Fără categorie

Cercetarea în domeniul TIC: Tehnologia finanţată de UE vine în sprijinul echipelor de intervenţie în caz de dezastre pentru a salva vieţi

WORKPAD, un proiect de cercetare în domeniul TIC finanţat de UE, a permis dezvoltarea unor aplicaţii informatice care dau posibilitatea echipelor de intervenţie în caz de dezastre naturale să comunice una cu alta şi să se coordoneze mai rapid şi mai eficient, contribuind astfel la salvarea mai multor vieţi. Coordonarea şi comunicarea sunt extrem de importante atunci când la locul intervenţiei se află în acelaşi timp mai multe echipe ale diferitelor agenţii, autorităţi civile şi ONG-uri. Cu ajutorul finanţării UE în valoare de 1,85 milioane EUR, cercetătorii au reuşit să exploreze modul în care pot fi interconectate zeci de baze de date aparţinând diverselor organizaţii prin intermediul tehnologiei peer-to-peer, în scopul reducerii duratei de răspuns şi al evitării dublării eforturilor. Un dispecerat central unic care primește informații și le transmite tuturor echipelor de intervenție poate contribui la salvarea mai multor vieţi într-un mod rapid şi eficient. Tehnologia a fost deja fo…

WORKPAD, un proiect de cercetare în domeniul TIC finanţat de UE, a permis dezvoltarea unor aplicaţii informatice care dau posibilitatea echipelor de intervenţie în caz de dezastre naturale să comunice una cu alta şi să se coordoneze mai rapid şi mai eficient, contribuind astfel la salvarea mai multor vieţi. Coordonarea şi comunicarea sunt extrem de importante atunci când la locul intervenţiei se află în acelaşi timp mai multe echipe ale diferitelor agenţii, autorităţi civile şi ONG-uri. Cu ajutorul finanţării UE în valoare de 1,85 milioane EUR, cercetătorii au reuşit să exploreze modul în care pot fi interconectate zeci de baze de date aparţinând diverselor organizaţii prin intermediul tehnologiei peer-to-peer, în scopul reducerii duratei de răspuns şi al evitării dublării eforturilor. Un dispecerat central unic care primește informații și le transmite tuturor echipelor de intervenție poate contribui la salvarea mai multor vieţi într-un mod rapid şi eficient. Tehnologia a fost deja folosită cu succes în sudul Italiei şi este disponibilă pentru utilizare oriunde în lume.

 

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, comisarul responsabil cu agenda digitală, a declarat: „În caz de cutremur, incendiu forestier sau inundaţii, este necesar să punem la dispoziție toate resursele de care dispunem pentru a salva cât mai multe vieţi cu putință și pentru a asigura servicii de salvare de urgență. Fondurile UE destinate cercetării au contribuit la dezvoltarea unui excelent instrument TIC de ameliorare şi eficientizare a răspunsului în caz de urgenţă. Acesta este modul în care cercetarea şi inovarea participă la realizarea agendei digitale pentru Europa.”

 

În urma unui cutremur, pentru a creşte şansele de supravieţuire ale persoanelor prinse sub dărâmături, trebuie să se poată ajunge la ele cât mai repede. Cum se coordonează diferitele echipe de intervenţie pentru a evita concentrarea eforturilor în acelaşi loc în detrimentul altuia? Elementul cheie pentru optimizarea răspunsului în caz de dezastre este interconectarea diferitelor sisteme administrative şi a bazelor de date folosite de serviciile de urgență pentru ca toate organizaţiile să aibă o imagine de ansamblu.

 

Proiectul de cercetare WORKPAD, finanţat de UE, a permis elaborarea unei reţele care poate interconecta respectivele sisteme administrative. Ulterior, prin intermediul unui dispecerat central de coordonare, echipele de intervenţie aflate în prima linie pot comunica unele cu altele cu ajutorul unor dispozitive mobile, în principal de tip PDA (personal digital assistants). De exemplu, prin etichetare geografică (geo-tagging), şefii echipelor pot urmări locaţia tuturor membrilor, astfel încât să ştie în permanenţă unde se află aceştia şi ce sarcini îndeplinesc.

 

Prin intermediul acestei reţele, utilizând tehnologie peer-to-peer (P2P), se pot schimba informaţii precum numele persoanelor care locuiau într-un imobil prăbuşit, liste cu numele elevilor unei şcoli, pe clase, liste de apeluri telefonice, hărţi şi alte date relevante. De asemenea, în cadrul proiectului WORKPAD a fost dezvoltat un program informatic care defineşte sarcini, desemnează roluri şi furnizează instrucţiuni pas cu pas membrilor echipelor de intervenţie. Acesta poate fi actualizat în timp real, astfel încât, dacă apare o situaţie mai urgentă, membrilor echipelor de intervenţie să li se poată atribui o nouă sarcină.

 

Rezultatele proiectului de cercetare WORKPAD au fost testate cu succes în sudul Italiei, o regiune în care se produc în fiecare an incendii forestiere şi uneori cutremure necesitând intervenţii de urgenţă. Tehnologia dezvoltată în cadrul proiectului WORKPAD este gata de utilizare. Republica Cehă şi regiunea italiană Calabria au în vedere implementarea ei.

 

Context

 

În perioada 2006-2009, în cadrul proiectului WORKPAD au colaborat cercetători ai unor universităţi din Italia şi Austria, întreprinderi mici şi mijlocii din Republica Cehă şi Spania, companii din sectorul informatic şi regiunea italiană Calabria.

 

Proiectul de cercetare a condus la dezvoltarea unor tehnologii din domeniul comunicațiilor și informaţiei utilizabile imediat, care îmbunătăţesc coordonarea diverselor echipe de intervenţie în caz de dezastre naturale. Comisia Europeană a finanţat 1,85 milioane EUR din costurile totale de 3,16 milioane EUR, prin programul de finanțare a cercetării (Sixth Framework Programme 2001-2006).

 

La ICT 2010, cel mai amplu eveniment european dedicat cercetării în domeniul TIC, care va avea loc la Bruxelles în perioada 27-29 septembrie 2010, vor fi prezentate mai multe proiecte de succes din domeniul cercetării TIC, finanțate de UE. Jurnaliştii beneficiază de intrare gratuită. Înscrierile se fac la următoarea adresă web:

 

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top