „gruparea Mazăre”

Ultima facțiune a grupării Mazăre-Strutinsky-Constantinescu, adică tandemul Decebal Făgădău – Felix Stroe, a părăsit „butoanele” administrației locale constănțene. Puțină lume cunoaște faptul că această grupare de interese care a acaparat orașul și județul timp de 20 de ani avea în componență și magistrați din parchetele și instanțele constănțene, fără de care nu și-ar fi putut menține influența. De altfel, se poate constata cu ușurință că singurele dosare care au ajuns în instanțe și în care cei trei au primit condamnări au fost făcute de DNA BUCUREȘTI sau DNA CONSTANȚA. Zecile de plângeri pe numele lui Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu sau Sorin Strutinsky care au ajuns la parchetele constănțene au fost închise ori au ajuns să se prescrie.

Unul dintre magistrații care au avut legături cu gruparea „Mazăre” este Nicolae Stanciu, fostul președinte al Curții de Apel Constanța. Acesta are un dosar unde este acuzat de corupție, care se află pe rolul Curții de Apel Galați. Iată ce consemnau procurorii DNA în rechizitoriu: „În perioada noiembrie – decembrie 2012, Nicolae Stanciu, în calitate de judecător şi preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, a pretins şi primit de la Vasile Costea mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuinţa magistratului în 21 decembrie 2012. În schimbul acestor foloase, Nicolae Stanciu a promis că îşi va exercita influenţa derivată din calitatea sa de preşedinte al Curţii de Apel Constanţa asupra magistraţilor ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în aşa fel încât acesta să obţină soluţii favorabile. Această promisiune s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluţionării unui dosar înregistrat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, având ca obiect plângerile formulate de concurenţii societăţii inculpatului Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziţii publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunţarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de inculpatul Costea Vasile”. Acesta din urmă este proprietarul societății ABC VAL, companie abonată la contracte cu primăria Constanța.

Casa din Compozitorilor a judecătorului Marius Epure

Un alt exemplu este actualul președinte al Curții de Apel Constanța, Marius Epure. Procurorii DNA, în februarie 2008, în celebrul dosar al „Retrocedărilor” unde Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au primit condamnări grele, au dispus instituirea sechestrului inclusiv pe terenul pe care judecătorul Marius Epure şi-a ridicat casa din cartierul Compozitorilor. Terenul provenea din retrocedarea „Leșe”. Laura Mariana Leșe i-a vândut interpusului din dosarul retrocedărilor Alexandru Octavian Şerban, care la rândul său i-a vândut două parcele lui Marius Epure. Șerban avea în dosarul „Retrocedărilor” calitatea de „interpus pentru transmiterea de proprietăţi provenite din infracţiuni” dar a fost achitat. Trebuie precizat că în 2004, judecătorul Epure a făcut parte din Biroul Electoral Judeţean Constanţa, adică anul în care Radu Mazăre a câştigat pentru a doua oară primăria oraşului. Un an mai târziu, Marius Epure a cumpărat terenul anterior menționat. Până să-și construiască vila, judecătorul Epure a vândut unui anume Andrei Gheorghiţa terenul, de la care l-a recumpărat ulterior. Manevra a fost făcută probabil pentru a ascunde proveniența acestui teren. Pe data de 15.02.2008, în baza ordonanţei nr. 29/P/2005, emisă în dosarul Retrocedărilor, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor terenuri, printre care şi cel al judecătorului Epure. Tot DNA, prin încheierea nr. 13957/24.03.2008, a ridicat ulterior sechestrul de pe terenul judecătorului, așa cum se arată într-un articol din cotidianul Ziua de Constanța.

Marius Epure a șocat opinia publică când l-a eliberat din arest pe albanezul Shyti Blenis, care a fost condamnat ulterior la detenţie pe viaţă, pentru un triplul asasinat, printre care era și o fetiță de 14 ani. Noroc că polițiștii i-au mai făcut un dosar pentru un fals și l-au reținut imediat după eliberare, pentru că altfel era probabil fugit din țară. Judecătorul Epure este controversat în justiţia constănţeană dar, curios, a ajuns președintele Curții de Apel Constanța. În aprilie, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis, în adunarea generală, să solicite “revocarea din funcția de președinte al Curții a judecătorului Marius Cristian Epure. Ei au înaintat propunerea Secției de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, reclamând: “atitudinea nedemnă, de natură a afecta prestigiul instanței și a judecătorilor acesteia, lipsei de considerație pentru opinia judecătorilor din cadrul instanței, concretizată în comunicarea deficitară și lipsa dialogului cu judecătorii, adoptării de măsuri manageriale defectuoase și discreționare, interpretării discreționare și imprevizibile a unor dispoziții legale și regulamentare, asumării unilaterale a calității de reprezentant al instanței și împiedicării derulării unor proceduri legale, printre care și aceea de revocare a unui membru ales în cadrul CSM, prin înregistrarea cu întârziere a unei corespondențe înaintate de Curtea de Apel Brașov, prin comunicarea cu întârziere a informațiilor legate de circuitul intern și prin refuzul constant de comunicare a unor informații de interes public, cum sunt cele referitoare la conținutul corespondenței înaintate”. Deocamdată, judecătorul Epure a rămas în funcție! El a fost cercetat de CSM pentru modul în care a achiziționat terenul din retrocedări dar nu a fost sancționat.

Prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Gigi Valentin Ștefan zis „Nașul”, este poate cel mai bogat magistrat

Gigi Valentin Ștefan este prim procuror la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Constanța. În cei peste 20 de ani de când activează ca procuror la Constanța, Ștefan a trecut prin toate funcțiile de conducere la toate cele trei parchete. Aproape toți procurorii constănțeni i-au fost subalterni sau colegi și are o mare influență în Constanța. Procurorul are o casă fabuloasă pe malul lacului Siutghiol, care este evaluată la 2,5 milioane de euro. Vila are și debarcader. Conform unei anchete a Rise Project, terenul aferent casei este compus din două parcele, una cumpărată de la Călin și Alina-Daniela Petrișor, nașii de cununie ai Ramonei Dospinescu, fosta șefă a Direcției de Patrimoniu, condamnată alături de Mazăre în dosarul retrocedărilor. Parcela cumpărată de GIGI ȘTEFAN era de 1300 de mp și a costat 70 de mii de euro, deși în urmă cu doar doi ani fusese evaluată la 929 de mii de euro, conform Rise Project. Cea de-a doua parcelă de 650 mp a fost cumpărată în anul 2010 de socrul procurorului, Ilie Albu, de la Vasile Limbide și Adriana Busuioc. Aceștia îl împuterniciseră pe Sorin Mocianu, fost consilier județean PNL legat de gruparea Mazăre, să se ocupe de tranzacțiile cu privire la aceste terenuri. Cele două parcele au fost alipite și a fost construită vila unde a locuit Gigi Valentin Ștefan.

Vila a fost construită de compania ABC VAL, deținută de Costea Vasile, personajul care este acuzat de dare de mită în dosarul în care inculpat este fostul președinte al Curții de Apel Constanța, Nicolae Stanciu, despre care am făcut vorbire în debutul acestui articol. Există persoane care susțin că ridicarea vilei s-a făcut la prețuri preferențiale, dar asta o poate ști doar beneficiarul și antreprenorul…

        Potrivit Rise Project, în 2007, socrul procurorului Gigi Ștefan, Ilie Albu, a mai concesionat o construcție nefinalizată și 1700 de mp, situate în buza mării, în zona Pescărie din Constanța. Terenul fusese concesionat în 2002 de Autoritatea Navală Română pe o perioadă de 49 de ani de la primăria lui Radu Mazăre. În octombrie 2007, socrul lui Gigi Ștefan, Ilie Albu, a cumpărat întreaga proprietate cu aproximativ 190 de mii de euro.

Aceeași socri ai lui Gigi Ștefan, soții Petra și Ilie Albu, au deținut un teren în cartierul Compozitorilor, achiziționat de la interpusul Alexandru Octavian Şerban. Ei l-au cumpărat cam în aceeași perioadă cu judecătorul Marius Epure, dar l-au vândut la scurt timp, în profit.

O altă afacere imobiliară a procurorului a fost dezvăluită tot de Rise Project. În 2003, magistratul a achiziționat o bucată de 300 de metri pătrați pe malul lacului Tăbăcăriei, la adresa Bulevardul Mamaia 281. Parcela provenea dintr-o retrocedare.

La doi ani după ce DNA București a demarat investigația la Constanța, Gigi Ștefan a vândut terenul de 300 de metri pătrați firmei Gur Holding, controlată în acea perioadă de soția sa și de Gur Ramazan – fostul președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea. Suma tranzacției: 400 de mii de euro. Gigi Ștefan a mai cerut încă 150 mp de la primăria Constanța, ca să amenajeze o parcare. Terenul a fost achiziționat de compania Gur Holding la un preț foarte mic în raport cu valoarea de piață a terenului vecin (300 mp/400 mii euro), susține Rise Project. Acum, Gigi Ștefan e divorțat și nu mai locuiește în vila de 2,5 milioane de euro. Soția sa a ieșit demult din firmele lui Ramazan Gur. Porecla de nașul îi vine lui Gigi Ștefan de la Ramazan Gur, care așa i se adresa. În prezent, Ramazan Gur este unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Constanța cu investiții de peste 50 de milioane de euro. Gur a fost căsătorit cu o româncă, și-a obținut cetățenia română și apoi a divorțat. El s-a recăsătorit cu o turcoaică din localitatea sa natală. Gur a fost asociat cu Haci Vural, un alt cetățean turc. Cam aceasta este radiografia sumară a filierei magistraților care au avut o carieră fulminantă în cei 20 de ani de conducere a grupării lui Radu Mazăre.

Foto: Ziua de Constanța

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

To Top