Opinii

Edilii din Dobrogea sunt pregătiți în eventualitatea unui nou episod de viscol

Episodul de iarnă care s-a încheiat recent a creat unele probleme în județele Constanța și Tulcea: drumuri închise, localități fără energie electrică și persoane blocate în trafic. Prefectul Județului Constanța, Ion Constantin, e mulțumit de felul în care au reacționat majoritatea primarilor pentru a rezolva aceste probleme. „Cei mai mulți dintre primari au manifestat un interes deosebit pentru rezolvarea situaţiilor de deblocare a drumurilor şi de sprijin și ajutor al oamenilor care au solicitat acest lucru. Având experiență în astfel de situații, primarii s-au mai ajutat între ei, atunci când situația a impus-o”, a declarat prefectul pentru ziarul Dezvăluiri.
Am discutat cu mai mulți primari din județele Constanța și Tulcea, pentru a afla cu ce problemele s-au confruntat și dacă sunt pregătiți pentru un eventual nou episod de vreme rea.

Adamclisi- Anton Burcea

Nu am avut niciun fel de probleme. Drumurile sunt circulabile. Spre satele Abrud şi Haţeg s-a circulat pe un singur fir câteva zile, dar am trimis utilajele să deblocheze şi sensul celălalt.
Am acţionat numai cu utilajele noastre, un buldo-excavator și un tractor cu lamă, cu ajutorul cărora am deszăpezit toate străzile interioare din reşedinţa comunei şi din satele aparținătoare. Nu am avut nevoie să cerem ajutorul autorităţilor judeţene sau centrale pentru că am reușit să ne descurcăm cu resurse proprii. Am avut totuşi probleme cu furnizarea energiei electrice la Abrud și Hațeg. Acolo curentul electric a fost oprit 48 de ore, din cauza unei defecţiuni pe linia de medii, care a fost rezolvată de ENEL. Primăria Adamclisi are şi un contract de prestări servicii cu o firmă ce deţine utilaje de deszăpezire, prin urmare suntem pregătiţi dacă va fi nevoie.

Baia- Nicolae Ianuș

Nu am avut probleme majore. Cât timp a fost viscol, nu am putut interveni pentru că am fi muncit în zadar. În scurt timp am deszăpezit satele Caugagia și Camena și, bineînțeles, Baia. Am lucrat și pe drumul spre Ceamurlia, drum județean. La Panduru, drumul comunal este deszăpezit și mașinile școlii circulă fără probleme. La Baia am avut câteva persoane pe care le-am luat de pe stradă și le-am adăpostit pe perioada aceasta cu temperaturi scăzute. În principiu, ne-am descurcat cu utilajele proprii, iar când a fost nevoie am împrumutat și alte utilaje de la firmele din zonă. Nu am avut probleme cu întreruperea curentului electric. Au fost câteva cazuri în care am colaborat cu cei de la ISU, pentru că au fost unele persoane ce au trecut de barieră pe Drumul European, și am trimis buldo-excavatorul în toiul nopții, i-am scos de acolo și i-am cazat la unul dintre hotelurile din comună. Luni și marți copiii au stat acasă, iar de miercuri au reluat cursurile.

Băneasa- Marin Ion

La noi a fost vânt puternic, vijelie mare, care a depozitat zăpada pe carosabil și pe străzile din localitate. Am scos buldo-excavatorul nostru și alte utilaje și am reușit să deszăpezim totul cu mașinile noastre. La Băneasa au fost unele probleme cu energia electrică, pe câteva străzi. Am acționat cu cele două utilaje din proprietatea primăriei.
Am reușit acest lucru în toate localitățile, inclusiv la Tudor Vladimirescu, pe o lungime de 10 km, unde am mers câteva ore bune ca să facem drum mașinii de școlari. Am făcut cărări, am deszăpezit. La Tudor Vladimirescu am trimis și pâine la câteva familii aflate în nevoie. Am colaborat destul bine cu RAJDP, cu o singură sincopă: Când am avut nevoie mai mult de freză ni s-a spus că utilajul era defect, în rest ei și-au făcut cât de cât treaba.
Suntem pregătiți pentru un alt episod de vijelie. De când sunt primar nu am făcut contract cu nicio firmă, ne-am descurcat singuri.
I-aș ruga pe cetățeni să stea liniștiți în case când e zăpadă mare, că noi o să ajungem la fiecare în poartă cu deszăpezirea, depinde cât de mare e zăpada, într-o zi, două, tot orașul și satele componente vor fi deszăpezite.

Beidaud- Constantin Camburi

Nu am avut probleme deosebite, am intervenit din timp cu vola pe toate străzile, după care societatea Consiliului Județean Tucea și-a făcut datoria, cu frezele, deci a mers foarte bine.
A fost un singur caz de urgență, care a fost anunțat la 112, iar freza a ajuns înaintea ambulanței și a luat persoana care a avut nevoie de ajutor. Dar în general nu au fost probleme grave.
Avem la primărie un tractor cu remorca, un buldo-excavator și am rezolvat în mare parte cerințele din comună. Deci probleme grave nu au fost, ca să apelăm la serviciul de pompieri. Am colaborat însă foarte bine cu Consiliul Județean.
Suntem pregătiți pentru un nou val de frig, dacă va veni, nu ne facem probleme. Singura problemă ar fi să nu avem cazuri de urgențe, așa cum am avut anul trecut, cu o femeie gravidă, caz pe care l-am rezolvat până la urmă.
Îi sfătuim pe cetățeni să fie pregătiți cu lopeți la ușă, în caz de ceva să poată ieși la animale pentru hrănire și apă. Nu avem probleme cu apa, pompele fuctionează foarte bine, locuitorii să fie la adăpost și să aibă lopata la îndemână. Noi le asigurăm rezolvarea deszăpezirii cu freza până la ieșirea la drumul principal datorită utilajelor pe care le avem la dispoziție.

Carcaliu- Anica Toma

Am avut utilajele noastre, nu am întâmpinat probleme. Avem un buldo-excavator și un tractor la care atașăm o lamă. Nu a fost întrerupt curentul electric. O singură zi școlile au fost închise din cauza faptului că majoritatea profesorilor de la noi fac naveta de la Măcin și drumul a fost închis din cauza viscolului. Am ținut legătura cu prefectul județului, dar anul acesta nu am avut cazuri de persoane înzăpezite, totul a revenit la normal într-un timp foarte scurt. În eventualitatea unui nou episod cod portocaliu de zăpadă noi suntem pregătiți cu utilaje, sare și nisip.
Facem un apel către cetățeni să evite pe cât posibil deplasările atunci când vremea nu o permite. Îi rugăm pe cetățeni să înțeleagă că astfel ne gândim în primul rând la ei, pentru a nu rămâne blocați.

Casimcea- Gheorghe Țilincă

Nu am avut probleme majore. Au fost totuși două persoane înzăpezite ce făceau mentenanță la un parc de eoliene din zonă. Dânșii au fost cazați în camera oficială a primăriei două nopți, duminică și luni. La Casimcea am avut de asemenea și două femei gravide. În noaptea de luni spre marți a plecat prima gravidă către spitalul județean Tulcea cu elicopterul, iar ce-a de-a doua, în noaptea următoare.
Am avut drumuri inaccesibile două zile, cât a ținut viscolul, iar apoi le-am deszăpezit. Luni am desfundat drumurile la Casimcea, Rahmanu, iar marți am curățat pe partea cu Sarighiol de Deal, drumul de legătură cu Două Cantoane și cel cu drumul Tulcea-Constanța.
Am lucrat cu șase utilaje mari, dintre care două sunt ale primăriei, buldo-excavatorul și tractorul cu lamă. Între Dealu și Casimcea au fost porțiuni unde zăpada ajungea la trei metri. Curentul electric a fost întrerupt mai mult de 30 de ore la Rahmanu, în jumătate de sat. Am fost în contact permanent cu Prefectura și cu domnul prefect și totul a fost în ordine. Miercuri s-au reluat cursurile la toate școlile din comună.
Suntem pregătiți să înfruntăm iarna de câte ori va fi nevoie, avem utilaje puternice, două buldo-excavatoare și toate cele necesare.

Cobadin- Cristian Telehoi

Din păcate, de fiecare dată când rămân oameni înzăpeziți pe drumuri județene sau pe drumuri naționale tot noi suntem cei care intervin. Nu cred că este normal ca noi, primarii, în loc să ne ocupăm de drumurile locale să mergem să ne ocupăm de cele județene sau naționale. De exemplu, pe drumul județean de zece kilometri dintre Cobadin și Negrești ne-am ocupat noi de deszăpezire. Am mutat utilajele proprii ce se ocupau de curățarea drumurilor în interiorul comunei, pe această porțiune de drum. Utilajele de la Drumuri Județene au apărut exact când noi am terminat treaba. Viceprimarul comunei i-a contactat telefonic, ni s-a transmis că sunt pe drum, dar am intervenit noi până la urmă pentru că timpul trecea, mașinile acelea împotmolite erau mașini de aprovizionare și trebuiau să ajungă la destinație în cel mai scurt timp. Am folosit un tractor cu lamă și un boldo-excavator, utilajele Primăriei. Pe toată perioada codului portocaliu, toți cei care au sunat la 112 au fost scoși din zăpadă tot de Primărie. Am avut probleme cu furnizarea energiei electrice, întreruperi de curent foarte dese, iar pe perioada codului portocaliu a fost întrerupt curentul câteva ore.
Noi suntem pregăți în permanență, dar din păcate avem doar doi salariați pe aceste utilaje, nu avem oameni cu care să îi schimbăm. Când este cod portocaliu de ninsori și se instituie o permanență, noi trebuie să acționăm 24 ore din 24, în condițiile în care avem doar doi deservenți pe utilaje. Altfel noi suntem pregătiți, avem motorină pe stoc, avem sare. Sper totuși ca pe viitor cei de la RAJDP să se ocupe de drumurile lor, căci ei au dotările necesare, iar dacă nu, să ne dea nouă utilajele, că ne ocupăm noi de deszăpezire!

Crucea- Gheorghe Frigioi

Problemele majore nu au fost. Am avut însă un cetăţean din satul Băltăgeşti cu probleme cardiace, pe care a trebuit să îl extragem, am intervenit cu utilaje, apoi a venit un echipaj SMURD şi l-a preluat. De asemenea, am scos o altă persoană de la Șiriu, pentru a merge la dializă. Am reușit să deszăpezim toate drumurile judeţene, locale şi interioare. Avem două tractoare cu lamă buldo-excavator şi o volă ce a venit să ne ajute, de la o societate comercială. Au fost și porțiuni de drum mai dificile, cum ar fi șoseaua dintre Crișan și Șiriu, unde zăpada a ajuns și la un metru și jumătate într-o singură noapte. Noi însă știam că aici sunt probleme mereu și am curățat-o progresiv.
Curentul a fost întrerupt aproximativ 24 de ore. Mă bucur că cetăţenii au înţeles că distribuirea curentului electric nu ţine de autorităţile locale. Am sunat și noi și cetățenii la numărul de deranjamente al celor de la ENEL și până la urmă problemele s-au rezolvat. Dacă vom mai avea episoade de vreme rea, pot să spun că suntem pregătiți: avem combustibil, căldură în toate şcolile şi toate cele necesare.

Fântânele- Gheorghe Popescu

La Fântânele energia electrică s-a întrerupt și am stat aproximativ 40 de ore fără curent. În rest nu am întâmpinat probleme. Am avut utilaje, am deszăpezit drumurile, cu utilajele proprii și cu cele ale societăților din comună. Sunt societăți agricole cu care avem contract pentru situații de urgență. Doar luni au fost închise școlile, asta din cauza lipsei de energie electrică, pentru că nu puteam da drumul la încălzire și nu am vrut ca elevii să stea în frig. Nu au fost blocate drumurile nici un minut, utilajele au stat permanent pe acestea. Desigur, dacă iarna ne pregătește și alte surprize, suntem pregătiți să le înfruntăm, avem și material antiderapant, sare și nisip.

Grădina- Gabriela Iacobici

La Grădina nu au fost probleme cu furnizarea energiei electrice sau a apei. Singura problemă a fost că unele drumuri au fost blocate, însă doar o noapte. În comuna noastră drumurile județene au fost curățate de utilajele Regiei Autonome Județene de Drumuri Publice. Pe drumurile comunale am intervenit cu utilajele noastre, printre care și un buldo-excavator. Din dorința de a face economie de bani la buget nu am avut contracte cu alte firme. În concluzie, situația a fost sub control și nu am avut probleme deosebite.
În continuare suntem pregătiți, avem nisip, avem motorină, avem și utilaje.
Îi sfătuiesc pe cetățeni să evite să plece de acasă, mai ales noaptea. Când e viscol să încerce să stea acasă, pentru a evita să rămână blocați.

Murighiol- Filip Ivanov

Desigur că în zilele cu viscol circulaţia în exteriorul localităţilor a fost întreruptă. Zăpada a fost de 2 metri, nu intrat si nu a ieșit nimeni. Am avut o singură urgenţă medicală, miercuri, dar deja o porţiune din drumuri erau curăţate. O singură fază a fost întreruptă pe partea de energie electrică, dar problema s-a remediat. Pentru deszăpezire am folosit un buldo-excavator. Am făcut deszăpezirea spre satul Plopu, spre Dunavăț şi înspre Mahmudia. Am curățat noi aceste drumuri judeţene pentru că aveam nevoie să ajungem la pompele de apă și la cei care au rămas în trafic. Pentru că drumul judeţean are 50 de kilometri, până se ajunge aici cu deszăpezirea dinspre Tulcea, rămânem fără provizii. În concluzie, intervenţiile din zonă au fost făcute de noi. În acest moment se circulă normal în condiţii de iarnă rutiere şi navale. Şcolile au fost închise din cauza viscolului luni și marți. Cu siguranţă ne vom descurca și pe viitor, noi suntem obişnuiţi să ne auto gospodărim.

Nicolae Bălcescu- Viorel Bălan

Energia electrică a fost întreruptă câteva ore în Nicolae Bălcescu şi în satul Dorobanţu.
Pentru a debloca drumurile, am folosit un buldo-excavator şi un tractor cu cupă. Avem un contract cu o firmă care deține utilaje de deszăpezire, dar inactiv, adică apelăm la aceasta doar atunci când este nevoie. De această dată nu a fost nevoie. Şcolile au fost închise doar în prima zi, iar începând de marţi toţi copiii au revenit la şcoală. Am terminat în integralitate cu curăţarea drumurilor. Suntem pregătiţi pe viitor pentru astfel de perioade, avem făcute stocuri de nisip şi sare.

Pantelimon- Vasile Neicu

Am folosit pentru deszăpezire buldo-excavatorul Primăriei şi am împrumutat de la o carieră din zonă un încărcător. Cu aceste utilaje am lucrat pe drumurile de la Runcu, Nistoreşti Călugăreni și Pantelimonul de Jos. Marți a fost curăţat Drumul Judeţean 226 B, care face legătura între Pantelimon și Drumul Naţional 2 A. Am avut o problemă cu un copil, care anul trecut a suferit arsuri pe mâini, motiv pentru care are nevoie să meargă la doctor la un interval de trei zile, pentru a schimba pansamentul. De asemenea, am avut o femeie gravidă. Am intervenit în aceste două cazuri și am scos persoanele respective până la drumul național, de unde au fost preluate de o ambulanță. Pot să vă spun că duminică am stat în stradă toată ziua. Curentul a fost întrerupt două zile la Călugăreni şi Nistorești. Ca peste tot, şcolile au fost închise luni și marți. Suntem pregătiți cu toate cele necesare în eventualitatea unui alt episod de cod portocaliu.

Turcoaia- Neculai Sandu

Reprezentanţii Drumurilor Judeţene nu şi-au făcut treaba. Drumul de acces de la şoseaua naţională către comuna Turcoaia nu a fost curăţat deloc zilele acestea. Am desfundat noi acest drum, mai ales că am avut trei femei gravide ce au fost preluate pentru naştere. În interiorul comunei ne-am descurcat cu un buldo-excavator, un plug şi o volă. Curentul electric a fost întrerupt o perioadă scurtă, de două-trei ore. Luni şi marţi școlile au fost închise. În acest moment toată comuna este curăţată, chiar şi drumurile lăturalnice. Avem grămezi de nisip cu sare, avem buldo-excavator, iarna poate sa își vadă de treabă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top