Fără categorie

Constantin Cimpoiaşu, primarul comunei Gârliciu (Constanţa)

Profil de primar

La prima întâlnire, pare un om simplu şi nici prin gând nu i-ar trece celui care îl vede pentru întâia oară că este primar. Rezervat în afirmaţii, molcom, dar bun ascultător, acesta pare că nu poate fi scos din calmitatea caracteristică-i sub nici o formă. În spatele acestor trăsături, se află în fapt un om înţelept, confruntat cu multe greutăţi, apăsat de nevoile a sute de localnici, şi care preferă să facă în loc să vorbească. Sătul de scandalurile politice şi de lupta cruntă dusă, în general, de oamenii politici, pentru acapararea puterii, acesta păstrează o blândeţe în privire şi o căldură în voce, aparte, atunci când vine vorba de localnici şi de comuna pe care le administrează. Probabil de aceea nici prin gând n-ar trece celor care îl văd pentru prima oară că este primar: pentru că se comportă doar ca reprezentantul oamenilor în primărie şi pentru că este la fel de „accesibil” ca orice alt localnic. Este vorba de Constantin Cimpoiaşu, primarul comunei constănţene Gârliciu.

Un articol de Andreea PAVEL

Andrei Cristian LEONTE

De 20 de ani în primărie

Primarul Constantin Cimpoiaşu se pregăteşte să încheie al patrulea mandat în administraţia publică locală din comuna Gârliciu. Acesta nu a fost preocupat niciodată de jocurile politice şi nici nu a râvnit mai sus de funcţia de primar, deşi ar fi avut şanse la un loc în Parlament, sau în alte instituţii publice centrale. Singura preocupare a primarului, în cele două decenii de când este ales de oameni, este să dezvolte şi să ridice nivelul de trai în comunitatea în care trăieşte. Acesta este obosit şi dezamăgit de tot ce înseamnă politică, contracandidaţi, luptă electorală etc. Nu îl interesează nici care sunt rivalii politici din iunie 2012, nici alianţele politice ale opoziţiei, nici să-şi pună la punct vreo strategie electorală.

„Ca primar, eşti nemulţumit când vezi cum suferă oamenii din cauza legilor neactualizate la realitatea în care trăim”

Întrebat fiind care este cea mai mare nemulţumire a sa, ca primar, Constantin Cimpoiaşu a declarat jurnaliştilor DEZVĂLUIRI: „Cel mai rău mă deranjează, şi ca primar, şi ca simplu cetăţean, felul în care sunt trataţi cetăţenii şi faptul că legile actuale, şi mă refer în special la ajutoarele sociale, nu-i sprijină mai mult pe localnici. Bătrânii sunt cei mai necăjiţi, din acest punct de vedere, pentru că din pensiile lor, un procent de 60% se duce pe medicamente. Este ruşinos şi îngrijorător faptul că ne tratăm astfel bătrânii, că îi umilim şi îi aducem în stadiul în care să nu îşi poată asigura traiul de pe o zi pe alta. O altă problemă care mă nemulţumeşte foarte tare este sprijinul financiar pentru încălzire. Mulţi bătrâni şi mulţi alţi nevoiaşi nu câştigă din pământul pe care îl deţin şi nu primesc bani pentru încălzire dacă au pământ. Principalele mele priorităţi, ca primar, sunt asigurarea unui nivel de trai cât mai ridicat pentru localnicii mei şi rezolvarea problemelor acestora într-un timp cât mai scurt. Din păcate mulţi dintre ei încă mai folosesc sobe pentru a-şi încălzi gospodăriile, ca acum 50 de ani. Unul dintre beneficiile de care aceştia ar trebui să se bucure sunt cupoanele de deplasare. Aceştia, din păcate, nu se mai pot deplasa, unii nici măcar nu mai ies din curte, şi degeaba primesc gratuitate pentru deplasări, atât timp cât ei rămân în sat. Ar trebui ca cei care ne conduc să revizuiască beneficiile pe care le primesc bătrânii, pentru că multe dintre acestea nu mai sunt adaptate la realitatea în care bătrânii noştri trăiesc”.

„Candidez pentru că îmi place munca în folosul localnicilor din Gârliciu”

Cu un salariu derizoriu de-a lungul anilor, pentru funcţia de primar, şi fără posibilitatea de a-şi dezvolta afaceri din cauza posibilei incompatibilităţi, Constantin Cimpoiaşu va candida şi anul acesta. Întrebat fiind de ce, în condiţiile în care banii sunt puţini şi problemele multe, acesta ne-a răspuns: „Voi mai candida pentru că îmi place ceea ce fac, chiar dacă munca e multă. Satisfacţia de a lucra pentru localnici este incomensurabilă. În momentul în care candidezi pentru funcţia de primar îţi asumi mai multe responsabilităţi decât ţi-ai asuma în oricare altă funcţie, pentru că îţi dedici tot timpul rezolvării problemelor celor care te-au ales şi care şi-au pus speranţele în tine. În Gârliciu am avut o surpriză foarte plăcută, în urmă cu câteva luni, atunci când i-am vizitat pe localnici şi am mers din casă în casă, să mă interesez de soarta lor. Oamenii au început să se închine în gospodăriile lor şi s-au bucurat foarte mult că i-am vizitat şi i-am întrebat ce le lipseşte. Fiecare se grăbea să mă servească cu ce avea prin casă. Nici nu am simţit că eram la muncă, ci m-am relaxat total alături de consătenii mei. Când oamenii reacţionează aşa atunci când te văd, bucuria pe care o simţi nu poate fi comparată cu nici o alta”. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top