Opinii

Costel Armășeșcu, primarul comunei Pantelimon: „în 2018 avem multe proiecte care vor îmbunătăți viața oamenilor”

Administrația comunei constănțene Pantelimon are pe agenda anului 2018 o serie de proiecte care se vor finaliza, dar și altele care vor fi depuse pentru obținerea finanțării europene sau guvernamentale. Primarul Costel Armășescu a prezentat reporterilor „Dezvăluiri” situația investițiilor ce vor moderniza comuna.
„În anul 2018 avem multe proiecte pe care le vom finaliza. Acestea vor îmbunătăți viața oamenilor, astfel sperăm că putem stopa fenomenul migrațional din mediul rural către urban al tinerilor”, spune edilul.

Concret, în 2018 se va finaliza proiectul de reabilitare (asfaltare) drumuri în satele Pantelimonul de Sus, Pantelimonul de Jos și Runcu. „Tot anul acesta vom finaliza sistemul de canalizare la nivelul întregii comune. Este în curs de derulare această investiție. Urmează să facem documentația pentru un nou proiect care să prevadă branșamentele individuale la această rețea de canalizare principală”, adaugă primarul Costel Armășescu.
Un alt proiect care va fi recepționat în curând este cel de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în satele Pantelimonul de Jos, Runcu, Nistorești și Călugăreni. „Lucrarea în sine este aproape finalizată și mai trebuie să facem recepția în această primăvară. În acest moment toată lumea are apă curentă, mai puțin satul Călugăreni care nu a fost încă branșat. Problema se va rezolva repede și aici”, ne asigură edilul.
Alte două investiții se vor realiza în 2018 din banii primiți de comună de la Consiliul Județean Constanța. Este vorba de dotarea căminelor culturale din Pantelimonul de Jos, Nistorești și Runcu și de reamenajarea parcurilor de joacă în trei sate ale comunei – Pantelimon, Runcu și Pantelimonul de Jos. „Copiii trebuie să fie în siguranță atunci când folosesc aceste parcuri de joacă. Nu vrem să ne confruntăm cu accidente sau alte evenimente nefericite”, spune primarul.
Și drumurile intravilane din satele Nistorești și Călugăreni vor intra în reabilitare (asfaltare). „Am reușit să salvăm acest proiect completând dosarul de finanțare cu noi documente chiar în preajma Crăciunului 2017. Eram la un pas să pierdem o finanțare importanță. În 2018 implementăm proiectul”, adaugă Costel Armășescu.
Din banii de la bugetul local se va realiza extinderea primăriei care tot în 2018 se va finaliza. Este vorba despre un nou corp în care se amenajează birouri, arhivă, un birou pentru firma de apă „Ulmetum Services” și spații sanitare.
Nu în ultimul rând, anul acesta se vor termina și lucrările la Căminul Cultural din satul Runcu. Acesta va fi reabilitat.

Grupuri sanitare moderne pentru Grădinițe și Școală

Unul dintre proiectele prioritare ale primarul Costel Armășescu este cel de reabilitare a grupurilor sanitare la școli și grădinițele din comună. „Anul acesta vor începe lucrările și tot anul acesta le vom finaliza. Sperăm că în septembrie, la începerea anului școlar, copiii să beneficieze de grupuri sanitare moderne în incinta instituțiilor de învățământ. Lucrările se finalizează în 3 sau 4 luni. Nu mai putem să funcționăm cu toalete insalubre în curtea școlii. Investiția în școală este, de fapt, o investiție în viitorul comunei noastre”.
Proiectele finanțate prin PNDL erau, la finalul anului 2017, la un pas să fie scoase de pe lista celor eligibile din cauza unor documente lipsă de la dosare. „Am actualizat devizele în ultimul moment și le-am depus din nou la Ministerul Dezvoltării reușind să salvăm proiectele”, spune edilul.
Tot la finalul anului trecut, în prima lună de mandat ca primar al comunei Pantelimon, Costel Armășescu a reușit împreună cu echima din subordine să rezolve problema centralei termice defecte de la Școala Generală. „Am reușit să o reparăm în timp record și să asigurăm copiilor și dascălilor condițiile normale pentru a-și desfășura activitatea.”
Tot pentru copiii defavorizați, primarul își dorește finalizarea proiectul de amenajare a unui centru After School. Investiția a primit finanțare prin AFIR. Centrul va fi organizat după modelul unui Centru de Zi pentru copii, va avea o bibliotecă, un birou, o sală de calculatoare, vestiar, grupuri sanitare, șase camere și o sală unde va fi amplasată centrala termică alimentată cu combustibil solid. De asemenea, copiii se vor bucura de un spațiu de joacă amenajat în curtea centrului, precum și de un parc. În total vor fi reabilitați circa 240 de metri pătrați din fosta clădirea a CAP-ului care va primi, prin intermediul acestei investiții, o nouă destinație.
De această investiție vor beneficia aproximativ 20 de copii care provin din familii cu o situație materială deficitară. Totul va fi absolut gratuit, singura condiție este ca ei să învețe, să-și dorească să continue studiile. Concret, copiii vor putea în acest Centru After School să-și facă temele, să se joace, să servească masa de prânz, astfel încât să nu mai resimtă diferența dintre ei și ceilalți elevi. De supravegherea și consilierea copiilor se va ocupa un personal calificat, selectat din rândul cadrelor didactice din comuna Pantelimon.

Proiecte pentru viitor

Pe lângă proiectele ce se vor finaliza în 2018, agenda primarului Costel Armășescu este plină de proiecte la care administrația locală Pantelimon va lucra pentru a le depune în vederea finanțării. „Vrem să reabilităm drumul comunal Nistorești-Călugăreni. Este vorba de 7 kilometri de drum care în clipa de față arată destul de rău. Acest drum ar facilita accesul oamenilor și către Mănăstirea Călugăreni care poate deveni un punct de atracție spiritual și turistic al comunei noastre.
De asemenea, pentru siguranța locuitorilor comunei Pantelimon, vrem să implementăm un proiect de monitorizare video al localităților. Sistemul video va fi conectat la postul de poliție din comună.”
O altă prioritate a primarului este implementarea unui sistem de salubrizare al comunei. În acest sens, trebuie găsită o societate comercială care să colecteze gunoiul menajer de la locuințele oamenilor și să doteze gospodăriile cu pubele.
„În câteva săptămâni vom realiza și împărțirea izlazului comunei către crescătorii de animale. Avem termenul final de 31 martie. Doritorii care se încadrează în cerințele standard vor achita o sumă pentru fiecare hectar închiriat”, conchide Costel Armășescu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top