Litoralul românesc

Cum le refuză Guvernul locuitorilor din Babadag dreptul de a avea Spital

Prefectul de Tulcea Marin Bădiță a blocat în instanță redeschiderea centrului de primiri urgențe 

Nici marele Caragiale nu și-ar fi putut imagina un scenariu ca la Babadag. S-o luăm sistematic. Spitalul din Babadag a fost închis în 2011, alături de mai multe unități sanitare din România. După ce actualul președinte al Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a folosit această temă în campania electorală din 2012, promițând că va redeschide spitalul, sarmaua a fost reîncălzită și în prezența lui Victor Ponta după doi ani. Cei doi au cântat împreună, în mai 2014, aria redeschiderii spitalului din Babadag.

 

Au comis un falset jenant, desigur, pentru că spitalul este și astăzi închis. Mai mult decât atât, Spitalul din Babadag abia fusese renovat, fiind recunoscut ca unitate medicală de importanță majoră pentru localitatea de rezidență și împrejurimi.
Dar povestea nu se sfârșește aici pentru că, de fapt, abia începe. Astfel, într-o adresă către primăria Babadag din 29.10 2013, comisarii șefi de poliție Oltu Viorel Iuliu și Popescu Marius cer un imobil din administrarea primăriei, astfel încât poliția din Babadag să-și poată desfășura în condiții de siguranță activitatea, chestiune care nu mai era posibilă în vechea clădire din motive juridice și logistice.
Pe 19.11.2013, în adresa cu numărul 3783, Beucan Gheorghe, Șef seviciu Urbanism, propune Consiliului Local trecerea spitalului din domeniul public al orașului și din administrarea CL, în domeniul public al Statului, reprezentat de Ministerul Afacerilor Interne și în administrarea Inspectoratului de Poliție al Județului Tulcea. Adresa este aprobată și semnată de primarul Babadagului, Georgian Caraman: „Era singura soluție în acel moment, în lipsa finanțării pentru redeschiderea spitalului, pentru a preîntâmpina degradarea clădirii”.
Peste zece zile, la 29.11.2013, Hotărârea de Consiliu Local cu nr.144 consfințește schimbul de proprietate și administrare, deși acest act a fost forțat de insistența reprezentanților M.A.I.
Ulterior, Ministerul de Interne intabulează clădirea, deși nu fuseseră emise toate documentele necesare pentru acest demers.

L-a lucrat Prefectul Bădiță pe Horia Teodorescu sau cei doi au mers mână-n mână?

După un an, Horia Teodorescu se oferă să preia la Consiliul Județean clădirea, pentru ca la parter să fie redeschis centrul de primiri urgențe, etajul urmând să revină Poliției Babadag. Drept urmare, cei șaisprezece consilieri locali revocă prin Hotărârea nr.116 din 10.10.2014 actul care oferea pe tavă spitalul Ministerului de Interne. Apoi, la 19.12 2014, CL Babadag revine cu o nouă Hotărâre, 152, care trece Spitalul în administrarea Consiliului Județean Tulcea.
Surpriză, însă! La 28.01.2015 Prefectul Marin Bădiță atacă în Justiție cele două Hotărâri ale Consiliului Local, considerându-le nelegale.
Ca s-o spunem mai pe românește, omul Guvernului în teritoriu, mai precis omul lui Ponta (cel care cu mai puțin de un an înainte scotea panglici electorale pe nas alături de Horia Teodorescu, jurându-se că va face totul să redeschidă spitalul), spune acum că preluarea clădirii s-a făcut la cererea Guvernului.
„Noi am luat în serios propunerea președintelui Consiliului Județean, care ne-a spus că toată lumea e de acord, inclusiv prefectul și șeful Inspectoratului de Poliție Județeană. Chiar nu înțelegem ce s-a întâmplat între timp”, ne-a declarat primarul Caraman.
Interesele cui le apără Guvernul?
Dacă Ponta și Horia Teodorescu fac totul ca să redeschidă spitalul, de ce omul lor, prefectul Bădiță Marin, face lucrurile pe dos? Cine minte aici și cine spune adevărul? De fapt, ne-ar interesa și pe noi să știm dacă este posibil ca, la un moment dat, guvernul, prin omul său din teritoriu – Prefectul, să apere interesele cetățenilor și nu doar pe cele ale unor instituții ale Statului.
Urmărim cu atenție mersul înfruntării dintre interesele cetățenilor și Guvern, cu speranța că, de această dată, Caragiale nu va avea dreptate.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top