Litoralul românesc

Ex-primarul din Grădina, acuzat că a lăsat instituţia plină de nereguli penale

Şi fără buldoexcavator, şi fără 1,5 miliarde ROL

Deciziile fostului primar al comunei Grădina, Ion Melcea, reprezintă acum încă o problemă de rezolvat pe agenda actualei administraţii locale, reprezentată de primarul Gabriela Iacobici (foto). Aceasta se confruntă cu o serie de nereguli comise de ex-primarul Melcea, care le dau bătaie de cap angajaţilor şi-aşa puţini. Ajungând la concluzia că neregulile lăsate în primărie de ex-primar, sunt de fapt ilegalităţi, primarul Iacobici a hotărât să anunţe autorităţile competente. Una dintre cele mari probleme este achiziţionarea unui buldoexcavator, în valoare de 1,5 miliarde de lei vechi.

Un articol de Andreea PAVEL

 

Conform declaraţiilor reprezentanţilor primăriei acesta a fost cumpărat fără licitaţie publică, iar suma a fost achitată integral şi nu aşa cum spune legea: 30% înainte, 70% după primirea bunului achiziţionat. Gabriela Iacobici ne-a declarat faptul că buldoexcavatorul nu există nici până în ziua de azi printre bunurile primăriei şi, mai mult decât atât, fostul primar nici măcar nu s-a înscris la masa credală (dacă se înscria exista posibilitatea ca primăria fie să primească suma integrală de bani achitată, fie o parte din ea).

Faliment după 15 zile de la semnarea contractului

Interesant este faptul că firma DANTUR (cea de la care a achiziţionat Melcea utilajul) a dat faliment la doar două săptămâni după ce s-a făcut achiziţia buldoexcavatorului: ”Hai, să considerăm că a fost înşelat, putem să înţelegem acest lucru, că se mai întâmplă. Dar nelămurirea mea este: de ce nu s-a înscris la masa credală? Aici se ridică primul semn de întrebare cu privire la legătura dintre fostul primar şi firma respectivă. Eu, ca primar, am încercat să fac toate demersurile necesare ca să recuperez ceva din bani, dar mi s-a spus că e prea târziu. Apoi, am luat legătura cu Melcea, să îi cer explicaţii şi mi-a zis că nu e treaba lui, că el nu mai e primar. Eu acum vreau să recuperez fie banii, fie bunul care ni se cuvine”.

Şmecherul strică, fraierul repară

Gabriela Iacobici se vede nevoită acum să repare prostiile făcute intenţionat sau nu de fostul primar: ”Noi am încercat, după ce am constatat că lipseşte buldoexcavatorul, să ne înscriem la masa credală şi să încercăm să recuperăm ceva, dar era prea târziu. Vă daţi seama că nu este adevărat ce spune el, că nu ne-am prezentat, pentru că dacă era aşa eu răspundeam direct de fapta asta! Doar nu îmi pun beţe-n roate singură! Mai mult decât atât, am făcut o plângere penală prin care am sesizat cele constatate, pentru că, de asemenea, dacă nu sesizam autorităţile fapta comisă de Melcea, tot eu răspundeam direct, pentru că sunt primar şi se considera că sunt complicele lui”, ne-a mărturisit Gabriela Iacobici.

Vine la şedinţe cât să nu fie dat afară

Din spusele colegilor lui, lui Melcea nu-i prea mai arde de primărie, drept dovadă fiind însăşi atitudinea acestuia faţă de şedinţele Consiliului Local sau de comună, în general. Primarul ne-a declarat că Ion Melcea, actual consilier PNL, nu vine la şedinţe, decât la una din trei, atât cât este necesar ca să nu poată fi suspendat. ”El locuieşte bine mersi la Constanţa, nu-i pasă de comună, nu vine pe-aici, nici măcar la şedinţe nu vine. Din an în Paşte trece prin Grădina. Nici nu pot să-l dau afară, nici nu pot să lucrez cu el. Materialele de şedinţă nu ştiu unde să i le trimit, apoi se plânge că nu îl pun în temă”, a mai declarat primarul comunei.

DGFP: Melcea e vinovat

Conform declaraţiilor reprezentanţilor Primăriei Grădina, Parchetul a trimis Direcţiei Finanţelor Publice o adresă prin care le solicită reprezentanţilor acesteia să facă verificări în ce priveşte perioada în care Melcea a fost primar. Ulterior, DGFP Constanţa a constatat faptul că fostul primar şi persoana care a avizat ordinele de plată, dar şi contabilul, sunt în solidar răspunzători de ceea ce s-a întâmplat în primărie. ”Pe Ordonanţa 92, puteam să facem dosar de executare, dar el a atacat în instanţă decizia DGFP. După ce instanţa va da o decizie definitivă şi va primi urmărirea penală în cadrul procesului, atunci ne vom constitui parte civilă”, ne-a mai declarat Gabriela Iacobici. Vom reveni!

Ce spune Melcea?

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI l-au contactat telefonic pe fostul primar al comunei Grădina, pentru a-i lua un punct de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc de către reprezentanţii primăriei. Varianta lui Melcea, este desigur, total diferită. Acesta susţine că în luna iunie 2008 a primit o hârtie de la executorii din Brăila prin care era înştiinţat că primăria trebuie să se înscrie la masa credală: ”După aceea au venit alegerile şi n-am mai fost eu primar. Iar ei nu s-au sinchisit să se ducă la masa credală. Au trecut doi ani, apoi m-au dat în judecată. Am şi documente că m-am înscris la masa credală”, susţine Melcea. Tot acesta a mai declarat că nu a plătit integral suma şi că miliardul achitat firmei reprezintă doar un avans. Cât despre licitaţie… ”Am făcut şi licitaţie”, afirmă acesta. Melcea a conchis susţinând că el n-a furat, dom’le, nimic şi că nu îi este frică într-un eventual proces. Nu ne rămâne decât să aşteptăm şi să-l vedem pe neînfricatul ex-primar.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top