Actualitate

Deputatul George Șișcu: „Guvernanţii manifestă un dezinteres cinic faţă de învăţământ!”

La începutul unui nou an școlar, deputatul PNL de Tulcea, George Șișcu, face o scurtă trecere în revistă a principalelor probleme cu care se confruntă învățământul românesc, atrăgând atenția că reforma sistemului de învăţământ nu este o prioritate pentru politicienii de la guvernare.

Voi începe enumerarea acestora cu impasul produs de multitudinea de greșeli apărute în noile manuale, precizând că prejudiciul creat prin editarea și tipărirea manualelor la Editura Didactică şi Pedagogică este mai mare decât simplul cost al retipăririi. În plus, întârzierea anuală a apariției manualelor școlare de la începutul precedenților ani școlari se datorează în totalitate Ministerului Educaţiei Naţionale. Pe de altă parte, un manual şcolar realizat fără licitație, fără concurență, fără specialiști și fără un control temeinic va fi de proastă calitate, fapt anticipat încă de acum un an de Partidul Naţional Liberal”, notează deputatul. George Șișcu descrie sistemul educaţional din România ca fiind unul naţionalizat, monopolist, manipulator şi costisitor, în care se înregistrează un grav deficit de profesori titulari şi suplinitori, numărul posturilor disponibile la nivel naţional fiind de aproximativ 30.000.

Nici situaţia siguranţei din şcoli nu este de natură să liniştească, tot mai multe şcoli şi grădiniţe fiind lipsite de pază umană sau sisteme de supraveghere. Situația școlilor profesionale este în continuare gravă, cu toate că cererea de absolvenți cu aceste calificări este mare.Învăţământul din mediul rural se confruntă cu dificultăţi generate de abandonul şcolar, deficitul de profesori, posturi vacante şi comasări de şcoli, acestea în condiţiile în care, în numai opt ani, costul educaţiei – gratuită doar pe hârtie – s-a dublat: în 2010, un elev aducea de acasă 1.409 lei/an pentru a beneficia de educaţie, suma alocată în 2018 fiind de 3.093 de lei! ”, scrie deputatul PNL. Programul naţional „Bani de liceu”, spune George Șișcu, are aplicabilitate foarte redusă, iar olimpicii români sunt slab finanţaţi. Situaţia naţională a unităţilor care nu îndeplinesc condiţiile impuse de formele de securitate la incendii şi a şcolilor şi grădiniţelor care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare sau care au primit aviz negativ de la autorităţile sanitare este una îngrijorătoare, în opinia parlamentarului. „Potrivit informaţiilor oferite recent de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea cotidianului Obiectiv, pentru 131 de grădiniţe – din totalul de 138 – s-a acordat autorizaţie sanitară, în timp ce pentru 7 a fost respinsă documentaţia pentru neconformităţi; din 99 de şcoli primare şi gimnaziale, 93 au primit autorizaţia sanitară, în pentru 6 fiind respinsă documentaţia pentru neconformităţi; conducerea D.S.P. susţine că prima cauză a neautorizării este lipsa apei potabile. 

În consecinţă, deschiderea anului școlar stă sub semnul improvizațiilor și dezinteresului, ascunse în spatele acelorași promisiuni ale Partidului Social Democrat”, conchide George Șișcu.

 (Foto: portalinvatamant.ro)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top