Editorial

Imbri, Arafat, Gheorghiță, Pistol și toți ceilalți care ne urăsc

Hitul verii 2021, la fel ca hitul verii 2020, a fost acesta: Litoralul românesc e rău, litoralul e un loc al diavolului, unde românii ispitiți nu respectă nicio regulă, se îmbolnăvesc de covid pe care îl cară acasă și își omoară rudele, litoralul românesc e raiul nevaccinaților etc. Interpreții acestui șlagăr sunt aceiași: „Specialiștii” luptei anti-covid/anti-români, citați de toate televiziunile și de presa centrală.
Ca un om născut și crescut pe litoralul românesc, eu unul m-am săturat până peste cap de acest mesaj de promovare a urii, răsuflat și mincinos. Și m-am decis să vă împărtășesc din experiența mea – a unui tip de pe litoral, care merge în vacanță în alte zone decât litoralul românesc. Dar, mai întâi, să vedem ce spun cei responsabili cu promovarea ideii că litoralul nostru e un focar mizerabil de covid:
Valeriu Gheorghiță (comandantul rujat al campaniei de vaccinare): „Varianta Delta se extinde foarte uşor acolo unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenţie, unde aglomeraţia este la ea acasă. Litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie, este o realitate, este evident acest lucru!”
Emilian Imbri (manager la Victor Babeș): „Uitați ce e pe litoral! Acești tineri iau virusul, dezvoltă boala și nu dau importanță.”
Adriana Pistol (director Centrul Național de Supraveghere al Bolilor Transmisibile): „Trebuie să vă spun deja se vede efectul litoralului românesc în care nu sunt aplicate şi respectate măsurile. Acolo este cu predilecţie populaţie nevaccinată!”
Aceste declarații sunt toate din august 2021. Lista nu poate fi completă fără Raed Arafat, care declara, în tradiționala lui limbă de lemn, la începutul lui iulie: „Pe plajă, dacă nu porți mască și stai la distanță suficientă poate fi compensare, dar am văzut în ultima perioadă, fără să generalizăm, că unii sunt dispuși să facă absolut orice ca să nu respecte regulile, să meargă la dans, la festivități, la orice.” Între timp, ghinion! Guvernul, la propunerea aceluiași Arafat, a dat liber la „festivități” cu până la 75.000 de participanți, liberi la dans și la „orice”. Deci acum putem spune că unii – în frunte cu Arafat – sunt dispuși să facă orice pentru a garanta că regulile nu sunt respectate și că se adună cât mai mulți oameni la un loc.
Practic, diferența dintre Arafat și ceilalți e dată de atenția acestuia la intepretări. Raed Arafat, pentru care imaginea e foarte importantă (dacă îi consultați CV-ul, veți descoperi că imaginea e aproape totul), e atent de cele mai multe ori să nu dea nume și indicații clare. Țipă, vociferează, amenință și găsește vinovați, fără însă a spune cine sunt aceștia. De fiecare dată e vorba de „grupuri”, „anumite persoane”, „știu ei cine sunt”, „nu vreau să dau nume”, „unii”, „alții” „fără să generalizăm/particularizăm”. Arafat, mai ceva ca UDMR-ul, a coabitat cu toată lumea. E în toate guvernele, ca expert/consilier/ministru, din 1997. Și știe că oamenii pe care îi înjuri azi pot fi cei cu care mâine împarți ciolanul. Bașca e importat să-și apere capitalul de imagine și să nu își alieneze fanii.
În fața necesității de a identifica litoralul ca un loc al diavolului, el găsește formula ideală. La începutul lunii august, prezent pe litoral, Arafat a fost îmboldit să dea vina pe turiști și pe constănțeni, dar a fentat rapid audiența, lăsând loc pentru ca vina pentru mesajul de ură să cadă asupra jurnaliștilor: „Poate nu aici (pe litoral – nota redacției) mă îngrijorează cel mai mult, decât am văzut că în unele mijloace de transport în comun nu se mai poartă mască…”. Altfel spus, „nu vreau să dau vina pe litoral, dar dau vina și pe litoral”.
Până la urmă, este litoralul singurul loc al aglomerației, al nerespectării regulilor? Experiența mea – și a tuturor oamenilor care nu trăiesc în bulă – spune că nu. În periplul meu prin țară, doar în București am văzut oameni care mergeau pe stradă cu mască, evitând speriați aglomerațiile. La Brașov, aplicarea regulilor era cel mult simulată, cu unii vânzători prin magazine trăgându-și masca pe nas la intrarea clienților. Aglomerație e cât cuprinde, pe terase, în magazine, în aqua park-uri sau în centrele tuturor orașelor mari.
Anul trecut am vizitat câteva din județele aflate la polul sărăciei, în care majoritatea nu își permite o mască pe zi. Am trăit două săptămâni într-o lume în care nimeni nu respecta nicio regulă, în care mergeai și dădeai mâna cu un polițist zâmbitor și fără mască, și – culmea – în care nimeni sau aproape nimeni nu făcea covid. Anul ăsta am ajuns la Oradea, un loc în care – la fel ca în Brașov – nici măcar ospătarii de la restaurant nu poartă mască. În Oradea, de altfel, era aproape imposibil să găsești un loc în care regulile să fie respectate. Iar în orașele mai mici de pe traseu, îți era și rușine să scoți masca din buzunar, pentru ca nu cumva oamenii locului să creadă că ești vreun ciudat, sau un bolnav de covid ieșit la plimbare…
Practic, e o diferență ca de la cer la pământ între litoral și restul țării. Litoralul, bombardat cu controale de la toate autoritățile posibile și imposibile, e singura destinație turistică în care regulile se mai respectă, atât cât se respectă. La Constanța, prefectul a convocat prompt Comitetul pentru Situații de Urgență în momentul în care s-au înregistrat 20 de pozitivi, într-un județ de 650.000 de locuitori. Iar de obligativitatea măștii ți se reamintește și la alimentarele de cartier, vânzătoarele strigând la tine sau pur și simplu refuzând accesul clienților fără mască.
În același timp, litoralul românesc este singurul, dar absolut singurul loc pe care Cioclii Apocaliptici îl indica ca fiind focarul nerespectării restricțiilor și al răspândirii bolii.
De ce fac „specialiștii” această eroare grosolană? Sunt două posibile explicații: Fie sunt niște idioți care trăiesc într-o bulă, circulă pe stradă cu masca pe ochi și nu merg niciodată nicăieri, nici măcar la cumpărături. Ori asta, ori sunt mesageri cu bună știință ai unui mesaj de ură direcționat împotriva litoralului românesc.
Pe 31 august, Județul Constanța (care include 99% din ceea ce înseamnă „litoralul românesc”) avea un procent de infectare covid de 0.46%, fix cât media națională. Bucureștiul și Ilfovul aveau dublu, Timișoara și Bistrița Năsăud aveau cu 50% mai mult. La București sau Timișoara nu e niciodată aglomerație, toți au venit cu covidul de la mare, corect?
Nu l-am auzit pe Imbri văitându-se că la București lumea nu respectă regulile. La fel, nu o să-l auzi pe Gheorghiță spunând că litoralul grecesc – unde rata de infectare era încă din iulie de vreo 20 de ori mai mare ca la Constanța – e un loc în care lumea nu respectă regulile și de aia ne îmbolnăvim noi. Directoarea Pistol de la Centrul pentru Supravegherea bolilor bate câmpii cu nonșalanță că litoralul românesc e raiul nevaccinaților (I-o fi verificat în sacoșa de plajă pe toți turiștii, când erau în apă, dacă au certificatul de vaccinare?). Și mai spune că „se vede efectul litoralului românesc”. Ok, atunci asta înseamnă că toți bucureștenii, bistrițenii și timișenii sunt nevaccinați și merg pe litoralul nostru ca să se îmbolnăvească, în timp ce tulcenii și brăilenii care sunt mai apropiați de litoral – nu merg și nu se îmbolnăvesc. Iar covăsnenii, care, ca de obicei, sunt aproape la zero cu Covidul, merg toți la Luvru – unde se cere pașaport de vaccinare la intrare și se respectă toate regulile – și de aia au rata așa de jos… Dacă ar fi adevărat ce ne spune cucoana Adriana de la Institut, asta înseamnă, totodată, că nici constănțenii nu au pus piciorul pe litoral, pentru că Constanța e în media infectărilor…
Reversul medaliei, pe care nu îl vede niciunul din smintiții care debitează prostii la tv, este acela că din cauza tâmpeniilor înșirate de ei, la Constanța nu mai crede nimeni în mesajul „specialiștilor”. Încă de anul trecut, chiar și oamenii simpli – vânzătoare, ospătari sezonieri – îmi spuneau: „Dacă e adevărat ce spun Ăștia, și lumea ia boala de la noi, noi de ce nu ne îmbolnăvim?” Românul nu e prost, se prinde când e mințit, și își pierde instant încrederea în cel care vrea să îl prostească. Constanța este cel mai urbanizat județ al țării, iar asta se traduce într-o respectare a regulilor mult mai mare decât în majoritatea locurilor din țară. Luați-l pe moș Imbri de mână și duceți-l într-un sat din Transilvania, Muntenia sau Moldova să întrebe de mască la magazin, și o să-l dea ăia afară în șuturi, în timp ce râd de el… Totodată, urbanizarea se traduce într-o mai mare accesibilitate la centrele de vaccinare, Constanța fiind în top la acest capitol, cu un procent mult peste medie. Constanța a fost și singurul județ în care o organizație patronală din turism a avut inițiativa vaccinării tuturor angajaților – inițiativă unică după știința mea în România. Cu toate acestea, suntem terfeliți zi de zi, toată vara, și făcuți responsabili pentru îmbolnăvirile din toată țara. Litoralul e jegos, e periculos, ăia de pe litoral nu respectă nicio regulă, de aia murim noi. În ritmul ăsta, să zicem mersi că s-a terminat vara, pentru că al’de Imbri ar fi urmat în curând să ne spună că e mai bine să mergeți la Kabul, decât la Constanța – acolo măcar ai o șansă de a scăpa neîmpușcat, în timp ce pe litoralul nostru musai vii acasă cu covid…
Nu știu de ce toți specialiștii lui Pește Fript promovează această teorie, aceste prostii despre litoralul românesc. Poate că sunt proști și incompetenți și nu au decât această explicație, atât îi duce capul. Poate au intrat și ei în grupul de interese care vară de vară ne spune ce nasol e litoralul nostru (deci e preferabil să mergem în străinătate). Poate că ar vrea să ne spună că covidul e sezonier, că infectările cresc toamna și scad primăvara, și că toate măsurile hei-rup-istice impuse de ei au eficiență zero – dar nu pot spune asta, așa că dau vina pe litoral. Cert este că eu, noi, ne-am săturat. Dacă sunt convinși că litoralul românesc e de vină pentru ceva, specialiștii de doi bani să vină cu probe, sau să îl dea afară pe prefect pentru că nu aplică regulile. Deocamdată, tot ce fac este să propovăduiască un mesaj al urii împotriva litoralului și celor care trăiesc pe litoral.

Un articol de Răzvan PETRE

P.S: Pentru încheiere, două fotografii: Cea de deschidere arată publicul de la meciul Liverpool-Chelsea, de săptămâna trecută. La finala Campionatului European, englezii au deschis porțile și au primit pe stadion vaccinați și nevaccinați, plătitori și neplătitori. La meciul din imagine, cum se vede, tribunele sunt pline-ochi de oameni fără mască, ce țipă, cântă, se îmbrățișează, scuipă și respiră unu-ntr-altul. E, cum ar spune savanta de renume mondial Valeriu Gheorghiță, „o zonă în care oamenii stau unii lângă alţii şi nu se respectă măsurile de prevenţie, este o realitate, este evident acest lucru!”
Cealaltă fotografie este de la noi din Românica, de la ședința USR-PLUS, tot de săptămâna trecută. În sală, din nou, câteva sute de oameni care stau cot la cot, zero distanțare, măști pe sărite, purtate la bărbie, pe sub nas, sau de-a dreptul lipsă. Cum ar țipa Adriana Pistol, „nu sunt aplicate şi respectate măsurile!”


Nu e însă nicio problemă. Covidul nu se lipește de om nici la Liverpool, nici la USR. Ci doar pe litoralul românesc!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top