Parlamentul European a blocat autorizarea la nivel european a utilizării trombinei bovine şi/sau porcine ca aditiv alimentar. Această enzimă, derivată din părţi comestibile ale animalelor, poate fi folosită pentru a uni bucăţi de carne separate într-un singur produs. Deputaţii au afirmat că astfel de produse de carne reconstituite presupun un risc foarte mare de a induce în eroare consumatorii.
Comisia Europeană propusese includerea trombinei bovine şi/sau porcine pe o listă a aditivilor alimentari care pot fi utilizaţi în Uniunea Europeană. Totuşi, deputaţii au blocat această propunere, aprobând o rezoluţie prezentată de Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară cu 370 voturi pentru, 262 împotrivă şi 32 abţineri şi exersându-şi astfel dreptul de veto conform aşa-numitei „proceduri de reglementare cu control”.
Autorităţile Statelor Membre pot decide la nivel naţional dacă autorizează utilizarea trombinei în alimente ca „adjuvant tehnologic”. Propunerea C…
Parlamentul European a blocat autorizarea la nivel european a utilizării trombinei bovine şi/sau porcine ca aditiv alimentar. Această enzimă, derivată din părţi comestibile ale animalelor, poate fi folosită pentru a uni bucăţi de carne separate într-un singur produs. Deputaţii au afirmat că astfel de produse de carne reconstituite presupun un risc foarte mare de a induce în eroare consumatorii.
Comisia Europeană propusese includerea trombinei bovine şi/sau porcine pe o listă a aditivilor alimentari care pot fi utilizaţi în Uniunea Europeană. Totuşi, deputaţii au blocat această propunere, aprobând o rezoluţie prezentată de Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară cu 370 voturi pentru, 262 împotrivă şi 32 abţineri şi exersându-şi astfel dreptul de veto conform aşa-numitei „proceduri de reglementare cu control”.
Autorităţile Statelor Membre pot decide la nivel naţional dacă autorizează utilizarea trombinei în alimente ca „adjuvant tehnologic”. Propunerea Comisiei era destinată a clarifica dacă trombina este un aditiv alimentar care ar trebui supusă reglementărilor la nivel european. Conform legislaţiei UE, un aditiv alimentar poate fi autorizat în Uniunea Europeană numai dacă aduce beneficii consumatorilor şi nu îi induce în eroare.
Conform propunerii Comisiei, produsele din carne reconstituite prin folosirea trombinei ar trebui să poarte informaţia „bucăţi de carne combinate” în apropierea denumirii sale comerciale şi nu ar putea fi folosite în produsele servite în restaurante. Cu toate acestea, deputaţii consideră că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a asigura consumatorilor o protecţie adecvată.
Parlamentul subliniază de asemenea riscurile mari de infectare cu bacterii patogene, ţinând cont de faptul că procesul de unire a mai multor bucăţi de carne măreşte semnificativ suprafaţa utilizată şi că acest proces se poate derula la rece, fără adaos de sare şi fără nici un fel de proces de încălzire ulterior.
SURSA: PARLAMENTUL EUROPEAN
