Fără categorie

Creşte sprijinul UE pentru sectorul apicol

Bruxelles, 14 septembrie, 2010

Comisia a aprobat astăzi programele naţionale ale celor 27 de state membre privind ameliorarea producţiei şi comercializării produselor apicole pentru perioada 2011-2013. Contribuţia UE la finanţarea acestor programe a crescut cu aproape 25% faţă de perioada precedentă (2008-2010), de la 26 milioane EUR la 32 milioane EUR pe an.

„Sănătatea” sectorului apicol este un aspect sensibil, dat fiind rolul fundamental al albinelor în procesul de polenizare. Sectorul se confruntă, de mai mulţi ani, cu o rată de mortalitate a albinelor fără precedent. Acest fapt nu doar îngreunează situaţia economică a apicultorilor, ci şi pune în pericol biodiversitatea. În prezent, programele naţionale reprezintă unicul instrument disponibil pentru compensarea parţială a pierderii albinelor. Statele membre au fost mulţumite de beneficiile oferite de aceste programe, iar efectul pozitiv asupra sectorului al măsurilor finanţate în cadrul programelor naţionale este larg re…

Bruxelles, 14 septembrie, 2010

Comisia a aprobat astăzi programele naţionale ale celor 27 de state membre privind ameliorarea producţiei şi comercializării produselor apicole pentru perioada 2011-2013. Contribuţia UE la finanţarea acestor programe a crescut cu aproape 25% faţă de perioada precedentă (2008-2010), de la 26 milioane EUR la 32 milioane EUR pe an.

„Sănătatea” sectorului apicol este un aspect sensibil, dat fiind rolul fundamental al albinelor în procesul de polenizare. Sectorul se confruntă, de mai mulţi ani, cu o rată de mortalitate a albinelor fără precedent. Acest fapt nu doar îngreunează situaţia economică a apicultorilor, ci şi pune în pericol biodiversitatea. În prezent, programele naţionale reprezintă unicul instrument disponibil pentru compensarea parţială a pierderii albinelor. Statele membre au fost mulţumite de beneficiile oferite de aceste programe, iar efectul pozitiv asupra sectorului al măsurilor finanţate în cadrul programelor naţionale este larg recunoscut şi de apicultori.

În acest context, Comisia a hotărât să sporească bugetul anual global alocat pentru cofinanţarea programelor naţionale la 32 milioane EUR pe an pentru 2011, 2012 şi 2013, faţă de nivelul de cofinanţare UE disponibil în perioada 2008-2010 (26 milioane EUR). Aceasta va duce la creşterea eficacităţii programelor şi va demonstra abordarea proactivă a Comisiei în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor unui sector extrem de sensibil.

Toate statele membre au comunicat Comisiei programele lor naţionale pentru sectorul apicol. Programele cuprind diferite măsuri: controlul varroozei, raţionalizarea transhumanţei, sprijin pentru laboratoare, refacerea efectivelor de albine, programe de cercetare aplicată şi asistenţă tehnică. Toate cele 27 de programe sunt eligibile pentru cofinanţare.

Context

Regulamentul unic pentru organizarea comună a pieţelor prevede sprijin financiar pentru sectorul apicol. Fiecare stat membru dispune de opţiunea de a prezenta, la fiecare trei ani, un program naţional pentru sectorul apicol în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de producţie şi comercializare a produselor apicole, inclusiv un studiu referitor la structura sectorului. Pentru perioada următoare (2011-2013), toate statele membre s-au arătat interesate de aceste programe.

Pentru detalii suplimentare click aici

SURSA: CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top