În urma anchetei procurorilor DNA ce vizează sume de bani primite de Arhiepiscopia Tomisului ca subvenții APIA pentru suprafețe din ferma Nazarcea, Arhiepiscopul Tomisului Teodosie a fost pus oficial sub acuzare, fiindu-i aplicată și măsura controlului judiciar. Alături de arhiepiscop, în dosar mai sunt inculpați și alți angajați ai Arhiepiscopiei. Dar problemele fețelor bisericești nu se opresc aici, Direcția Antifraudă APIA efectuează și ea un control cu privire la banii obținuți de preoți.
La solicitarea DNA, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Direcția Antifraudă, Control Intern desfășoară zilele acestea ”un control cu privire la modul de obținere de către Arhiepiscopia Tomisului a sprijinului financiar pe suprafață, în campaniile aferente anilor 2010-2016”. Concret, cei de la APIA verifică suma de 1.356.973 lei, sumă încasată de Arhiepiscopie în decursul a șase ani: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plățile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).
În data de 17 octombrie, procurorii DNA au început urmărirea penală față de inculpatul Teodosie Petrescu pentru ”folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată” și pentru luare de mită. În același dosar mai sunt urmăriți penal și Beca Stere, diaconul Malaxa Bogdan-Petrişor, preotul Nadoleanu Gheorghe şi preotul Cojocaru Ciprian-Ioan. Totodată, Teodosie a devenit și primul ierarh al BOR pus sub control judiciar, astfel încât el este obligat în fiecare zi de joi să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție pentru a semna în condică.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției bisericești, Eugen Tănăsescu, ”e posibil ca cei de la APIA să facă un control”, însă el nu știe nimic despre acest lucru. Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase, Arhiepiscopiei Tomisului prin Hotărârea de Guvern 300/2002. Atunci executivul a decis transmiterea terenului agricol în suprafață de 350 ha (viță-de-vie și livadă n.n), proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţă Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului. De asemenea, aceeași hotărâre prevedea și transmiterea cu plată a imobilului „Grup Social Culme”, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din proprietatea Societăţii Comerciale „Nazarcea-Ovidiu” – S.A., cu sediul în municipiul Constanta, în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţă Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului. Grupul Social Culme era compus din: pavilioane, dormitoare, magazii, şoproane, cantine, băi, rezervoare, instalaţie electrică, alee acces la activul „Grup Social Culme”, alee acces la cantină, cămine, împrejmuire gard din beton – suprafaţa construită = 10.230,86 mp.Pentru ca darul să fie deplin, același Guvern, prin Hotărârea 299/2002 (deci, anterioară celeilalte) alocă suma de 3 miliarde lei Arhiepiscopiei Tomisului pentru achiziționarea unui imobil (adică, pentru cumpăratea Grupului Social Culme).
Călin Gavrilaș
