Fără categorie

DAE prezintă elemente de poziţie faţă de Strategia „Europa 2020” în cadrul dezbaterii organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a prezentat, în cadrul mesei rotunde pe tema „Strategia Europa 2020”, organizată de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, câteva consideraţii cu privire la obiectivele care ar urma să fie adoptate la nivelul Uniunii Europene şi la posibilele modalităţi de stabilire a ţintelor specifice României.

 

 În expunerea sa, Viorel Dobrescu, directorul Direcţiei Strategii UE şi monitorizare post-aderare din cadrul DAE, a susţinut că îndeplinirea obiectivelor Uniunii va reprezenta o provocare serioasă pentru România, având în vedere că acestea sunt interconectate şi exercită o presiune importantă asupra bugetului naţional. Pentru ca procesul românesc de reformă în cadrul EUROPA 2020 să aibă succes este esenţial ca ţara noastră să se axeze pe un număr restrâns de direcţii de acţiune, clar …

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a prezentat, în cadrul mesei rotunde pe tema „Strategia Europa 2020”, organizată de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, câteva consideraţii cu privire la obiectivele care ar urma să fie adoptate la nivelul Uniunii Europene şi la posibilele modalităţi de stabilire a ţintelor specifice României.

 

 În expunerea sa, Viorel Dobrescu, directorul Direcţiei Strategii UE şi monitorizare post-aderare din cadrul DAE, a susţinut că îndeplinirea obiectivelor Uniunii va reprezenta o provocare serioasă pentru România, având în vedere că acestea sunt interconectate şi exercită o presiune importantă asupra bugetului naţional. Pentru ca procesul românesc de reformă în cadrul EUROPA 2020 să aibă succes este esenţial ca ţara noastră să se axeze pe un număr restrâns de direcţii de acţiune, clar definite, realiste şi relevante pentru atingerea obiectivelor.

 

 

Alocarea unui procent de 3% din PIB cercetării şi dezvoltării – unul dintre obiectivele strategiei – constituie o altă provocare importantă pentru România, motiv pentru care DAE consideră că stabilirea acestui obiectiv la nivel european trebuie corelată cu elaborarea unui indicator care să reflecte intensitatea domeniului cercetare-dezvoltare şi a inovării. În ceea ce priveşte creşterea la minimum 40% a ponderii populaţiei în vârstă de 30-40 de ani care a absolvit învăţământul terţiar, România trebuie să găsească cele mai potrivite măsuri pentru diversificarea programelor educaţionale şi adaptarea lor la cerinţele în continuă schimbare ale pieţei muncii. Referitor la abandonul şcolar timpuriu, România a înregistrat o scădere semnificativă a acestei rate, respectiv de la 22,9% în anul 2000 la 15,9% în 2008 (EUROSTAT), urmând ca prin coordonarea politicilor sociale cu cele educaţionale să determine menţinerea tendinţei de reducere a ratei de părăsire timpurie a şcolii.

 

Masa rotundă pe tema „Strategia Europa 2020” face parte din seria de evenimente intitulată „Perspective Europene” şi organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene. Obiectivul acestui ciclu de manifestări constă în promovarea unei comunicări europene dinamice, precum şi stimularea dezbaterilor cu privire la priorităţile Uniunii Europene în strânsă legătură cu agenda publică naţională din România.

 

În cadrul dezbaterilor şi-au exprimat opinia membri ai administraţiei prezidenţiale, diplomaţi, profesori, funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile, parteneri sociali, lideri de opinie etc.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top