Deputatul George Șișcu anunță că o lege extrem de utilă contribuabililor persoane juridice și autorităților locale a fost votată și semnată de Președinte și va ajunge în Monitorul Oficial. Legea îmbunătățește sistemul fiscal și vine în ajutorul firmelor care au datorii fiscale și care nu și le-au putut compensa cu alte datorii la bugetul de stat. Noua lege permite compensarea acestor creanțe cu sumele pe care le au de primit de la bugetele locale, indiferent de autoritatea care administrează creanța. Acest lucru va economisi timp și costuri pentru contribuabilii persoane juridice, va elimina riscul întârzierii la plata datoriilor fiscale și al penalităților aferente, și va crește eficiența sistemului public în colectarea și gestionarea obligațiilor fiscale.
„O lege extrem de utilă contribuabililor persoane juridice și autorităților locale, pe care am votat-o în Camera Deputaților, ajunge în Monitorul Oficial după ce a fost semnată de Președinte. Este vorba despre inițiativa unor colegi liberali care aduce o îmbunătățire în sistemul fiscal.
Concret, aceasta a pornit de la situația în care multe primării au încasat de la firme impozit pe clădiri care s-a dovedit nedatorat în urma unor hotărâri judecătorești definitive. În această situație, firmele nu își puteau până acum compensa această creanță cu alte datorii la bugetul de stat (CAS, impozit pe venit etc.) și se îndreaptă asupra primăriilor, care intră în incapacitate de plată sau se văd în situația de a le fi scoase la vânzare bunuri din patrimoniul public pentru a se stinge creanța.
Noua lege îi ajută pe contribuabilii persoane juridice să-și achite datoriile fiscale, de orice fel ar fi acestea, și indiferent de autoritatea care administrează o creanță, prin compensarea acestora cu sumele pe care le au de primit de la bugetele locale. Acest lucru se aplică și pentru creanțele stabilite prin hotărâri judecătorești definitive anterioare intrării în vigoare a legii.
Această modificare aduce beneficii în trei direcții:
1. Contribuabilii vor economisi timp și costuri în recuperarea creanțelor și plata datoriilor fiscale.
2. Se elimină riscul întârzierii la plata datoriilor fiscale și al penalităților aferente.
3. Crește eficiența sistemului public în colectarea și gestionarea obligațiilor fiscale, reducând riscul plății eșalonate a creanțelor și al incapacității de plată a autorităților”, susține deputatul George Șișcu.
