Fără categorie

DAE a organizat prima reuniune a Grupului de lucru la nivel înalt privind Strategia Europa 2020

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Bogdan Mănoiu, a prezidat astăzi, 16 aprilie, prima reuniune a Grupului de lucru la nivel înalt privind Strategia Europa 2020, care va asigura pregătirea şi implementarea componentei naţionale a noii strategii europene pentru creştere economică şi ocupare a forţei de muncă.

            La iniţiativa Departamentului pentru Afaceri Europene, Guvernul României a aprobat, în şedinţa din 24 martie 2010, poziţia României privind cadrul general al Strategiei Europa 2020 şi planul de acţiune pentru elaborarea componentei naţionale a strategiei, inclusiv constituirea unui Grup de lucru la nivel înalt (secretar de stat/echivalent) şi a 5 subgrupuri tematice, corespunzătoare celor 5 obiective identificate de Comisia Europeană. Scopul reuniunii organizate de DAE l-a constituit definirea mecanismului de stabilire a valorilor de referinţă ale obiectivelor naţionale în contextul strategiei Europa 2020 şi stabilirea responsabilităţilor specific…

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Bogdan Mănoiu, a prezidat astăzi, 16 aprilie, prima reuniune a Grupului de lucru la nivel înalt privind Strategia Europa 2020, care va asigura pregătirea şi implementarea componentei naţionale a noii strategii europene pentru creştere economică şi ocupare a forţei de muncă.

            La iniţiativa Departamentului pentru Afaceri Europene, Guvernul României a aprobat, în şedinţa din 24 martie 2010, poziţia României privind cadrul general al Strategiei Europa 2020 şi planul de acţiune pentru elaborarea componentei naţionale a strategiei, inclusiv constituirea unui Grup de lucru la nivel înalt (secretar de stat/echivalent) şi a 5 subgrupuri tematice, corespunzătoare celor 5 obiective identificate de Comisia Europeană. Scopul reuniunii organizate de DAE l-a constituit definirea mecanismului de stabilire a valorilor de referinţă ale obiectivelor naţionale în contextul strategiei Europa 2020 şi stabilirea responsabilităţilor specifice fiecărei instituţii implicate.

            Grupul de lucru la nivel înalt va avea drept misiune definirea şi fundamentarea valorilor de referinţă naţionale corespunzătoare obiectivelor Europa 2020 agreate la Consiliul European de primăvară din 25 – 26 martie 2010.

            Propunerile fundamentate în cadrul Grupului de lucru la nivel înalt, cu privire la valorile de referinţă ale obiectivelor naţionale, vor fi discutate, ulterior, cu Comisia Europeană. În acest sens, în perioada aprilie – mai 2010, executivul comunitar va organiza, în colaborare cu Preşedinţia Spaniolă a Consiliului UE, o serie de întâlniri bilaterale cu statele membre. În cazul României, această reuniune va avea loc la data de 3 mai 2010.

             Rolul coordonator al acestui grup se va extinde şi asupra etapelor următoare ale implementării strategiei în România: elaborarea Programului Naţional de Reformă (PNR) şi monitorizarea progreselor înregistrate în punerea în aplicare a acţiunilor din PNR.

            Reamintim că, la Consiliul European din 25-26 martie, a fost agreat cadrul general al Strategiei Europa 2020, precum şi valorile de referinţă pentru trei dintre cele cinci obiective strategice europene: creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă, creşterea investiţiilor în domeniul cercetării şi dezvoltării şi dezvoltarea economică durabilă, în condiţiile combaterii schimbărilor climatice. Cu acel prilej, s-a convenit continuarea discuţiilor între statele membre pentru stabilirea de ţinte valorice şi pentru celelalte două obiective, respectiv combaterea părăsirii timpurii a sistemului şcolar şi creşterea procentului de tineri cu studii terţiare, precum şi reducerea nivelului sărăciei la nivel european.

Statele membre trebuie să îşi definească propriile valori de referinţă până la reuniunea Consiliului European de vară (17-18 iunie 2010). La rândul său, Comisia Europeană va evalua obiectivele propuse de statele membre şi va identifica, în colaborare cu acestea, posibilele blocaje care afectează creşterea economică atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE, în vederea conturării acţiunilor necesare pentru asigurarea competitivităţii europene într-o lume globalizată, aflată în schimbare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top