Fără categorie

Cercetarea în sectorul TIC: conservarea informaţiilor digitale ale Europei pentru generaţiile viitoare

În prezent, sunt disponibile, sub forma de software cu sursă deschisă, instrumente, elaborate cu finanţare din partea UE, prin care se asigură că informaţiile stocate digital pot fi conservate, accesate şi înţelese pe termen nedeterminat. Programul de cercetare CASPAR al UE (Conservarea, accesarea şi regăsirea cunoştinţelor culturale, artistice şi știinţifice) a implicat cercetători din Republica Cehă, Franţa, Grecia, Israel, Italia şi din Regatul Unit. Această activitate completează iniţiative precum Europeana, biblioteca digitală europeană (a se vedea MEMO/10/166). Din cele 15 milioane euro care reprezintă costul total al proiectului, UE a contribuit cu 8,8 milioane din bugetul Programului-cadru de cercetare al Comisiei Europene (Al şaselea Program-cadru 2001-2006). Până în prezent, un volum important de informaţii electronice precum registre oficiale, arhive muzeale şi rezultate ştiinţifice a devenit ilizibil sau riscă să se piardă din cauza faptului că noile tehnologii nu permit ci…

În prezent, sunt disponibile, sub forma de software cu sursă deschisă, instrumente, elaborate cu finanţare din partea UE, prin care se asigură că informaţiile stocate digital pot fi conservate, accesate şi înţelese pe termen nedeterminat. Programul de cercetare CASPAR al UE (Conservarea, accesarea şi regăsirea cunoştinţelor culturale, artistice şi știinţifice) a implicat cercetători din Republica Cehă, Franţa, Grecia, Israel, Italia şi din Regatul Unit. Această activitate completează iniţiative precum Europeana, biblioteca digitală europeană (a se vedea MEMO/10/166). Din cele 15 milioane euro care reprezintă costul total al proiectului, UE a contribuit cu 8,8 milioane din bugetul Programului-cadru de cercetare al Comisiei Europene (Al şaselea Program-cadru 2001-2006). Până în prezent, un volum important de informaţii electronice precum registre oficiale, arhive muzeale şi rezultate ştiinţifice a devenit ilizibil sau riscă să se piardă din cauza faptului că noile tehnologii nu permit citirea respectivelor informaţii sau nu permit actualilor utilizatori să le înţeleagă. Aplicarea rezultatelor cercetării din sectorul TIC în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor europene reprezintă un element cheie din documentul Agenda digitală pentru Europa, adoptat de Comisie în luna mai 2010 (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Vicepreşedintele Comisiei pentru Agenda digitală, Neelie Kroes, a declarat: „Informaţiile digitale sunt deosebit de vulnerabile şi totodată deosebit de valoroase. Oricine a pierdut accesul la fotografii de familie sau la documente vechi va înţelege frustrarea provocată de folosirea unor tehnologii incompatibile. Sunt foarte încântată de potenţialul de care dispun instrumentele şi tehnicile CASPAR pentru a asigura pe viitor calitatea durabilă şi accesul la datele valoroase.”

Tehnologia digitală a revoluţionat modul în care utilizăm cunoştinţele şi informaţiile, în special în domenii ştiinţifice precum astronomia sau climatologia care se bazează pe analiza cantitativă a unui volum mare de seturi de date pe parcursul unei perioade de timp îndelungate. De exemplu, se înregistrează deja de câteva decenii dovezile influenţei activităţilor umane asupra încălzirii globale. În pofida dezvoltării tehnologiilor de înregistrare a datelor, de la cartele perforate şi benzi magnetice la sistemele „cloud computing” pe servere uriaşe, pe viitor, capacitatea de a accesa şi înţelege informaţiile într-un context caracterizat de evoluţii tehnologice reprezintă în continuare un aspect crucial pentru progresul ştiinţific.

Se codează în format digital imense cantităţi de informaţii de natură diferită. Unele tipuri de date sunt precum documentele – de exemplu, bibliotecile păstrează pe rafturi documente tipărite şi, în viitor, persoanele care le iau de pe raft vor putea să le citească. Echivalentul digital al acestei imagini ar însemna ca, pe viitor, să se poată tipări un document extras dintr-un procesor de text. În rest, lumea digitală nu se prezintă în acest mod. De exemplu, nu este suficient să se poată tipări cifrele primite de la sateliţii de observaţii terestre; acest lucru ar fi posibil, însă numerele respective nu ar fi inteligibile.

CASPAR tratează o gamă largă de aspecte din sfera conservării tuturor tipurilor de informații codate digital, precum şi aspecte legate de utilizarea acestora pe viitor. CASPAR poate descrie datele suficient de bine astfel încât cifrele respective să poată fi extrase pe viitor, ceea ce reprezintă echivalentul tipăririi lor. Totodată, CASPAR oferă posibilitatea ca atât cifrele, cât şi relaţiile dintre ele să poată fi înţelese şi uşor de folosit în viitor de orice software şi pentru orice fel de cercetare, în funcţie de ceea ce vor dori oamenii de ştiinţă.

Aceste metode au fost testate cu succes cu diferite tipuri de date provenind din domeniile ştiinţei, patrimoniului cultural şi al artelor scenice contemporane.

Software-ul cu sursă deschisă este disponibil pentru a fi descărcat gratuit şi pentru dezvoltarea ulterioară în aplicaţii comerciale.

Pentru mai multe detalii privind proiectul CASPAR, a se vedea:

http://www.casparpreserves.eu/

CASPAR poate fi descărcat de la adresa:

http://sourceforge.net/projects/digitalpreserve/files/

Mai multe exemple de succese ale proiectelor în domeniu finanţate de UE vor fi prezentate la ICT 2010, cel mai mare eveniment european în sectorul tehnologiilor informaţiei, care se va desfăşura la Bruxelles în perioada 27-29 septembrie 2010. Ziariştii pot participa în mod gratuit la acest eveniment, înregistrându-se la adresa:

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top