Fără categorie

Claudiu Palaz, despre criteriile de alocare a banilor la primării şi planurile de dezvoltare a judeţului

Am stat de vorbă despre finanţarea administraţiilor locale şi proiectele de dezvoltare cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Claudiu Palaz. Discuţia vine în contextul în care consilierul judeţean Remus Cristy Băisan a acuzat conducerea CJ că a alocat fonduri primarilor, pe criterii politice. Totodată, am discutat și despre diferențele de dezvoltare dintre diverse zone și localități. Palaz consideră că e nevoie de strategii locale pentru fiecare zonă în parte pentru rezolvarea acestei probleme.

Articol realizat de Mihai Răzvan ROTARU

Banii se alocă în funcţie de necesităţile pe care le declară primarii

Palaz spune că la baza alocării de fonduri stau solicitările primarilor, care ştiu cel mai bine ce nevoi au, iar Consiliul Judeţean nu poate verifica cât sunt de întemeiate aceste solicitări, existând alte instituţii care să constate acest lucru.

Prin noiembrie am alocat bani de la Consiliul Județean către primării doar pentru şcoli şi grădiniţe, aşa am hotărât că este bine, iar acum, ultima alocare a fost făcută în funcţie de cerinţele primarilor, care aveau proiecte în derulare, dar şi pentru cheltuieli. În ultima vreme au fost discuții în Consiliul Județean pe acest subiect și aș vrea să se înțeleagă că noi nu putem să facem poliţie financiară, să vedem dacă ceea ce ne solicită primarii este adevărat, sunt alte instituţii care pot face acest lucru. De acord, din păcate există şi primari care nu duc banii neapărat acolo unde este interesul comunităţii, ci unde au şi dumnealor interese, dacă e să discutăm franc. Dar, aşa cum vă spuneam alte structuri pot verifica acest lucru. Noi plecăm de la prezumția de corectitudine.
Banii pentru primării nu sunt suficienţi, indiferent cât am încerca să ne ascundem după deget. Vă spun asta din experienţa mea şi ca prefect, în trecut, şi acum ca vicepreşedinte de Consiliu Judeţean. Sunt şi primării care se mai descurcă, care au surse la buget destul de bune, dar asta nu înseamnă că sunt suficienţi bani.
Nu am nimic împotrivă ca banii să vină direct de la bugetul de stat. Nu sunt neapărat adeptul ideii ca banii să vină prin intermediul Consiliului Judeţean.

Sud-vestul județului, polul sărăciei din Constanța

Palaz ne-a vorbit şi despre dezvoltarea inegală a unor zone ale județului. Vicepreşedintele CJ consideră că eliminarea sărăciei trebuie făcută conform unor planuri de dezvoltare zonale, în funcţie de specificul şi oportunităţile locale.
Dacă vorbim de o hartă a sărăciei în judeţul Constanţa, cea mai săracă zonă este cea de sud-vest. Aici avem un relief mai accidentat în care nu poţi să faci agricultură performantă, nu avem industrie şi nici nu cred că vom avea în această zonă nici în viitorul apropiat. Cât am fost prefect am vrut să dezvoltăm zona de centru a acestei regiuni, în jurul comunei Adamclisi şi pe linia Dunării prin construirea acelor debarcadere ale primăriilor, care ar putea să ajute la dezvoltare.
Noua echipă de la CJ gânndește total dieferit de cei dinainte. Pe noi nu ne interesează ce culoare politică au primarii, noi vrem să dezvoltăm zona din punct de vedere turistic. Chiar ieri am vorbit cu colegul Lucian Lungoci de la Drumuri Județene despre dezvoltarea infrastructurii din această zonă (Abrud, Hațeg, Dobromir Deal コi Vale, Hagieni, Fărei), săracă dar foarte pitorească. Consiliul Județean își dorește să asigure infrastructura și promovarea zonei, pentru ca localnicii să își construiască pensiuni agroturistice, mai ales că există proiecte de finanțare europeană cu cofinanțare zero pentru acest domeniu.
Vreau ca în 2017 să merg pe un proiect pe care l-am avut atunci când eram prefect, l-l-am prezentat într-o conferinţă de presă, în care zona să fie promovată pe internet în cadrul unui grup internaţional care promovează vizitarea vestigiilor istorice doar pe drumurile de pământ, cazarea de face doar la pensiuni, se mănâncă doar natural, cu alimente locale, de la cetăţeni. E un întreg sistem, îl cunosc, am purtat discuţii cu iniţiatorii proiectului.

Parcul industrial de la Medgidia, o fata Morgana a campaniilor electorale

Ideea, veche de peste 10 ani, îi aparţine fostului primar al municipiului, Dumitru Moinescu. De atunci, lucrurile nu au avansat prea mult, revenind în schimb în campaniiile electorale, pe agenda diverşilor candidaţi.

Parcul Industrial de Medgidia a fost o idee pe care eu am îmbrăţişat-o şi am deblocat-o în perioada în care eram Prefect, iar acum rămâne ca primarul din Medgidia să continue. La ora asta zona este doar pregătită pentru asta, dar trebuie mers mai departe. Trebuie să ducă utilităţi acolo, să creeze nişte facilităţi pentru investitori, de exemplu facilităţi fiscale şi mă refer aici la taxele locale. Trebuie să înţelegem că industria dezvoltă o astfel de zonă. Dar este foarte important ca oriunde se crează facilităţi pentru investitori să existe transparenţă, să se organizeze licitaţii corecte şi beneficiile să se întoarcă în comunitate şi nu în alte părţi.

Pelerinajele primarilor pe la diverse ministere după fonduri

L-am întrebat pe Palaz de ce este nevoie ca primarii să facă adevărate pelerinaje pe la diverse ministere, pentru a obţine finanţare şi a debloca diverse proiecte.
Din păcate, la ministere ne lovim de aceleaşi probleme de funcţionare ca în unele primării sau chiar ca aici, la Consiliul Judeţean. Există funcţionari incompetenţi sau fără chef de muncă, e adevărat. În general omul face funcţia. Faptul că se duce un primar şi face lobby pentru un proiect şi acesta se deblochează, înseamnă că proiectul a fost legal. Şi atunci sunt două variante: primarul a fost nevoit să dea o şpagă (dar la asta nu vreau să mă gândesc!) sau a dat de un funcţionar incompetent acolo, care nu a înţeles să se uite în hârtii, dar nici nu a ştiut ce să facă mai departe, de exemplu să ceară primăriei respective anumite hârtii ca să deblocheze acest dosar. Sau pur şi simplu nu a avut chef de muncă în toată perioada cât timp proiectul a fost blocat. În ambele variante este foarte grav și lucrurile astea trebuie să se termine o dată, dacă vrem să evoluăm.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top