O nouă bătălie s-a desfășurat zilele trecute în războiul dintre jurnalistul Constantin Cumpănă și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. În urma petiției online „împotriva fărădelegilor comise de Teodosie al Tomisului” promovată de către jurnalist, Teodosie a avut o ieșire publică exagerată pentru un arhipăstor de suflete. Nici mai mult, nici mai puțin, acesta l-a numit pe Cumpănă „securist cu față de revoluționar”, invocând o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție dată în anul 2012 prin care se constată calitatea de colaborator al fostei Securități a lui Constantin Cumpănă.
Un articol de Călin GAVRILAȘ
„Eu n-am fost securist, dar tu (Teodosie n.r.) ai fost!”
În fața unei astfel de acuzații venite din partea „sursei Mache” ( numele de cod dat de securitate IPS Teodosie în urma semnării unui angajament în anul 1987), Constantin Cumpănă și-a prezentat, într-o conferință de presă, întreg dosarul său ce se află în arhivele CNSAS. Încă din anul 2008, de când a aflat de existența acestuia, jurnalistul s-a luptat în instanță pentru a demonstra că totul este o făcătură pusă la cale de un ofițer de securitate. Deși instanța supremă s-a pronunțat în anul 2012, Cumpănă a apelat la o cale extraordinară de atac, revizuirea, pentru a demonstra falsul acestui dosar. Având și documentele necesare în urma unei anchete a Parchetului Militar care a demonstrat că ofițerul fostei Securități a plastografiat și a falsificat documente, Constantin Cumpănă primește în anul 2014 decizia nr. 804 a Înaltei Curți de Casație și Justiție care respinge recursul formulat de CNSAS, declarând astfel că jurnalistul nu are calitatea de colaborator al fostei Securități.
De ce totuși, oamenii din spatele lui Teodosie nu au făcut o banală verificare pe portalul instanțelor de judecată pentru a afla adevărul în cazul Cumpănă? De ce ierarhul a aruncat în spațiul public o astfel de informație neadevărată menită să distrugă imaginea unei persoane? Răspunsul l-a dat chiar Cumpănă în conferința de presă: ”s-a încercat să mi se închidă gura! Este o metodă pe care IPS o aplică în cazurile oamenilor lui!” Iar concluzia în acest caz a fost trasă tot de către cel implicat direct: „Eu n-am fost securist, dar tu (Teodosie n.r.) ai fost!”
„Mă lupt cu acest ierarh care nu face cinste Bisericii!”
Constantin Cumpănă va continua bătălia sa cu Arhiepiscopul Tomisului. „Eu nu mă lupt și nu denigrez Biserica Ortodoxă, mă lupt cu acest ierarh care nu face cinste Bisericii.” În acest sens, în perioada următoare, jurnalistul va transmite tuturor ierarhilor ortodocși, membrii ai BOR, dar și tuturor capilor Bisericilor Ortodoxe din lume, informații scrise, audio și video despre faptele reprobabile săvârșite de Teodosie în cei „15 ani de când și-a bătut joc de acest pământ apostolic”. De asemenea, va solicita Patriarhiei Române ieșirea din comuniune cu ierarhul Tomisului și îi va solicita PF Daniel să-și exercite dreptul de devoluțiune în Mitropolia Munteniei și Dobrogei pentru restabilirea ordinii canonice și administrative din Arhiepiscopia Tomisului.
Deși IPS Teodosie l-a acționat în judecată în urmă cu câteva săptămâni, cerându-i lui Constantin Cumpănă și preotului Ciulei George câte 5000 de lei daune morale pentru prejudicii de imagine în activitatea misionară, de data aceasta jurnalistul ne-a asigurat că el nu-l va da în judecată pe Teodosie pentru răspândirea de informații false.
Ce face DNA? Nimeni nu ia nicio măsură?
Făcându-i un adevărat rechizitoriu de fapte reprobabile, nedemne de calitatea unui arhiepiscop, Constantin Cumpănă s-a întrebat retoric, în cadrul conferinței de presă, de ce nu se ia nicio măsură împotriva lui Teodosie din partea instituțiilor statului? „DNA nu se implică în cazul Nazarcea, nu se implică în cazul Dorna Arini!”
Cumpănă i-a asigurat pe cei prezenți că lupta sa cu ierarhul va continua și a făcut un apel public pentru stoparea corupției și necinstei din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.
„Acest om m-a jignit în filonul existenței mele, în credință. Eu nu mai pot să intru într-o biserică unde a fost el și a băloșit acolo. Vreau o Biserică curată”, a concluzionat Constantin Cumpănă.
{youtube}eTI9WhRRRlY&feature{/youtube}