Politic

Deputatul Anișoara Radu, despre noile contribuții la valoarea reală pentru salariile part-time

Deputatul tulcean Anișoara Radu ce face parte din Comisia pentru muncă şi protecţie socială, explică pe pagina personală de facebook când intră în vigoare legea ce prevede ca, contractele de muncă part-time să fie taxate cu contribuții sociale la valoarea lor reală.

„Începând cu veniturile lunii ianuarie a acestui an, pentru salariații part time se plătesc la stat taxe în mod proporțional cu veniturile obținute, conform legii 263/2019. Până acum, pentru acești salariați trebuia plătit la stat CAS și CASS ca pentru salariul minim brut pe țară, deși aceștia obțineau venituri sub acel nivel. Cu alte cuvinte, CAS și CASS plătite la stat erau identice pentru opersoană plătită cu 1.040 de lei pe lună (contract part time) și pentru o persoană plătită cu 2.080 de lei pe lună (contract full time). Totuși, eliminarea plății majorate a CAS și CASS se aplică abia începând cu veniturile lunii ianuarie 2020. Asta înseamnă că angajatorii mai aplică sistemul actual inclusiv în luna ianuarie, pentru veniturile aferente lunii decembrie. Abia din februarie se revine efectiv la plata CAS și CASS, pentru salariații part time, proporțional cu veniturile obținute. Astfel, angajatorul datorează contribuții sociale, în 2020, o cotă de 25% iar CASS are o cotă de 10%, iar ambele sunt datorate de salariat. În afară de acestea două, salariatul mai datorează impozit pe venit (10%) și angajatorul mai datorează contribuția pentru muncă (2,25%). Partea de taxe a salariatului este plătită efectiv la stat de angajator”, a declarat Anișoara Radu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top