Consiliul European

Feţele manipulării

Săptămâna care s-a încheiat ar putea să rămână în analele jurnalismului românesc ca fiind marcată de subiectul manipulării mass-media. În primul rând, a fost o perioadă plină de ştiri de primă-mână, generatoare de rating şi de ediţii speciale ale jurnalelor de ştiri. Evenimentele, din cele mai variate, s-au succedat într-un ritm alert, în doar zece zile jurnaliştii având de „mestecat” cam tot atâtea subiecte tari câte ar fi avut, normal, în câteva luni. Aceste schimbări bruşte, de la un subiect important, la altul, au dat naştere unor multiple scenarii, având drept cuvânt-cheie manipularea. Astfel, am avut manipulare atât prin alternarea prim-planului, cât şi în dedesubturile fiecărui subiect în sine.

Un editorial de Răzvan PETRE

Pentru prima dată, cuvântul „manipulare” a fost pus pe tapet cu ocazia arestării lui Gigi Becali. O serie de jurnalişti şi de invitaţi la emisiunile tv au afirmat că arestarea Războinicului a fost doar o diversiune, menită să ne distragă de la o analiză aprofundată a scandalului Popoviciu-0215-Mircea, Ioana&Traian Băsescu. În acel scandal avusesem arestarea, apoi eliberarea unui om de afaceri, în speţa unei mega-afaceri imobiliare care ţinea capul de afiş al ziarelor de investigaţii de câţiva ani. Pe lângă aceasta, mai aveam şi afacerea lui Mircea Băsescu, care, la fel ca Popoviciu, se asociase cu un institut de cercetări agricole, a cărui participare la asociere consta în concesionarea unui teren. Spre deosebire de afaceristul bucureştean, fratele preşedintelui chiar făcea agricultură. De altfel, chiar şi criticii moderaţi ai preşedintelui Băsescu (printre care şi Ion Cristoiu) au declarat că afacerea lui Mircea Băsescu este, până la proba contrară, una perfect legală. O altă ramificaţie a acestei poveşti a fost cea cu apartamentul deţinut de Ioana Băsescu în complexul construit de Popoviciu – dacă acesta se dovedea a fi achiziţionat pe ochi frumoşi, lumea ar fi strigat: „Iată dovada corupţiei!” Apartamentul s-a dovedit a fi achiziţionat pe bani buni, dar tot s-au găsit unii să strige „Iată dovada!”, pe motiv că „de unde a avut Ioana banii ăia?”. În fine, ultima conexiune Băsescu-Popoviciu a fost stabilită pe baza unei înregistrări, în care un funcţionăraş, pentru a-i ridica cota omului de afaceri (şi, implicit, valoarea şpăgii necesare pentru a interveni la el) a declarat că Băse stă la coadă să intre la Popoviciu.

De partea cealaltă, îl avem pe Gigi Becali, care a declarat, în direct, în urmă cu două luni, că i s-a furat maşina şi că şi-a pus gărzile de corp să i-o recupereze. Avem înregistrarea de la 112 a unui martor imparţial, care îi vede pe oamenii lui Becali răpindu-i pe hoţii maşinii. Avem şi nişte înregistrări, în care sunt prezentate momentul răpirii, dar şi o filmare scurtă, în care Gigi însuşi îi „judecă” pe cei care îl lăsaseră fără maşină. Una peste alta, avem fapta şi o serie de dovezi grăitoare că, şi în condiţiile în care lucrurile nu stau chiar cum spun anchetatorii, au existat o serie de ilegalităţi.

În ultimi trei ani, Popoviciu a fost prezentat ca un apropiat al lui Tăriceanu (care are nu un apartament, ci o ditamai reprezentanţa auto pe terenul afaceristului), acum însă, nu ni se spune nimic de fostul premier – care a ieşit din cursa pentru prezidenţiale – ci de o posibilă legătură cu preşedintele. Aflăm apoi de apartamentul Ioanei Băsescu, despre care putem bănui că a fost achiziţionat cu bani „suspecţi” – dar fără a avea vreo dovadă. În fine, îl avem pe fratele preşedintelui, a cărui afacere nu este ilegală, cel puţin la prima vedere. În ceea ce priveşte aşa-zisa diversiune, arestarea lui Becali, avem suficiente dovezi pentru a afirma că avem de-a face cu un grup infracţional. A presupune că Becali a fost arestat doar pentru a ni se distrage atenţia de la posibilele afaceri ale familiei Băsescu, înseamnă, aşadar, a lua drept sigur un lucru bănuit şi de a pune la îndoială un lucru vizibil cu ochiul liber.

Colac peste pupăză, un sondaj realizat pe subiectul arestării lui Becali arată că 82% din români cred că aceasta e doar un mod de a ni se distrage atenţia de la scandalul Popoviciu-Băsescu. Păi care mai e marea manipulare, dacă 4 din 5 români declară, indirect, că nu au putut fi manipulaţi? Şi, mergând pe aceeaşi teorie a conspiraţiei, de ce nu am putea bănui că am fost manipulaţi să credem că… am fost manipulaţi?

Ironia sorţii, către sfârşitul săptămânii, am avut ocazia să vedem un exemplu internaţional de manipulare prin media, aşa cum se făcea în România în urmă cu 5, sau cu 15 ani. Pe urma evenimentelor din Moldova, regimul comunist al lui Voronin a sugrumat presa independentă, a persecutat jurnaliştii străini şi le-a oferit moldovenilor imagini trunchiate ale realităţii. Media alternativă a fost blocată, în timp ce majorităţii cetăţenilor, dependentă de oficioasele puterii de stat, i s-au servit meciuri de fotbal, documentare despre veveriţe şi imagini atent montate ale unor protestatari violenţi, fără vreun motiv aparent. Aceasta a fost pentru prima oară, săptămâna trecută, când presa românească a putut vorbi, argumentat, despre manipulare media.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top