Ancheta

Copiii de la Brașov, iradiați de o lampă ineficientă împotriva gripei

Psihoza epidemiilor de gripă și coronavirus a făcut primele victime. 20 de copii dintr-o școală din Brașov au fost iradiați cu ultraviolete vinerea trecută, după ce conducerea școlii a cumpărat trei lămpi profesionale pentru sterilizare, iar una dintre ele a fost uitată pornită. În urma expunerii la radiații, copiii au ajuns la spital cu probleme la ochi. Pe lângă problemele de vedere, expunerea la radiații UVC mai implică și un risc crescut de cancer de piele. Deși au un efect nociv demonstrat, lămpi cu ultraviolete identice cu cele care au ars ochii copiilor din Brașov sunt vândute pe EMAG cu mențiunea „total inofensiv pentru persoane”. Ironia supremă este că echipamentele cu ultraviolete achiziționate de școală erau ineficiente, producătorul garantând sterilizarea unor spații de 5-20 mp, cu mult mai mici decât o sală de clasă. Deci conducerea școlii nu a reușit să omoare gripa, în schimb are șanse să îi omoare pe copiii și profesorii pe care voiau să îi apere de gripă…

Lămpile canceroase, ineficiente în sala de clasă

Conform datelor din catalogul de produse al companiei care produce lămpile cu ultraviolete, aceste aparate sunt eficiente pe anumite suprafețe, în funcție de puterea lămpii utilizate. Astfel, pentru lămpile de 15 W, suprafața camerei sterilizate eficient trebuie să fie sub 6 metri pătrați. Lampa de 30 Wați se recomandă pentru camere sub 12 mp, iar pentru cea mai puternică – de 55 W – producătorul garantează eficiența pentru camere de maxim 22 mp. La aceste cifre trebuie avut în vedere că sălile de clasă au tavanul mai sus decât o cameră obișnuită. Această cerință de proiectare este impusă de lege pentru a asigura un volum mai mare de aer pe cap de elev. Volumul mai mare de aer înseamnă totodată un volum mai mare de sterilizat, deci în cazul sălilor de clasă eficiența lămpilor cu UV-C scade sub 20 mp chiar și pentru cea mai puternică lampă – ele fiind practic capabile să ucidă germenii din clasă, doar dacă aceasta ar avea suprafața echivalentă a unei sufragerii…


Față de de cei 20 mp pe care e eficientă împotriva virusurilor și bacteriilor cea mai puternică lampă cu UV-C (de tipul achiziționat de școala din Brașov), o sală de clasă normală are 50-100 mp. Deci conducerea școlii a fost bine-intenționată, dar prost informată: Folosirea lămpilor ucigașe nu garanta eliminarea microorganismelor patogene.
Practic, conducerea școlii din Brașov a aruncat pe geam câteva mii de lei (prețul unei lămpi cu ultraviolete de tipul celei folosite acolo pleacă de la 900-2.000 de lei, în funcție de putere). Trecând peste episodul nefericit cu iradierea copiilor, lămpile nu sunt eficiente, pentru că spațiul claselor e prea mare pentru a fi sterilizat eficient.

EMAG vinde lampa cancerigenă, cu mențiunea „total inofensiv pentru persoane”

Utilizarea lămpii cu UV-C este interzisă pe perioada în care în care în încăpere sunt prezenți oameni. Acest lucru este menționat clar în catalogul produsului și alte materiale distribuite de producător. Totuși, la o căutare pe internet am avut surpriza să descoperim lămpi identice, vândute pe EMAG cu mențiunea „Extrem de agresivă cu mediul bacterian, lampa este total inofensivă pentru persoane, utilizarea lămpii nefiind condiționată de activitatea personalului”!!!


Aceasta este descrierea comercială a lămpii cu puterea de 15W. Pentru celelalte, comerciantul nuanțează, precizând că lampa poate fi folosită în încăperi în care sunt persoane, atât timp cât lămpile sunt îndreptate în altă direcție decât cea în care se află persoanele.
De faptul că lămpile cu ultraviolete sunt periculoase nu se mai îndoiește nimeni, după episodul celor 20 de elevi care au ajuns la spital cu arsuri la ochi. Totuși, iată că iresponsabilitatea unor comercianți, cuplată cu lipsa de informare a cumpărătorilor, poate genera situații neplăcute, sau chiar victime.
După incidentul de la Brașov, directoarea a dat, generoasă, vina pe femeia de serviciu. În mod normal, ar fi trebuit să se întâmple pe dos – femeia de serviciu să o ia la dos pe directoare, pentru înainte a i se da pe mână asemenea echipament, ea ar fi trebuit să beneficieze de un curs de operare a produsului și de igiena muncii. De asemenea, ar fi trebuit să primească echipament de protecție…

Dacă ar fi intrat pe YouTube, directoarea școlii…

… ar fi găsit filmulețe despre lămpile cu ultraviolete, în care diverși indivizi testează asemenea produse și avertizează asupra pericolelor asociate. Un user postează un film cu comentariul „probabil că nu ar trebui să cumpărați așa ceva, decât dacă știți exact ce este și ce efecte are”. Un altul testează o lampă cu ultraviolete și la un moment dat constată că „dosul palmei îmi miroase a carne de porc arsă”.
Spre deosebire de aparatele care atrag insectele cu lumină ultravioletă (care folosesc radiații ultraviolete de tip A), lămpile pentru sterilizare cu ultraviolete produc radiații de tip C (UV-C). Este vorba de aceleași radiații ultraviolete care sunt absorbite de stratul de ozon din atmosferă, în absența acestui strat considerându-se că viața pe Terra ar fi distrusă.
Razele UV-C au cea mai mare energie dintre radiațiile ultraviolete, fiind capabile să distrugă ADN-ul celulelor și să modifice proteinele. Expunerea la radiații UV-C produce moartea microorganismelor, iar în cazul organismelor superioare (inclusiv oameni) efectele sunt diverse, de la arsuri, până la mutații sau cancer. În cazul oamenilor expuși, primele efecte sunt asupra ochilor. Retina este prima afectată, distrugeri fiind înregistrate și la nivelul celorlalte componente ale ochiului. În funcție de durata de expunere, gradul de afectare și capacitatea de refacere a organismului, efectele variază de la arsuri minore, la pierderea temporară sau permanentă a vederii. Efectele asupra pielii, deși nu sunt de fiecare dată la fel de evidente, pot fi și mai grave. Din cauza potențialului mutagenic și carcinogenic, persoanele expuse la UV-C au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele. Din acest motiv, cei ce folosesc aparatele cu UV-C trebuie să aibă echipament de protecție, inclusiv ochelari și mănuși.
Conform studiilor, persoanele expuse o singură dată la o doză mai mare (ca în cazul copiilor de la Brașov) au o șansă mai mare de dezvolta cancer de piele, decât cele care sunt expuse, zilnic, la doze mai mici (ca în cazul celor care merg des la plajă vara, dar fără să ajungă să aibă arsuri).

Un articol de Răzvan PETRE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top