Ancheta

Făgădău se joacă din nou de-a BISERICA AROMÂNILOR, Teodosie plusează

În timpul campaniei electorale din 2016, primarul Constanței Decebal Făgădău își amintea că provine dintr-o familie de aromâni și le cerea confraților săi votul pentru Primăria Constanța. Ca să fie mai convingător, Făgădău le promitea aromânilor că o să îi sprijine să își înființeze un „Partid al Aromânilor” și chiar să îi ajute să își construiască o biserică. Mai mult, Făgădău le spunea că are sprijinul lui Liviu Dragnea pentru acest proiect.

Au trecut mai bine de 3 ani de la aceste promisiuni, care au rămas doar cuvinte aruncate în vânt, la fel ca multe alte proiecte cu care s-a lăudat Decebal Făgădău în campanie.

Cum însă se apropie din nou campania electorală, primarul Constanței s-a gândit să reîncălzească promisiunea cu „Biserica Aromânilor”. De această dată, Decebal Făgădău a avut ideea strălucitoare” de a-l pune să vorbească despre această biserică pe preacinstitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, judecat pentru fapte de corupție. La sfârșitul unei slujbe prilejuite de Ziua Dobrogei, la care a participat și primarul, Teodosie le-a promis aromânilor o biserică, la pachet cu un „set” de moaște ale un sfânt aromân.

Făgădău îi păcălește din nou pe aromâni că le ridică biserică, Teodosie plusează cu un pachet de moaște

Primarul Constanței Decebal Făgădău e în campanie de promisiuni, alături de preacinstitul Teodosie, judecat pentru fapte de corupție. Cei doi promit o Biserică a Aromånilor.https://www.dezvaluiri.ro/fagadau-se-joaca-din-nou-de-a-biserica-aromanilor-teodosie-pluseaza/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Luni, 2 decembrie 2019

Teodosie: „Domnul primar înțelege cel mai bine ce spun”

Pentru cei care sunt aromâni, este o zi providențială astăzi. Este pomenit cel din neam aromân, Antonie de la Iezerul-Vâlcea. Îi vom pregăti o biserică și vom aduce și moaște de la Sfântul Antonie. Domnul primar înțelege cel mai bine ce spun și cred că vom face împreună ceea ce am plănuit. De aceea, săptămâna viitoare sunt întâlniri, așa cum am promis. Să ne bucurăm cu toții pentru că iată, avem astăzi, de Ziua Dobrogei, pomenit un sfânt din neamul nostru și care ne-a purtat de grijă și i-a adunat pe aromâni în ținutul acesta cei mai mulți, ca să ne fie de folos și ne sunt de mare folos, că sunt oameni harnici, talentați și întreprinzători.”.

Rămâne de văzut ce ascund cuvintele lui Teodosie cred că vom face împreună ceea ce am plănuit”. Probabil că în „buna” tradiție a colaborării electorale dintre Teodosie și Făgădău, episcopul speră ca Primăria Constanța să îi dea încă un teren cadou, pentru ca apoi să încerce să îi „mulgă” de bani pe oamenii de afaceri aromâni din Constanța, pe care nu a uitat să îi laude la sfârșitul predicii.

Oricum, beneficiarii” acestei promisiuni reîncălzite de campanie, care vine în al doisprezecelea ceas, ar trebui să se înarmeze cu multă răbdare. Între timp, ar putea să privească spre biserica din parcul de la Casa de Cultură, a cărei construcție a început în 2007 și e departe de momentul finalizării.

Romeo Rezeanu: Nu-i cred pe acești farisei foarte aplecați spre cele sfinte

Am stat de vorbă și cu Romeo Rezeanu, membru al Asociației Constanța Altfel și fost consilier local care a luptat în CL Constanța împotriva bisericilor din carton amplasate pe domeniul public, uneori chiar pe spații verzi.

Aud că Făgădău vrea sa facă o biserică dedicată machidonilor. Fără sa vreau sa fiu xenofob cu această minoritate (am mulți prieteni machidoni), am o singura reacție: de repulsie și indignare. Față de Făgădău și ipocrizia celor care au cerut așa ceva. E ca în filmele alea cu mafioți ale lui Scorsese în care, după ce făceau nenumărate crime și alte monstruozități (adeseori chiar între rudele lor), mafioții simțeau brusc nevoia de penitență. A doua zi o luau de la capăt cu fărădelegile!

Încă un parc mutilat, că doar nu cedează vreunul terenul său”

În Constanța s-au construit biserici fără număr și iată, acum, făcute cu Dedicație chiar în favoarea unora care au mutilat orașul, arată doar fățărnicia și neputința de a se elibera de apucăturile lui Mazăre…

Și, sincer vorbind, nici nu-i cred pe acești farisei foarte aplecați spre cele sfinte. Încă un parc mutilat, că doar nu cedează vreunul terenul său pe care are proiect de P+7! Deci sunt revoltat!

Făgădău a mințit când a spus că vrea să dea orașului o față europeană. Câtă vreme îi pupă mâna cu slugărnicie lui Teodosie, nu se vor rezolva problemele de legalitate cu bisericile fără autorizație, puse aiurea pe domeniul public!”, ne-a transmis Rezeanu.

Bogdan Papacostea: Asta ar însemna bomboana de pe colivă

Am discutat cu teologul și omul de cultură Bogdan Papacostea (el însuși etnic aromân) despre necesitatea religioasă a unei astfel de biserici. Iată ce ne-a răspuns:

Problema unei biserici a aromânilor este complicată, pentru că problema aromânilor în sine este complicată. Discuțiile despre aromâni au mai multe straturi: un strat etnic, un strat cultural, un strat social, un strat politic. Să mai intervii și cu un strat teologic-eclezial, e deja bomboana de pe colivă. Pe de altă parte, o spun din calitatea mea de creștin ortodox credincios, din punct de vedere al credinței, subiectul etniei este zero. Eu mă pot simți mai solidar din multe puncte de vedere cu un creștin ortodox chinez sau egiptean, decât cu un etnic român care e protestant.

Așa că spun: În chestiunea unei biserici a aromânilor, unitatea credinței depășește orice posibilă discuție tensionată despre lipsa de unitate etnică.

Teologic vorbind și eclezial NU este necesară o biserică a aromânilor”.

Ion Caramitru: Complicitate politică motivată de calcule mărunte

În ceea ce privește înființarea unui partid al aromânilor, idee la care Făgădău achiesa în 2016, cităm dintr-un comunicat al Societății de Cultură Macedo-Română (SCMR), organizaţie tradiţională a aromânilor, înfiinţată încă din 1880, semnat de preşedintele Ion Caramitru:

Conform înregistrărilor video, în prezența conducerii Asociației <Comunitatea Armână din România> (ACAR), reprezentanții PSD s-au referit la faptul că președintele PSD a salutat înființarea unui <partid aromân> și au afirmat că sunt mandatați politic pentru a stabili un parteneriat între PSD și formațiunea respectivă.

Societatea de Cultură Macedo-Română constată cu îngrijorare că prin astfel de gesturi politice escaladarea crizei aromâne în România atinge un nou nivel de gravitate.

După demisia clasei politice de la imperativul național în chestiunea aromânească, redeschisă în anii 1990 sub influența unor factori externi și interni, și după legalizarea unei organizații care ar reprezenta un grup etnic ce nu există legal în România (aromânii rebotezați <armânji> sau <makedonarmânji>),s-a ajuns la o complicitate politică motivată de calcule mărunte, dar fatală pentru prezervarea comunităților de aromâni în teritoriile unde ei sunt autohtoni.

Societatea de Cultură Macedo-Română atrage atenția tuturor instituțiilor cu competențe legale în materie, inclusiv Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că legalizarea, în orice variantă, a unei formațiuni cu substrat etnic <armân/aromân>, ar reprezenta, în fapt, o stratagemă de eludare a poziției oficiale a Guvernului României (…).

În realitate, prin înființarea unui <partid armân/aromân> s-ar crea din nou premisele nedorite pentru legalizarea existenței în România a unei minorități naționale (makedon) armâne, de conivență și cu state de la sud de Dunăre interesate să refuze României calitatea de stat înrudit al aromânilor, odată cu legitimitatea susținerii de către țara noastră a drepturilor lor la identitate culturală, religioasă, lingvistică și etnică proprie.

La fel de alarmantă este și inerția instituțiilor statului, în pofida semnalărilor repetate din partea organizațiilor aromânești, față de nocivitatea programului etnopolitic derulat pe teritoriul României pentru alienarea identității aromânilor în raport cu românitatea.

Politizarea dezbaterilor identitare aromânești în România ar angaja destinul acestei comunități pe un traseu ireversibil de confiscare de către reprezentanții unor grupuri de interese cu complicități politice. Efectele negative nu i-ar afecta doar pe aromâni, ci întreg ansamblul românității, în datele etnogenezei și istoriei sale, lipsind comunitățile aromâne din Balcani, supuse politicilor de asimilare, de singurul suport pe care se pot baza, statul român”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top