Fără categorie

Ce s-a întâmplat la Strasbourg

Ce s-a întâmplat la Strasbourg
Ce s-a întâmplat la Strasbourg Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunțat la Parlamentul European propunerea oficială a Comisiei pentru stabilirea unei taxe pe tranzacțiile financiare. Tot săptămâna aceasta, deputaţii europeni au aprobat reguli privind supravegherea mai strictă a bugetelor statelor și restricționarea exportului tehnologiilor civile și militare cu „folosire dublă“. Parlamentul a mai dezbătut cererea de statalitate a Palestinei și a aprobat un acord comercial cu aceasta.

Sursa : © Uniunea Europeană – PE

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunțat la Parlamentul European propunerea oficială a Comisiei pentru stabilirea unei taxe pe tranzacțiile financiare. Tot săptămâna aceasta, deputaţii europeni au aprobat reguli privind supravegherea mai strictă a bugetelor statelor și restricționarea exportului tehnologiilor civile și militare cu „folosire dublă“. Parlamentul a mai dezbătut cererea de statalitate a Palestinei și a aprobat un acord comercial cu aceasta.

Starea Uniunii: președintele Comisiei Europene,  José Manuel Barroso a anunțat la Parlamentul European, în cadrul discursului său despre Starea Uniunii, propunerea oficială a Comisiei pentru stabilirea unei taxe pe tranzacțiile financiare. Dumnealui a apărat UE ca garanție a păcii și stabilității în Europa. Majoritatea grupurilor politice au fost de acord cu propunerile domnului Barroso, condamnând eforturile de combatere a crizei făcute în statele membre, în afara instituțiilor UE.

Guvernanța economică: Statele din zona euro nu vor mai putea să ignore avertismentele Comisiei privind corectarea politicilor lor bugetare. Pachetul de legi privind guvernanța economică, votat în plen miercuri, va face ca statele să-și abordeze politicile economice defectuoase mai prompt. Noua legislație mărește transparența, cere mai multă responsabilitate din partea statelor și ameliorează calitatea și corectitudinea statisticilor.

Relațiile UE-Palestina: Deputaţii europeni au dezbătut situația din Orientul Mijlociu după ce Autoritatea Palestiniană a cerut aderarea la ONU, deci recunoașterea Palestinei ca stat. O parte din eurodeputați și-au exprimat sprijinul pentru palestinieni, alții subliniind dorința Israelului de a-și asigura securitatea. Majoritatea vorbitorilor au cerut reînceperea negocierilor de pace. Deputaţii europeni au aprobat și un acord care oferă acces liber pe piața UE a produselor agricole și pescărești provenind din Teritoriile Palestiniene.

Siguranța rutieră: o rezoluție votată marți spune că UE trebuie să promoveze utilizarea așa numitelor „alcolocks” (dispozitive care detectează șoferii care au consumat alcool și blochează pornirea autovehiculului în acest caz) pentru autovehiculele de transport de mărfuri sau de pasageri și să impună pe întregul teritoriul o limită maximă de viteză de 30 km/h în zonele rezidențiale. Noile măsuri doresc reducerea la jumătate, până în 2020, a numărului de decese survenite în urma accidentelor rutiere.

Produse și tehnologii cu „folosire dublă“: Parlamentul European a revizuit regulile UE privind exportul produselor și tehnologiilor civile și militare cu „folosire dublă“: substanțe chimice, aparatură din domeniul telecomunicațiilor sau software. Parlamentul European a introdus o regulă potrivit căreia nu poate fi dată nicio autorizație de export care ar putea fi folosită pentru încălcarea drepturilor omului.

Reducerea ajutorului UE pentru hrană: Ajutorul pentru hrană oferit de UE europenilor săraci are de suferit după ce Curtea de Justiție a declarat că modul actual de operare este ilegal. Comisia Europeană trebuie astfel să reducă cheltuielile programate pentru 2012 de la 480 de milioane de euro la 113,5 milioane de euro. Parlamentul European a cerut Comisiei să încerce să împiedice acest lucru și a criticat șase state membre care au blocat eforturile de ajungere la un compromis.

Combaterea discriminării bazate pe orientarea sexuală şi identitatea de gen: Homosexualitatea, bisexualitatea și transsexualitatea sunt încă văzute ca boli mintale în unele locuri. Într-o rezoluție, deputaţii europeni cer combaterea discriminării homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor și transsexualilor.

Tensiuni între Cipru și Turcia privind exploatarea de gaz și petrol: Deputaţii europeni și-au exprimat îngrijorarea față de tensiunile dintre Cipru și Turcia privind exploatarea de gaz și petrol. Aceștia au condamnat amenințările Turciei specificând că o amenințare la adresa unui stat UE este o amenințare la adresa Uniunii.

Scannerele corporale: Dezbaterea de joi dimineață cu reprezentanții Comisiei Europene a devenit aprinsă în momentul în care au fost abordați parametrii tehnici ai viitoarelor scanere corporale din aeroporturile UE. Deputaţii europeni sunt îngrijorați de faptul că acestea ar putea încălca intimitatea pasagerilor.

Summit-ul Rio+: Deputaţii europeni au votat o rezoluție privind poziția comună a UE la summit-ul Rio+ din iunie 2012, care are loc la 20 de ani de la primul summit ONU al Pământului. Politicieni și oficiali se vor reuni la Rio de Janeiro pentru a dezbate dezvoltarea durabilă. Deputaţii europeni au cerut o abordare puternică și unită a UE.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top