Fără categorie

Comisia Europeană convoacă un grup de experţi juridici pentru a căuta soluţii în domeniul dreptului contractelor

În încercarea de a încuraja comerţul transfrontalier şi de a asigura drepturi solide consumatorilor, Comisia Europeană a convocat un nou grup de experţi care să propună modalităţi de îmbunătăţire a dreptului contractelor în Uniunea Europeană. Grupul constituit din 18 experţi în dreptul contractelor, juriști și reprezentanţi ai consumatorilor s-a reunit pentru prima dată astăzi la Bruxelles. Comisia va lansa o consultare publică cu privire la modalitatea cea mai potrivită de a îmbunătăţi coerenţa dreptului contractelor, în cursul acestei veri. O soluţie posibilă ar putea fi reprezentată de un drept european opţional al contractelor (sau „un al 28-lea sistem”). De exemplu, un comerciant cu amănuntul irlandez care face afaceri cu un furnizor francez și care nu este familiarizat cu dreptul francez ar putea să aleagă dreptul european pentru contract. În plus, un consumator polonez care face cumpărături pe internet ar putea să apese un „buton albastru” pe site-ul internet şi să aleagă instru…

În încercarea de a încuraja comerţul transfrontalier şi de a asigura drepturi solide consumatorilor, Comisia Europeană a convocat un nou grup de experţi care să propună modalităţi de îmbunătăţire a dreptului contractelor în Uniunea Europeană. Grupul constituit din 18 experţi în dreptul contractelor, juriști și reprezentanţi ai consumatorilor s-a reunit pentru prima dată astăzi la Bruxelles. Comisia va lansa o consultare publică cu privire la modalitatea cea mai potrivită de a îmbunătăţi coerenţa dreptului contractelor, în cursul acestei veri. O soluţie posibilă ar putea fi reprezentată de un drept european opţional al contractelor (sau „un al 28-lea sistem”). De exemplu, un comerciant cu amănuntul irlandez care face afaceri cu un furnizor francez și care nu este familiarizat cu dreptul francez ar putea să aleagă dreptul european pentru contract. În plus, un consumator polonez care face cumpărături pe internet ar putea să apese un „buton albastru” pe site-ul internet şi să aleagă instrumentul dreptului european al contractelor, care ar garanta un nivel înalt de protecţie a consumatorilor.

La 26 aprilie 2010, Comisia a înfiinţat un grup de experţi privind un cadru comun de referinţă în domeniul dreptului european al contractelor (Decizia Comisiei 2010/233//UE). Până în mai 2011, acest grup se va întâlni o dată pe lună, reunind cadre universitare din domeniul juridic, persoane care lucrează zilnic cu dreptul contractelor cum ar fi juriștii și notarii, precum şi reprezentanţi ai consumatorilor şi ai întreprinderilor (a se vedea anexa pentru lista completă).

Specialişti în domeniu juridic, care au beneficiat de finanţare prin programul global al UE pentru cercetare (FP6), au lucrat în acest domeniu complex al dreptului privat timp de mulţi ani. Rezultatul activităţii lor a fost un Proiect de cadru comun de referinţă. Noul grup va pregăti un text adaptat nevoilor utilizatorilor, într-un limbaj simplu. Proiectul lor va urmări ciclul de viaţă al unui contract – de la obligaţiile precontractuale şi formarea unui contract la căile de atac în cazul încălcării unui contract şi consecinţele terminării acestuia.

Jonathan Faull, director general al Direcţiei Generale Justiţie, Libertate și Securitate, a prezidat prima reuniune, care s-a axat pe întrebări concrete privind definiţia contractului, interpretarea şi formarea sa. Parlamentul European și Consiliul au statut de observatori la reuniunile grupului.

Comisia va elabora, de asemenea, un document strategic şi va lansa o consultare publică în cursul verii cu privire la cea mai bună cale de urmat în domeniul dreptului contractelor în Europa. Consultarea se va desfăşura până la sfârşitul lunii ianuarie 2011 şi se va referi la problemele transfrontaliere cu care se confruntă consumatorii și întreprinderile și la cele mai bune modalităţi de soluţionare a acestora.

Istoricul dosarului

Comisia depune eforturi pentru eliminarea blocajelor de pe piaţa unică în cadrul Strategiei Europa 2020, în special prin punerea la dispoziţie a unor soluţii armonizate pentru contractele consumatorilor, a unui model de clauze contractuale al UE și prin realizarea de progrese în ceea ce privește coerenţa dreptului european al contractelor. Această strategie a fost lansată de președintele José Manuel Barroso la 3 martie 2010 (IP/10/225).

Întâlnirea grupului de experţi urmează publicării în această lună a două rapoarte importante privind provocările economice şi sociale cu care se confruntă UE. Aceste rapoarte, O nouă strategie pentru piaţa unică, al profesorului Mario Monti, fost comisar pentru piaţa unică şi concurenţă, şi Proiectul Europa 2030, prezidat de fostul prim-ministru spaniol Felipe González Márquez, prezintă soluţii concrete cu privire la modul în care UE poate înfrunta provocările paneuropene cum ar fi schimbările climatice, îmbătrânirea populaţiei şi asigurarea locurilor de muncă şi a bunăstării sociale pentru cetăţeni.

La 19 mai 2010, Comisia a prezentat o agendă digitală (IP/10/581), care a subliniat potenţialul dreptului european al contractelor pentru realizarea unui pieţe digitale unice pentru consumatori şi întreprinderi.

Pentru informaţii suplimentare

Newsroom Justiţie şi afaceri interne:

 

Pagina de întâmpinare a dnei Viviane Reding, vicepreşedinte şi comisar pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.

 

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top