Fără categorie

Gheorghe Donţu, candidat PER pentru Primăria Constanţa, vrea taxe zero şi un oraş curat

Mazăre este „candidatul-primar“, Chiru „candidatul-afacerist“, Palaz „candidatul profesionist“, iar eu sunt candidatul cetăţean

DEZVĂLUIRI: Ce v-a determinat să candidaţi la Primăria Constanţa?
Gheorghe Donţu: Eu sunt candidatul cetăţean, omul nemulţumit de actuala gospodărire a oraşului, omul care cunoaşte problemele reale ale urbei şi ale locuitorilor ei. Ca cetăţean mă deranjează lipsa spaţiilor verzi, a unui parc curat, întreţinut, în care să-ţi petreci cu plăcere timpul liber. Mă deranjează că în oraşul Constanţa canalizarea nu funcţionează şi că sunt locuri în care bălteşte apa şi după o săptămână de la ultima ploaie, mă deranjează trotuarele aproape impracticabile, pe care nu-ţi poţi plimba copilul cu căruciorul, mă deranjează praful şi, în general, mizeria. De aceea am decis să revin în prim-planul politicii, tocmai pentru a reda curajul constănţenilor. Există teama de a candida, poate şi teama de insucces şi acesta este motivul principal pentru care am decis să intrăm în prima linie a bătăliei electorale.

A consemnat Andreea PAVEL

DZV: Care credeţi că sunt principalele probleme ale oraşului?
G.D.: Numărul mare de taxe şi cuantumul acestora, preţul foarte mare al gigacaloriei, invazia betoanelor pe spaţiile verzi, construcţiile fără autorizaţii, câinii comunitari, starea centrului vechi al oraşului, creşterea ratei infracţionalităţii.

DZV: Ce soluţii are PER pentru fiecare dintre problemele menţionate mai sus?
G.D.:
Sloganul nostru electoral este Gratis, un oraş Eco-logic, la care adăugăm un altul: Constanţa, un oraş fără taxe. Întrebarea firească care vine în minte tuturor este: se poate? Răspunsul nostru este DA. Cum? Prin implicarea locuitorilor acestui oraş într-un program de reciclare selectivă a gunoiului menajer. Astăzi, fiecare familie plăteşte o anumită sumă de bani, deloc de neglijat, pentru că predă gunoiul, taxa de habitat. Unii dintre noi selectăm PET-urile, dozele, este adevărat, în cantităţi foarte mici şi pentru care nu primim niciun ban. Noutatea pe care o propunem noi este aceea ca toţi cetăţenii care vor preda gunoi menajer selectat la centrele de colectare înfiinţate în cartiere, în jurul pieţelor pentru început, vor primi un card. Fiecare contribuabil care va intra în acest program va primi câte un card cu CNP-ul pe el, pentru a putea fi identificat. Acest card va fi introdus într-un automat care va primi aceste deşeuri, iar pentru fiecare cantitate de deşeuri depusă vor primi în contul cardului o sumă de bani, care va fi folosită mai apoi pentru plata taxelor şi impozitelor. Contribuabilul va primi şi o chitanţă la fiecare depunere, pentru a avea dovada. Primăria va valorifica aceste deşeuri. Din banii rezultaţi, noi considerăm că o familie de 3-4 persoane îşi poate achita impozitul pe casă, pe maşină şi taxa de habitat.
Prin această colectare selectivă, cantitatea de deşeuri colectată de firma de salubritate se va înjumătăţi, iar contractul acestei societăţi cu Primăria se va micşora şi, implicit, se va diminua şi taxa de habitat.
Oamenii ne pot căuta pentru a discuta această idee la sediul nostru de pe bd. Alexandru Lăpuşneanu nr. 54, vis-a-vis de Universitatea Şaguna şi pe site-ul www.per-ct.ro.
În 2006 gigacaloria era 107 lei, 2007 – 119 lei plătea populaţia dintr-un cost real de 240 lei, 2012 – 338 lei. pentru comparaţie, v-aş spune că în 2012 Bucureştiul plăteşte 170 lei, Năvodari 186 lei, Braşov 191 lei, Timişoara 252 lei. Noi constatăm că în actualul preţ al gigacaloriei plătite de populaţie, aproximativ 30% sunt costuri de transport impuse de RADET, mai constatăm că sunt aproximativ 30% pierderi pe traseu. Soluţia noatsră: un parteneriat public-privat pentru reabilitarea reţelei, iar la metoda tradiţională de producere a energiei termice (combustibilul folosit – gazul), vom adăuga energia produsă prin aplicaţii fotovoltaice, centrale solaro-electrice, Constanţa fiind unul dintre judeţele favorizate de climă şi sol, ajungând astfel la o gigacalorie, după calculele noastre, cu 40% mai ieftină.
Spaţiile verzi existente trebuie protejate şi altele noi înfiinţate. Este obligatoriu să respectăm legea privind elaborarea registrului local al spaţiilor verzi. Este obligatorie respectarea PUG-ului, dacă există. Dacă nu, adoptarea imediată a unui PUG (Plan Urbanistic General). Nu există ţară, comunitate civilizată a cărei administraţii să nu aibă un PUG.
Este nevoie de urgentarea soluţionării proceselor de retrocedare, este nevoie de soluţii arhitectonice şi urbanistice făcute şi propuse de specialişti. Cazinoul a făcut parte dintr-un ansamblu arhitectonic care cuprindea întreaga Peninsulă. După părerea mea, dacă ar fi fost dat Cazinoul în administrare privată, dacă i s-ar fi dat Cazinoului destinaţia iniţială în acelaşi timp cu dezvoltarea zonei peninsulare, astăzi Cazinoul ar fi putut fi un simbol.
Câinii comunitari trebuie adunaţi în adăposturi, construite şi gestionate de Primărie în parteneriat cu ONG-urile de protecţie a animalelor. Hrana câinilor poate fi asigurată în mare parte cu sprijinul localurilor de alimentaţie publică, folosind resturile lor alimentare, iar îngrijirea trebuie făcută  cu ajutorul voluntarilor. Va trebui iniţiat un program de adopţie a câinilor din adăposturi de către copii, care pot veni să-i viziteze, să se joace cu ei şi să-i hrănească.

DZV: Care este primul lucru pe care îl veţi face dacă veţi ajunge primarul Constanţei?
G.D.: Vă răspund după ce voi ajunge.

DZV: De ce sunteţi mai bun decât ceilalţi candidaţi?
G.D.: Am o oarecare vârstă, o oarecare experienţă în politică şi o oarecare experienţă în administraţia publică locală. Pot să spun că am învăţat câte ceva de bine pe un actual primar de municipiu, care însă e mai mult plecat şi n-are timp să gospodarească oraşul.

DZV: Vă avantajează sau vă dezavantajează alegerile din primul tur?
G.D.: Este evident că alegerile din primul tur ne dezavantajează şi nu numai pe noi. În condiţiile în care un primar poate fi ales chiar şi cu 30% din voturi, la o prezenţă, spre exemplu, de 50%, nu putem vorbi de legitimitatea celui ales.

DZV: De ce ar vota cineva un candidat al Partidului Ecologist?
G.D.: Cred că în 22 de ani de democraţie şi pluripartidism am putut vedea performanţele dreptei şi stângii. PER propune pe listele Consiliului Judeţean şi Local Constanţa o echipă tânără, neimplicată până acum în politică.

DZV: Care credeţi că sunt principalii dumneavoastră contracandidaţi pentru câştigarea primăriei?
G.D.: Consider că fiecare dintre candidaţi are şansa lui şi nu cred că este corect să nominalizez pe cineva ca fiind mai important.

DZV: Descrieţi-ne în câteva cuvinte cum îi percepeţi dumneavoastră pe următorii candidaţi la primărie: Radu Mazăre, Gigi Chiru, Claudiu Palaz.
G.D.: Candidatul «primar» , candidatul «om de afaceri», candidatul «profesionist». Eu sunt candidatul cetăţean.

DZV: Cum aţi descrie campania electorală din 2012, comparativ cu cele precedente?
G.D.: Slabă şi plictisitoare.

DZV: De ce credeţi că PER nu este atât de popular în România, cum este în ţările
vest-europene?
G.D.: În România încă trebuie să facem atât educaţie ecologică, cât şi ecologie politică. Trebuie să promovăm colectarea selectivă a gunoiului şi protecţia mediului. Suntem în urmă faţă de Europa la aceste capitole şi de aceea rostul nostru pe eşicherul politic românesc este puţin înţeles.

DZV: Cât contează, în câştigarea cursei electorale, promovarea făcută în campanie (bannere, flyere, apariţii în presă etc), implicit posibilităţile financiare de care dispune fiecare candidat?
G.D.: Teoria spune că 5 procente. Este drept că teoria nu se prea poate aplica la Constanţa, deoarece nu implică pungile cu ulei, zahăr, făină etc.

DZV: Ce şanse credeţi că aveţi să câştigaţi primăria?
G.D.: Şansele oricărui cetăţean al Constanţei. Oricum, să mă votaţi pe mine şi BRADUL înseamnă curaj politic!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top