Fără categorie

Dumitru Bădrăgan, candidatul PER pentru Consiliul Judeţean Constanţa:

România a pierdut mult din cauza politicilor de grup. Este cazul să promovăm o administraţie a oamenilor

Dezvăluiri: Ce v-a determinat să candidaţi la Consiliul Judeţean Constanţa?
Dumitru Bădrăgan: Am luat această decizie întrucât am considerat necesar să promovăm ideile ecologiste aplicate la nivel european. Am găsit oportun momentul propunerii unor candidaţi care nu au făcut parte din structurile administraţiei publice locale în ultimii ani pentru că e necesară o schimbare în modul de acţiune administrativă deschisă către cetăţean şi protejând valorile culturale, economice, sociale, cât şi cadrul natural.

DZV: Credeţi că experienţa de avocat vă recomandă pentru această funcţie?
D.B.: Ceea ce contează efectiv este dorinţa de a realiza o reală administraţie publică, experienţa de avocat este una care te ajută să conştientizezi faptul că, în ultimii ani, cetăţenii nu au fost priviţi cu atenţie decât în momentele electorale.

A consemnat Andreea PAVEL

DZV: Care este opinia dumneavoastră despre modul în care sunt distribuite fondurile de la CJC, către primăriile constănţene?
D.B.: Cei care au făcut parte din vechiul Consiliu Judeţean sunt cei care astăzi trebuie să dea răspunsul pentru modul în care s-a realizat o politizare a gestiunilor comunităţilor locale. Pentru viitor, fondurile trebuie să fie distribuite având în vedere efectiv necesităţile locale, indiferent de apartenenţa politică a Primarului, este necesar să avem un Consiliu Judeţean partener al primăriilor pe baza principiilor protecţiei intereselor cetăţenilor, dezvoltării unui învăţământ modern, protecţiei sociale, dezvoltării economice incluzând turismul prin promovarea cadrului natural dobrogean şi a valorilor istorice regăsite în judeţ, reconstruirea unui sitem sanitar care să permită un acces rapid şi sigur la serviciile medicale în comunele judeţului. Avem nevoie de un Consiliu Judeţean care să distribuie fondurile pe principii strict administrative, nu pe criterii politice.

DZV: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă localităţile constănţene?
D.B.: Problemele la nivelul localităţilor din judeţul Constanţa diferă de la o localitate la alta şi nu sunt puţine: atragerea investitorilor, lipsa locurilor de muncă, dispensare locale, învăţământul, alimentarea cu apă, programe de reconversie profesională, tramă stradală, poluarea, lispa spaţiilor verzi.

DZV: Ce soluţii veţi avea, în calitate de preşedinte al CJC, pentru fiecare dintre problemele menţionate mai sus?
D.B.: Este necesară promovarea unor facilităţi adresate întreprinzătorilor din mediul rural, astfel încât să stimulăm producţia locală, este necesară accesarea fondurilor europene prin asigurarea unor centre de consultanţă, asigurarea de facilităţi fiscale micilor producători promovând în acest sens împreună cu parlamentarii proiecte legislative.
Dezvoltarea unor reţele de sere şi solarii în zonele aferente oraşului Cernavodă prin preluarea agentului termic de la Centrala Nucleară la încălzirea acestora, cu efectuarea unui control concret din partea Ministerului Mediului, asigurând astfel dezvoltarea micilor investiţii locale, locuri de muncă şi aprovizionarea pieţelor cu produse locale de la producători locali.
Dezvoltarea turismului prin promovarea cadrului natural şi a vestigiilor arheologice existente atrăgând în acest sens fonduri europene şi guvernamentale în cercetarea arheologică. Cetăţile dobrogene trebuie să fie promovate în circuitul turistic mondial, este necesară realizarea în aceste arii a unor condiţii minimale pentru a face un turism real incluzând  reabilitarea drumurilor de acces ce asigură şi legăturile între localităţi, amenajarea în fiecare amplasament de zone turistice în care să fie promovate produse artizanale ale localnicilor şi o arie de servicii care să cuprindă spaţii de vânzare produse artizanat şi spaţii prestări servicii alimentaţie cu specific conform multiculturalismului regăsit în Dobrogea – în forma unei piaţete pietruite înconjurate de spaţii construite cu specific local destinate vânzării produse lor artizanale şi restaurante cu specific cultural, păstrând caracteristicile zonei, spaţii în proprietatea şi administrarea primăriilor locale.
În paralel, crearea unor zone campare conform tendinţelor regăsite în toate ţările europene, asigurând facilitate pentru derularea unui turism eco, în cadru natural şi realizarea de trasee turistice pentru bicilete, idee în plină expansiune la nivel mondial.
Spre exemplificare pot fi create: Adamclisi: traseu Monumentul Tropaeum Traiani – cetatea romană Tropaeum Traiani; Capidava: traseu Capidava-Hârşova (Carsium), pe malul Dunării, incluzând Topalu şi Ghindăreşti. Mangalia: traseu Mangalia – Limanu – Albeşti unde avem în vedere şi zonele naturale, Pădurea de la Hagieni şi putem continua cu zona cetăţii Histria, zona peninsulară a Constanţei care trebuie reabilitată păstrând cadrul arhitectural construit, devenind zonă pietonală adresată şi cicloturismului.
Sănătatea şi învăţământul trebuie să fie protejate prin asigurarea de investiţii în modernizarea unităţilor existente, asigurarea de programe sociale adresate copiilor al căror interes trebuie protejat prin cadrul unui învăţământ în condiţii moderne şi existenţa unui acces rapid la instituţii sanitare. Realizarea unui spital regional pentru copii reprezintă o propunere actuală şi necesară.
Reconversia profesională şi incluziunea socială trebuie să fie continuate prin programe cu participarea gratuită, derularea acestor programe trebuind să fie continuată în parteneriat Primării-Consiliul Judeţean-societate civilă.
Trebuie realizat şi un control asupra condiţiilor de viaţă din punct de vedere al mediului înconjurător, stoparea construcţiilor care duc la dispariţia spaţiilor verzi din oraşele dobrogene, dezvoltare parcuri şi locuri de joacă, reabilitare spaţii în aer liber pentru promovarea activităţilor sportive, continuarea programelor de selectare a deşeurilor asigurând compensare cu contravaloare taxe locale, dezvoltarea depozite de deşeuri moderne cu programe de selectare/reciclare, cât şi transformare în îngrăşământ agricol, păstrarea ariilor naturale protejate, conform angajamentelor din Tratatul de aderare şi a Constituţiei României- dreptul la un mediu curat atât în prezent, cât şi pentru viitorul copiilor noştri.

DZV: Care credeţi că sunt principalii dumneavoastră contracandidaţi şi ce atuuri aveţi în faţa lor?
D.B.: Toţi cei care s-au înscris în această cursă trebuie să fie văzuţi din prisma a ceea ce prezintă, ca mesaj administrativ promovat şi, unde e cazul, din prisma a ceea ce au oferit administraţiei publice a judeţului Constanţa până în prezent. Cred că nu culoarea politică este importantă, pentru că avem nevoie de o administraţie bazată pe principii ce sunt superioare vieţii politice. România a pierdut mult până astăzi din cauza politicilor de grup şi este cazul să promovăm o administraţie a oamenilor, să promovăm vocea constănţeanului şi a naturii în administraţie.

DZV: Credeţi că Nicuşor Constantinescu poate fi învins?
D.B.: Oricine poate fi învins, trecutul este supus astăzi unui vot responsabil şi acest moment ne va influenţa direct viitorul celor care trăim aici, contează ce există ca şi ofertă pentru viitorul constănţenilor.

DZV: Vă avantajează sau vă dezavantajează alegerile din primul tur?
D.B.: Este o problemă de democraţie ca într-un singur tur să alegi primar sau preşedinţi ai Consiliilor Judeţene care nu întrunesc 50% din voturile electoratului. Aici e dovada că, încă o dată,  interesele de moment ale clasei politice nu au ţinut cont de interesele alegătorilor şi de interesele unui sistem democratic.

DZV: Descrieţi-ne în câteva cuvinte cum îi percepeţi dumneavoastră pe următorii candidaţi la CJC: Nicuşor Constantinescu, Florin Gheorghe, Harry Boiagian.
D.B.: Constănţenii sunt cei care au dreptul şi obligaţia de a caracteriza candidaţii, percepţia publică a acestora urmând a fi manifestată prin vot. Suntem înscrişi într-o competiţie în care modul în care cei care candidează sunt percepuţi se va regăsi în vot. Cunosc personal, de mulţi ani, candidaţi precum Marian Vasiliev sau Florin Gheorghe şi sper ca oferta existentă să aducă un suflu nou în administrarea judeţului.

DZV: Cum aţi descrie campania electorală din 2012, comparativ cu cele precedente?
D.B.: Până acum este o campanie în care avem parte de o lipsă a dezbaterilor publice cu participarea tuturor candidaţilor.

DZV: Cât contează, în câştigarea cursei electorale, promovarea făcută în campanie (bannere, flyere, apariţii în presă etc), implicit posibilităţile financiare mari de care dispune fiecare candidat?
D.B.: Pentru a promova ideile unei administraţii publice trebuie să ajungi la public. În opinia mea,  apariţiile în mass-media, flyere-le şi întâlnirile cu populaţia sunt esenţiale şi definitorii pentru promovarea candidaţilor.

DZV: Ce şanse credeţi că aveţi să câştigaţi alegerile pentru CJC, în condiţiile în care PER nu este reprezentat în teritoriu de nici o primărie (cu excepţia Tortoman, în 2008, care a trecut însă la PSD)?
D.B.: Esenţial este să promovăm interesele unei generaţii care să beneficieze de ceea ce societatea poate oferi astăzi, cât şi să conştientizăm cetăţenii că este necesar să voteze pe 10 iunie. Avem o ofertă electorală şi dorim să promovăm o administraţie deschisă omului, iar exemplul dat privind Tortomanu ne arată că important este omul şi ceea ce vrea să realizeze, nu structura politică din care face parte. Dacă în Constanţa cetăţenii vor vota programe şi oameni, nu structuri politice, dacă oferta noastră este una apreciată, sunt aspecte pe care le vom analiza după 10 iunie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top