Litoralul românesc

Guvernatorul Deltei porneşte JIHADUL împotriva pescarilor amatori

Ordinul pe prohibiţie pentru anul 2018 încinge spiritele în Delta Dunării. În premieră absolută, pescarii sportivi de pe teritoriul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) vor fi obligaţi să elibereze toţi peştii prinşi din speciile: crap, ştiucă, şalău şi somn. Această iniţiativă îi aparţine noului guvernator al Deltei, Mălin-Matei Muşatescu, care a trimis propunerea către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (emitentul ordinului de pescuit). Această iniţiativă a provocat îngrijorarea proprietarilor de afaceri în domeniul turismului din Delta Dunării, care se tem că anul viitor nu vor mai avea clienţi. (foto Pescuitul pentru toţi).

Teoretic, această propunere este în dezbatere publică, însă practic până acum nici ARBDD şi nici AMPA nu au organizat vreo discuţie oficială pe această temă.

În acest context, publicaţia Dezvăluiri iniţiază un dialog cu autorităţile şi persoanele implicate în acest subiect.
Am vrut să aflăm de la Guvernatorul Muşatescu ce îl mână în lupta cu pescarii sportivi şi care sunt argumentele sale, mai ales că înainte de a îndeplini această funcţie publică a fost, cum singur spune despre sine, un ”lider de opinie în pescuitul recreativ”, conducând mai multe reviste de specialitate. Am aflat că resursa piscicolă din Deltă este în continuă scădere şi că pescarii cu lanseta fac adevărate ravagii în Delta Dunării, deşi Guvernatorul a recunoscut că nu are un studiu serios în acest caz şi se bazează pe cei îi transmit agenţii săi de control.

Nu există studii despre efectele asupra mediului şi turismului

„Argumentul nostru este că resursa e în declin și că, pe lângă măsurile pe care le luăm vizavi de pescuitul industrial, cu mărirea controalelor, cu o mai mare atenție asupra dimensiunilor peștilor, pe care de multe ori nici pescarii comerciali nu le respectă, cu raziile pe care le facem în permanență vizavi de braconaj, sutele de kilometri de plase și sutele de kilograme de pește confiscat și pescuitul sportiv trebuie pus într-o gamă de măsuri care va limita temporar accesul la resursa piscicolă. Aceste măsuri vin și în urma studiilor pe care le-am făcut în teren, unde am constatat că foarte mulți pescari recreativi nu respectă legile. Noi le-am dat foarte multe amenzi, însă e foarte greu să facem față unui număr foarte mare de pescari din timpul sezonului care nu respectă legile. Mulți rețin pește din speciile respective sub dimensiuni și când sunt controlați încep să negocieze cu agenții și apar situații neplăcute. În cazul în care această propunere se va aplica și pescarii nu vor avea voie să rețină niciun pește din cele patru specii, lucrurile se simplifică. Statisticile vor fi făcute, domle. Statistica înseamnă procente… Pe un an de zile sunt tone de pește.”

Guvernatorul: Am avea nevoie probabil de 1000 de oameni înarmați

Deşi recunoaşte că braconajul este marele duşman la peştilor din Deltă, Guvernatorul spune că nu are soluţii să facă mai mult în acest domeniu, pentru că nu are destui oameni. În plus, spune Muşatescu, la ARBDD şi alte insituţii de control există angajaţi care sunt „pe mână cu infractorii” care braconează.

„Avem mari probleme cu braconajul în Deltă, îl stăpânim foarte foarte greu, pentru că are o amploare foarte mare. Noi în fiecare lună încercăm să ne facem treaba cu oamenii pe care îi avem la Comisariat. Suntem pe ei, am supărat multe cercuri oculte din Delta Dunării, dar am avea nevoie probabil de 1000 de oameni înarmați ca să eradicăm acest fenomen. Noi avem 50 de oameni. E greu să acoperi… Într-adevăr, sunt mai multe instituții de control în Deltă, poate prea multe, căci uneori se calcă pe picioare. Dar dacă dumneavoastră îmi cereți mie socoteală pentru ce face Poliția de Frontieră, nu aș putea să vă dau un răspuns, că nu eu îi comand pe ei. Că există uscături și la noi în Comisariat și în Poliția de Frontieră este adevărat. Și ei știu. Sunt oameni care sunt pe mână cu infractorii. Or fi. Eu încerc la mine în ogradă să le dau în temelie când îi prind că bat palma cu infractorii. Să știți că nu e ușor, au susținere, au filiere…”

Pescarii sportivi, priviţi ca nişte infractori

În această situaţie, Muşatescu preferă să înceapă jihadul cu pescarii sportivi, priviţi ca nişte infractori care golesc Delta de peşte.
„Permisul nu costă în Delta Dunării. Pescarii vor avea voie să oprească, conform legii, alte specii de pește în afară de cele patru, să zicem: plătică, roșioară, caras, cinci kilograme pe zi. Dacă stă o săptămână în Deltă, are voie 5 ori 7, înseamnă 35 de kg de pește. Dar legea nu spune cum le scoți și el le va scoate 35 de kg de fileuri, ceea ce înseamnă mai mult pește în viu… Dacă avem 20.000 de pescari care fac chestia asta, gândiți-vă cât pește iese din Delta Dunării pe filiera asta.
Într-adevăr, fac mai puțin ravagii cu undițele decât cu plasele, dar ăsta nu este un argument să zici: îi lăsăm pe ei să plece cu tone de pește și mai întâi să vedem ce facem cu plasele.”

L-am întrebat pe Muşatescu dacă nu cumva interzicerea pescuitului comercial, cu acordarea unor compensaţii pentru pescari, ar fi soluţia pentru repopularea mult mai rapidă a resursei piscicole. Iată ce ne-a răspuns:
„Interzicerea pescuitului comercial în Delta Dunării ar fi o soluție in extremism. Ea nu este operantă pentru că acolo există o populație care trebuie să trăiască. Este drept că în prezent lucrurile nu se întâmplă cum ar trebui acolo, cu pescuitul. Dar înainte să oprești pescuitul trebuie să le dai o alternativă.”

Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu: Nu puteţi fi pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Singura discuţie pe acestă temă fierbinte a fost organizată de către Consiliul Judeţean Tulcea. Conform publicaţiei Ziarul de Tulcea, guvernatorul ARBDD a absentat, fiind plecat în… Vietnam.
Mai mulţi primari din Tulcea s-ar fi arătat nemulţumiţi de această iniţiativă, iar preşedintele Consiliul Judeţean, Horia Teodorescu, ar fi declarat, conform sursei citate: „Legat de pescuit, sunt de acord că trebuie luate măsuri, dar trebuie să calculăm toate variantele şi să oferim ceva în schimb, măsuri compensatorii, este nevoie de un echilibru, dar în toate părţile, opreşti pescuitul, oferi ceva la schimb, alternative pentru oameni, nu puteţi fi pentru unii mumă, pentru alţii ciumă” 

Lucian Simion, deputat PSD, fost guvernator al Deltei: O monitorizare mai bună și o restricție la nivelul cantității totale ce poate fi reţinută

„Nu e făcută cu intenție rea, dar se pare că trebuia mult mai bine analizată o astfel de propunere. Pentru că atunci când încerci să schimbi un obicei împământenit de foarte mult timp în Delta Dunării, trebuie să fundamentezi o astfel de idee. Să ai un studiu în spate, să poți să demonstrezi că într-adevăr populația de pește a scăzut, că e necesară o astfel de măsură. Să o iei numai pentru faptul că ai niște constatări din teren ale unor persoane, agenți, asociații poate, nu cred că este suficient.
Atât timp cât nu ai demarat niște studii care să îți arate care este impactul, efectele și care sunt cele mai bune măsuri, nu prea stă în picioare o decizie forțată, în situația de fapt. Eu cred că trebuie să monitorizăm mai bine pescuitul turistic. Știm bine că sunt norme în legislație: câte undițe, câte lansete, câte kilograme de pește. Cred că soluţia ar fi o monitorizare mai bună și o restricție la nivelul cantității totale pe care poate să o ridice un pescar sportiv. Pescarii sportivi nu ar trebui să reprezinte o problemă atât timp cât tu, ca administrator al resursei, îți îndeplinești atribuțiile.”

George Şişcu, deputat PNL: Pescarii sportivi nu reprezintă un pericol pentru ecosistem

„Nu cred că pescarii sportivi reprezintă un pericol pentru ecosistemul din Delta Dunării. În plus, nu am văzut date concrete, cifre, care să argumenteze o astfel de măsură şi nici estimări ale efectelor pe care le-ar produce această interdicţie. Când zic efecte, mă refer atât la mediu, cât şi la turism, care ar putea avea de suferit. Sunt de acord că trebuie găsite soluţii pentru această problemă, dar ele trebuie să apară în urma unor studii ştiinţifice şi, mai ales, după consultarea tuturor celor implicaţi: locuitorii Deltei, asociaţiile de pescari profesionişti şi amatori, investitori în turism, autorităţi publice locale.”

Vasile Gudu, deputat PNL: Merg pe mâna specialiştilor din ARBDD

„Gândindu-mă că la ARBDD sunt specialiști, aș merge pe mâna lor, adică împătășesc punctul lor de vedere. În rest, prea multe nu aș vrea să comentez, nici nu vreau să ma bag într-un segment pe care nu îl stăpânesc bine. De aceea, de fiecare dată eu am agreat spusele ARBDD, știind că acolo au fost întodeauna, și cred că mai sunt, niște profesioniști. Acum guvernatorul e rupt probabil de o realitate din Deltă, însă având pe lângă el oameni care lucrează în Rezervație de mulți ani de zile și știind ce se întâmplă în rezervația Biosferei, împărtășesc punctul de vedere al Rezervației.”

Daniel Iluşcă, Preşedintele Patronatului în Turism din Deltă: La anul pe vremea asta va fi gol

„Noi, cei din turism, care promovăm Delta, spunem că va avea un impact negativ. Era firesc să facem parte din Consiliul Consultativ al ARBDD. Din păcate, am văzut că fac parte ONG-uri cu sediul în apartamente în București. Nu am fost sub nicio formă consultați.
Cei care au pensiuni agro-turistice sau spații de cazare de mică capacitate (3-4 camere) trăiesc exact din treaba asta (persoane care vin la pescuit n.red).
Anul trecut a fost o întâlnire a tuturor liderilor din UE pe tema pescuitului sportiv (găzduită la mine la pensiune). S-a discutat inclusiv problema eliberării peștelui, care în Germania este pedepsită cu amendă. Nu spun că este în regulă că există pescari sportivi care pleacă cu 100, 200 de kg de pește din Deltă, iar pentru un localnic care a prins un peşte sub dimensiune îi confiști și barca și îi faci dosar penal. Este o disproporție total în neregulă.
Aș fi lăsat să pescuiască cel mult două piese (capturi mari) sau nu mai mult de 5 kg.
Acum, că suntem aproape de 1 decembrie, dacă mergeți pe faleza din Tulcea sau la Murighiol sau Mahmudia o să vedeți că sunt multe mașini în parcări care nu au numere de Tulcea. Acei oameni sunt la pescuit. La anul pe vremea asta va fi gol. Este o dezamăgire pe care o creezi și nu avantajezi pe nimeni.
Și pe localnic, l-ai avantajat, dar l-ai dezavantajat în mod indirect.”

„Propunerea ARBDD este ilegală, lipsesc studiile şi consultarea publică”

„Din punct de vedere legal, propunerea ARBDD este ilegală. În primul rând, ARBDD trebuia să facă niște studii. Apoi, pe lângă acele studii, ARBDD trebuia să aducă la cunoștința tuturor actorilor implicați aceste măsuri: pensiunile, locațiile, persoanele fizice, deoarece noi suntem într-un SIT Natura 2000. Astfel de propuneri trebuiau să cuprindă niște despăgubiri, compensații pentru cei care aveau de suferit de pe urma acestor măsuri, care nu sunt absolut necesare, ci unele heirupiste, cum au fost multe altele în Delta Dunării.
Noi, Federația, vom solicita ANPA (Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură) respectarea legii și a legislației Sit Natura 2000 în ceea ce privește informarea acestor modificări.
Dacă eu nu pot să controlez, interzic. Asta este o chestie aberantă, care doar în Deltă se poate întâmpla.
Vom propune ca de Paști, de Florii, sărbători ale peștelui în perioade de prohibiție, să se dea liber cu 1 zi înainte localnicilor să pescuiască pentru consum. Nu mai vrem să se meargă pe închisul ochilor când încalcă toți legea.”

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top