Fără categorie

Comisia prezintă opţiunile privind instituirea unui sistem european de urmărire a finanţării terorismului

 

Bruxelles, 13 iulie 2011 – Răspunzând apelului lansat de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene, Comisia a adoptat astăzi o comunicare care prezintă principalele opțiuni privind instituirea unui sistem european de urmărire a finanțării terorismului (TFTS). Prezenta comunicare reprezintă un răspuns inițial la cererea de elaborare a unui cadru juridic și tehnic pentru instituirea unui astfel de sistem în Uniunea Europeană.

 

Comisarul pentru afaceri interne, doamna Cecilia Malmström, a declarat: „După încheierea Acordului TFTP între UE și SUA, Parlamentul European și Consiliul au solicitat Comisiei să găsească o soluție europeană pentru extragerea datelor solicitate pe teritoriul UE. Comunicarea de astăzi descrie diferitele opțiuni posibile și încearcă să declanșeze o dezbatere cu privire la posibilele propuneri viitoare. Având în vedere că aceste propuneri viitoare trebuie să respecte pe deplin drepturile fundamentale și, în special, să asigure un nivel r…

 

Bruxelles, 13 iulie 2011 – Răspunzând apelului lansat de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene, Comisia a adoptat astăzi o comunicare care prezintă principalele opțiuni privind instituirea unui sistem european de urmărire a finanțării terorismului (TFTS). Prezenta comunicare reprezintă un răspuns inițial la cererea de elaborare a unui cadru juridic și tehnic pentru instituirea unui astfel de sistem în Uniunea Europeană.

 

Comisarul pentru afaceri interne, doamna Cecilia Malmström, a declarat: „După încheierea Acordului TFTP între UE și SUA, Parlamentul European și Consiliul au solicitat Comisiei să găsească o soluție europeană pentru extragerea datelor solicitate pe teritoriul UE. Comunicarea de astăzi descrie diferitele opțiuni posibile și încearcă să declanșeze o dezbatere cu privire la posibilele propuneri viitoare. Având în vedere că aceste propuneri viitoare trebuie să respecte pe deplin drepturile fundamentale și, în special, să asigure un nivel ridicat de protecție a datelor, intenționez să acord o atenție deosebită necesității și proporționalității oricăror măsuri care ar putea fi propuse în acest sens.”

 

Un TFTS european ar trebui să aibă două obiective principale. În primul rând, sistemul trebuie să contribuie la limitarea cantității de date cu caracter personal transferate către SUA. În al doilea rând, ar trebui să contribuie în mod semnificativ la eforturile de blocare a accesului teroriștilor la fonduri și materiale, precum și la urmărirea tranzacțiilor efectuate de aceștia.

 

Comunicarea oferă indicații clare cu privire la aspectele semnificative care trebuie decise înainte de instituirea unui astfel de sistem. Acestea includ necesitatea de a respecta pe deplin drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni, protecția datelor și aspectelor privind securitatea datelor, domeniul de aplicare a sistemului din punct de vedere operațional, precum și costurile acestuia.

 

Comunicarea de astăzi prezintă diferitele opțiuni luate în considerare în acest stadiu, fără să indice pe cele preferate. Comisia va discuta aceste opțiuni în detaliu cu Consiliul și cu Parlamentul European înainte de a decide cu privire la măsurile care trebuie luate în continuare, pe baza unei evaluări detaliate a impactului.

 

Context

 

La 28 iunie 2010, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au semnat acordul privind prelucrarea și transferul datelor de mesagerie financiară în cadrul Programului de urmărire a finanțării în scopuri teroriste (Acordul TFTP între UE și SUA). În același timp, Consiliul UE a solicitat Comisiei Europene să propună, până la 1 august 2011, „un cadru juridic și tehnic pentru extragerea datelor pe teritoriul UE”. Comisia a început să lucreze din acel moment la instituirea posibilă a unui astfel de sistem. Comunicarea constituie un prim pas către elaborarea unor propuneri concrete.

 

Dezvoltarea unui sistem TFTS al UE face parte dintr-o agendă mai cuprinzătoare de prevenire a terorismului și de protecție a cetățenilor europeni, astfel cum este prevăzută în Strategia de securitate internă a UE, prezentată de Comisie în luna noiembrie 2010 (IP/10/1535 și MEMO/10/598).

 

Pentru informații suplimentare

 

Pagina de internet a doamnei Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne

 

Pagina de internet a DG Afaceri Interne:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

 

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top