Bruxelles, 24 iunie – Numai în 2009, statele membre au raportat cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în valoare de 280 de milioane de euro. Deşi cifra reprezintă mai puţin de 0,2% din bugetul total al Uniunii, Comisia este hotărâtă să facă un pas înainte în lupta pentru combaterea acestor fraude. În acest context, Comisia a adoptat astăzi noua Strategie Anti-fraudă menită să completeze şi modernizeze politicile în materie de combatere a fraudei. Strategia propune un set de măsuri care să asigure că Comisia va gestiona sau supraveghea fondurile UE, la toate nivelurile şi în toate sectoarele, cu ajutorul celor mai bune instrumente posibile de prevenire şi depistare a fraudelor la adresa bugetului UE. Această nouă Strategie va acoperi întreg „ciclul anti-fraudă”, respectiv de la prevenirea şi depistarea unei fraude la un stadiu incipient, până la anchete, sancţiuni şi recuperarea fondurilor folosite în mod defectuos. Totodată, strategia va viza atât încasările cât şi cheltuielile…
Bruxelles, 24 iunie – Numai în 2009, statele membre au raportat cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în valoare de 280 de milioane de euro. Deşi cifra reprezintă mai puţin de 0,2% din bugetul total al Uniunii, Comisia este hotărâtă să facă un pas înainte în lupta pentru combaterea acestor fraude. În acest context, Comisia a adoptat astăzi noua Strategie Anti-fraudă menită să completeze şi modernizeze politicile în materie de combatere a fraudei. Strategia propune un set de măsuri care să asigure că Comisia va gestiona sau supraveghea fondurile UE, la toate nivelurile şi în toate sectoarele, cu ajutorul celor mai bune instrumente posibile de prevenire şi depistare a fraudelor la adresa bugetului UE. Această nouă Strategie va acoperi întreg „ciclul anti-fraudă”, respectiv de la prevenirea şi depistarea unei fraude la un stadiu incipient, până la anchete, sancţiuni şi recuperarea fondurilor folosite în mod defectuos. Totodată, strategia va viza atât încasările cât şi cheltuielile bugetului UE, inclusiv bugetul gestionat parţial de statele membre. Un Plan de Acţiune al UE privind combaterea traficului cu ţigarete şi alcool de-a lungul frontierei estice a UE însoţeşte strategia adoptată astăzi.
Context
Caracteristici principale:
Strategiile specifice pe care Comisia le-a propus astăzi vor fi întocmite pentru a acoperi activitatea ofiţerilor de proiecte ai Comisiei, oficialilor din domeniul finanţelor şi auditorilor responsabili cu fondurile europene.
O abordare mai sistematică a luptei împotriva fraudelor la adresa bugetului UE va fi adoptată datorită noilor instrumente de TI care îmbunătăţesc capacităţile de audit şi control ale Comisiei şi care ar putea fi extinse dincolo de actualele servicii.
Comisia propune totodată întărirea rolului Oficiului European de Luptă Anti-fraudă (OLAF) prin extinderea asistenţei pe care acesta o oferă deja serviciilor Comisiei când acestea se confruntă cu cazuri de fraudare a bugetului UE. Prin această propunere, Comisia a mai decis şi intensificarea comunicării cu privire la penalităţile aplicate autorilor de fraude sau beneficiarilor de fonduri europene utilizate necorespunzător.
Într-o perspectivă regională, primul element al Strategiei Anti-fraudă este Planul de Acţiune pentru combaterea traficului cu ţigări şi alcool de-a lungul frontierei estice a UE, care a fost prezentat astăzi. El propune acţiuni concrete variind de la întărirea capacităţilor de ambele părţi ale frontierei, crearea unor unităţi mobile antrenate şi a unor noi echipamente de-a lungul frontierei (instrumente de recunoaştere automată, scanere, vedere pe timp de noapte etc…) până la nevoia revizuirii modului în care penalităţile vamale se aplică în prezent în Uniunea Europeană şi consolidării cooperării internaţionale, în special cu vecinii estici ai UE. Anual, statele membre şi UE pierd peste 10 miliarde de euro din taxe vamale din cauza traficului cu ţigări şi alcool.
Măsurile propuse astăzi în cadrul Strategiei Anti-fraudă sunt aşteptate să intre în vigoare în intervalul cuprins între prezent şi 2014.
Strategia Anti-fraudă se înscrie într-o abordare amplă a combaterii fraudei şi corupţiei şi vine în completarea recentelor iniţiative lansate de Comisie, cum ar fi reformarea OLAF, Comunicarea privind Protecţia intereselor financiare ale UE cu ajutorul legislaţiei penale şi a anchetelor administrative şi Comunicarea privind Combaterea Corupţiei în UE. De asemenea, ea consolidează nevoia identificată în pregătirea noului Cadru Financiar Multianual, care va fi prezentat săptămâna viitoare, de a include măsuri corespunzătoare de combatere a fraudei în diversele politici ale UE.
Pentru informaţii suplimentare:
Anti-fraud strategy Communication
Sursa: CE
