Fără categorie

Conferinţa finală a proiectului „Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), Ministerul Afacerilor Externe şi Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului României, în parteneriat cu Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), au prezentat vineri, 10 decembrie, concluziile ciclului de conferinţe „Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene” în cadrul unei reuniuni care a prilejuit şi marcarea unui an de la intrarea în vigoare a noului tratat constitutiv.

Cu acest prilej, şeful DAE, ministrul Bogdan Mănoiu, a declarat: „De la 1 decembrie 2009, avem misiunea ca, împreună cu celelalte state membre, să identificăm cele mai potrivite soluţii pentru atingerea obiectivelor promovate prin intermediul acestui tratat, respectiv o relansare a construcţiei europene, care, prin politicile şi mecanismele dezvoltate atât la nivelul statelor membre, cât şi la nivelul UE, să conducă la creşterea …

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), Ministerul Afacerilor Externe şi Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului României, în parteneriat cu Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), au prezentat vineri, 10 decembrie, concluziile ciclului de conferinţe „Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene” în cadrul unei reuniuni care a prilejuit şi marcarea unui an de la intrarea în vigoare a noului tratat constitutiv.

Cu acest prilej, şeful DAE, ministrul Bogdan Mănoiu, a declarat: „De la 1 decembrie 2009, avem misiunea ca, împreună cu celelalte state membre, să identificăm cele mai potrivite soluţii pentru atingerea obiectivelor promovate prin intermediul acestui tratat, respectiv o relansare a construcţiei europene, care, prin politicile şi mecanismele dezvoltate atât la nivelul statelor membre, cât şi la nivelul UE, să conducă la creşterea bunăstării popoarelor Europei, să pună bazele unei Europe capabile să asculte vocea cetăţenilor săi şi care să răspundă, prompt şi adecvat, noilor provocări cu care se confruntă în plan global.

La un an de la intrarea în vigoare, sistemul instituţional a devenit mai complex.(…) Tratatul de la Lisabona constituie fundamentul noilor dimensiuni europene, de natură să conducă la creşterea semnificativă a eficienţei abordării problematicilor de interes pentru toţi cetăţenii, începând cu dimensiunea economico-socială a Strategiei Europa 2020 şi continuând cu cele privind mediul şi energia, terorismul internaţional, crima organizată transfrontalieră, azilul şi imigraţia, pentru a încheia cu influenţa Uniunii ca actor internaţional major, în contextul globalizării.

Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona a permis Uniunii Europene să se înzestreze cu un cadru mai eficace de formalizare a politicilor comune, dar şi cu noi instrumente juridice, în vigoare sau în dezvoltare, necesare pentru a răspunde mai bine aşteptărilor cetăţenilor europeni în contextul unor provocări majore, precum accesul la resurse naturale sau consecinţele schimbărilor climatice.

Tratatul de la Lisabona conturează o nouă arhitectură instituţională, însă nu înlocuieşte voinţa politică a liderilor europeni, necesară pentru transpunerea în practică a prevederilor acestui document. Pentru ca UE, în ansamblul său, să devină mai puternică, mai modernă, eficientă şi democratică, este necesar ca statele membre să manifeste voinţa de valorificare în interes comun a pârghiilor oferite de Tratatul de la Lisabona”.

În a doua parte a conferinţei, a fost explicat conceptul celor opt conferinţe regionale, fiind prezentate rezultatele sesiunilor tematice pe fiecare panel, precum şi evaluarea chestionarelor pe care SNSPA le-a distribuit la fiecare conferinţă regională cu scopul de a contura percepţia reprezentanţilor din diferite sectoare ale societăţii asupra unor teme, precum politicile UE, modificările aduse de Tratat sau implementarea Strategiei 2020.

Participanţii la conferinţa finală au apreciat că proiectul dedicat Tratatului de la Lisabona a fost un succes, iar iniţiatorii au anunţat intenţia de a continua şi în 2011 acest demers prin intermediul unor proiecte similare. 

La eveniment au participat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul DAE, Bogdan Mănoiu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu, Şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Marian Tutilescu, decanul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al SNSPA, Iordan Gheorghe Bărbulescu, ambasadori şi reprezentanţi ai corpului diplomatic şi reprezentanţi ai societăţii civile, sindicatelor şi patronatelor.

Conferinţa finală de la Bucureşti a fost moderată de Luca Niculescu, redactor-şef RFI, şi s-a bucurat de participarea lui Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, acesta din urmă preluând rolul de moderator la cea de-a doua secţiune.

Informaţii de background:

Proiectul Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene” a constat în organizarea unui ciclu de conferinţe în opt oraşe din România (Bucureşti, Oradea, Timişoara, Galaţi, Craiova, Piatra Neamţ, Alba-Iulia şi Călăraşi), la fiecare conferinţă regională fiind invitaţi să participe şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele învecinate.

Scopul conferinţelor a fost acela de a prezenta modificările aduse de Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, asupra funcţionării Uniunii Europene (UE) din punct de vedere instituţional şi politic, dar şi implicaţiile acestui tratat pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni.

 

Departamentul pentru Afaceri Europene

 


Discursul domnului Ministru Bogdan Mănoiu la conferința „Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene” poate fi gasit aici.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top