Fără categorie

Conform unui sondaj special Eurobarometru, 9 din 10 europeni îşi exprimă sprijinul ferm în favoarea ajutorului pentru dezvoltare

Conform unui sondaj special Eurobarometru, publicat astăzi, cetăţenii europeni îşi exprimă în continuare sprijinul ferm pentru ajutorul acordat țărilor în curs de dezvoltare. Cu o săptămână înainte de reuniunea ONU la nivel înalt privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului, sondajul arată că 89% dintre respondenți consideră ajutorul pentru dezvoltare important sau foarte important. Doi din trei europeni consideră că UE ar trebui să își onoreze sau chiar să își depășească angajamentul de a creşte ponderea ajutorului pentru dezvoltare la 0,7% din VNB până în 2015, termenul pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Sprijinul exprimat de marea majoritate a cetățenilor, indiferent de naționalitatea acestora, a rămas în mod constant la un nivel ridicat, în ciuda situației de criză economică și financiară din Europa. În acest context, trei sferturi (76%) dintre europeni consideră că o acțiune comună a ţărilor din UE reprezintă o valoare adăugată care contribuie la ev…

Conform unui sondaj special Eurobarometru, publicat astăzi, cetăţenii europeni îşi exprimă în continuare sprijinul ferm pentru ajutorul acordat țărilor în curs de dezvoltare. Cu o săptămână înainte de reuniunea ONU la nivel înalt privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului, sondajul arată că 89% dintre respondenți consideră ajutorul pentru dezvoltare important sau foarte important. Doi din trei europeni consideră că UE ar trebui să își onoreze sau chiar să își depășească angajamentul de a creşte ponderea ajutorului pentru dezvoltare la 0,7% din VNB până în 2015, termenul pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Sprijinul exprimat de marea majoritate a cetățenilor, indiferent de naționalitatea acestora, a rămas în mod constant la un nivel ridicat, în ciuda situației de criză economică și financiară din Europa. În acest context, trei sferturi (76%) dintre europeni consideră că o acțiune comună a ţărilor din UE reprezintă o valoare adăugată care contribuie la evitarea duplicării eforturilor și la asigurarea eficacității ajutorului.

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat: „Cetăţenii europeni ne-au transmis tuturor un mesaj foarte clar: în ciuda încetinirii creşterii economice, trebuie ca UE să dea dovadă, în continuare, de solidaritatea și de responsabilitatea față de cei aflați în dificultate. Personal, consider acest mesaj drept un mandat de a urmări în continuare cu hotărâre îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Este evident că trebuie să asigurăm cel mai mare impact al ajutorului UE, care este cel mai important ca volum din lume.”

În cadrul acestui sondaj special Eurobarometru, 26 500 de cetăţeni din toate cele 27 de state membre au fost invitaţi, în iunie 2010, să răspundă la o serie de întrebări privind aspecte din domeniul dezvoltării. Principalul rezultat în urma sondajului este că sprijinul general în favoarea ajutorului pentru dezvoltare nu a s-a redus în perioada de criză economică. Numărul de persoane care îl consideră foarte important a crescut chiar în cursul anului trecut, de la 39% la 45%.

Pentru prima dată, sondajul a arătat, de asemenea, o tendinţă clară de estompare a diferenţei de atitudine între UE 15 și UE 12. Linia de demarcaţie pare să fie între ţările care au fost cel mai grav afectate de încetinirea creșterii economice și cele care se bucură de o situație economică mai bună. Cetățenii îşi exprimă, de asemenea, sprijinul indirect pentru politica de coeziune în domeniul dezvoltării: 43% dintre aceştia consideră că politicile UE în materie de comerț și finanțare au un impact pozitiv asupra ţărilor partenere. Gradul de susținere a politicilor de construire a păcii a ajuns, de asemenea, la 42%, domeniu urmat de agricultură (33%) și migrație (22%).

Sondajul a arătat totodată că:

42% dintre respondenți consideră sărăcia drept cea mai mare provocare cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare, urmată de criza economică (36%), alimentaţia (20%) şi aspectele din domeniul sănătății (19%).

42% dintre respondenți sunt în favoarea ajutării țărilor în curs de dezvoltare prin muncă voluntară sau prin donații. 30% fie donează bani, fie lucrează ca voluntari.

63% consideră că organizaţiile internaţionale sunt cele mai în măsură să ajute țările în curs de dezvoltare. În această privință, UE ocupă locul al treilea (17%), după ONU (27%) și Banca Mondială (19%).

Context

Obiectivul sondajului special Eurobarometru pe tema „Europenii, ajutorul pentru dezvoltare și obiectivele de dezvoltare ale mileniului” este de a estima angajamentul opiniei publice în favoarea ajutorului pentru dezvoltare în contextul actualei crize economice şi în vederea următoarei reuniuni la nivel înalt privind obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, care se va desfășura la New York (20-22 septembrie). Summitul va examina progresele înregistrate în ceea ce privește realizarea inițiativei ONU de eradicare a sărăciei, cunoscută sub numele de obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM), inițiativă în favoarea căreia s-au angajat toate cele 27 de state membre ale UE.

În 2009, Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia au acordat un ajutor de dezvoltare în valoare totală de 49 de miliarde €, care transformă UE în cel mai important donator din lume, cu o pondere de 56% din ajutorul mondial. Ajutorul extern gestionat de Comisia Europeană s-a ridicat, în 2009, la 12 miliarde €.

A se vedea MEMO/10/403

Link către textul integral al sondajului special Eurobarometru numărul 352:

în engleză – click aici

în franceză – click aici

Site-ul comisarului pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm 

Site-ul DG Dezvoltare:

http://ec.europa.eu/development/index_en.cfm

Site-ul EuropeAid (AidCo):

http://ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top