Fără categorie

Cartea verde a CE privind protecţia pădurilor împotriva schimbărilor de climă şi consultările publice privind politica viitorului serviciu universal în era digitală, pe agenda reuniunii Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene

Departamentul pentru Afaceri Europene a organizat, luni, 8 martie, reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare în domeniul Afacerilor Europene pe agenda căreia s-au aflat: pregătirea reuniunii Consiliului European de primavară, a Consiliilor EPSCO (Locuri de muncă, politică socială, sănătate şi consumatori) şi TTE (Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie) din luna martie.

            Reuniunea a abordat, totodată, câteva iniţiative recente ale Comisiei Europene: Cartea verde privind protejarea pădurilor Europei împotriva schimbărilor climatice, consultările publice cu privire la politica viitoare în domeniul spectrului de frecvenţe radio şi propunerea privind viitorul serviciu universal în era digitală.

            Comisia Europeană a adoptat la 1 martie o Carte verde care stabileşte opţiunile pentru abordarea la nivelul Uniunii Europene a protecţiei pădurilor şi a informării cu privire la resursele forestiere şi situaţia acestora. Opiniile pe marginea acestui document…

Departamentul pentru Afaceri Europene a organizat, luni, 8 martie, reuniunea săptămânală a Comitetului de coordonare în domeniul Afacerilor Europene pe agenda căreia s-au aflat: pregătirea reuniunii Consiliului European de primavară, a Consiliilor EPSCO (Locuri de muncă, politică socială, sănătate şi consumatori) şi TTE (Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie) din luna martie.

            Reuniunea a abordat, totodată, câteva iniţiative recente ale Comisiei Europene: Cartea verde privind protejarea pădurilor Europei împotriva schimbărilor climatice, consultările publice cu privire la politica viitoare în domeniul spectrului de frecvenţe radio şi propunerea privind viitorul serviciu universal în era digitală.

            Comisia Europeană a adoptat la 1 martie o Carte verde care stabileşte opţiunile pentru abordarea la nivelul Uniunii Europene a protecţiei pădurilor şi a informării cu privire la resursele forestiere şi situaţia acestora. Opiniile pe marginea acestui document primite din partea cetăţenilor, a statelor membre, instituţiilor UE şi a altor actori interesaţi vor ajuta executivul comunitar să determine oportunitatea unor acţiuni suplimentare la nivelul Uniunii. Documentul Comisiei stabileşte care sunt principalele provocări cu care se confruntă pădurile Europei, prezentând sistemele existente de informare în domeniul forestier şi instrumentele disponibile pentru protecţia pădurilor şi ridicând o serie de întrebări pertinente pentru elaborarea unor viitoare opţiuni de politică.

                Consultarea publică asupra Cărţii verzi se va desfăşura în perioada 1 martie – 31 iulie 2010 pe website-ul „Vocea ta în Europa. În cadrul consultării, executivul comunitar va organiza, în data de 3 iunie, în cadrul Săptămânii verzi de la Bruxelles, un atelier de lucru şi o reuniune a părţilor interesate. Textul în limba engleză al Cărţii verzi este disponibil aici.

 

            În privinţa spectrului de frecvenţe radio, Comisia Europeană a lansat o consultare asupra priorităţilor strategice ale unui program al UE pentru perioada 2011-2015 privind politica în acest domeniu. Accesul la spectrul de frecvenţe radio este esenţial pentru o gamă foarte largă de activităţi, care variază de la telefonie şi radiodifuziune până la transporturi şi aplicaţii spaţiale. Pentru ca cetăţenii europeni, atât din zonele urbane, cât şi din cele rurale, să poată beneficia de toate avantajele tehnologiei digitale, asigurarea unui acces larg şi echitabil la spectrul de frecvenţe radio este extrem de importantă. Până la data de 9 aprilie, consumatorii, industria de resort şi celelalte părţi interesate sunt invitaţi să participe la consultare.

                Executivul comunitar îndeamnă părţile interesate şi consumatorii să se exprime în legătură cu orientările strategice pentru utilizarea în viitor a spectrului de frecvenţe radio în UE, cu referire la următoarele teme:

 

  • redresarea şi creşterea economică
  • integrarea socială şi serviciile pentru cetăţeni
  • protecţia mediului şi a sănătăţii
  • aplicaţiile spaţiale şi siguranţa transporturilor
  • coordonarea şi negocierile la nivel internaţional
  • reasignarea frecvenţelor (reconfigurare) şi concurenţa.

             Consultarea va permite CE să elaboreze un proiect de program privind politica în domeniul spectrului de frecvenţe radio ce va fi prezentat Parlamentului European şi Consiliului până la jumătatea anului 2010. Totodată, în zilele de 22 şi 23 martie 2010, Comisia şi Parlamentul European vor organiza în comun, la Bruxelles, o întâlnire la nivel înalt pe tema spectrului de frecvenţe radio („Spectrum Summit”), la care vor participa reprezentanţi ai Parlamentului European, Consiliului şi altor părţi interesate, care vor dezbate viitoarele orientări ale politicii UE în domeniul spectrului de frecvenţe radio. Textul consultării publice este disponibil aici.

 

            La reuniunea de coordonare de astăzi, participanţii au convenit ca instituţiile cu atribuţii în domeniu să faciliteze accesul publicului român la consultare şi să asigure participarea României la summitul dedicat problematicii spectrului de frecvenţe radio.

            Comisia Europeană a lansat la data de 2 martie şi o consultare publică având ca obiectiv identificarea celei mai bune abordări pentru a asigura disponibilitatea serviciilor de telecomunicaţii de bază pentru toţi cetăţenii UE. Reacţiile consumatorilor, ale părţilor interesate din industrie şi ale experţilor în domeniul politicilor vor ajuta executivul comunitar să stabilească dacă trebuie să prezinte, până la sfârşitul anului 2010, noi propuneri legislative referitoare la obligaţiile de serviciu universal în sectorul telecomunicaţiilor. Consultarea se va desfăşura până la data de 7 mai 2010.

 

            Comisia doreşte să afle opinii cu privire la următoarele domenii cheie:

 

  • Conceptul de bază al serviciului universal: Actualul concept de serviciu universal a fost creat pentru serviciile de telecomunicaţii tradiţionale, prin voce.. Comisia doreşte să ştie ce politici europene sunt necesare pentru a se asigura că cetăţenii din zonele îndepărtate şi rurale sau cei cu venituri scăzute pot accesa şi utiliza serviciile de telecomunicaţii de bază.
  • Banda largă: O amplă acoperire a serviciilor de bandă largă este crucială pentru a stimula creşterea şi locurile de muncă în Europa. Dar 23 la sută dintre persoanele care trăiesc în zone rurale nu au acces la reţele fixe de bandă largă. Este important să se stabilească dacă principiile serviciului universal ar trebui să contribuie la îndeplinirea obiectivului UE „bandă largă pentru toţi” sau dacă o concurenţă pe piaţa deschisă a telecomunicaţiilor sau alte opţiuni politice ar fi mai eficiente.
  • Flexibilitatea naţională şi o abordare coordonată la nivelul UE: Stadiul de dezvoltare a pieţelor de telecomunicaţii, disponibilitatea benzii largi, adoptarea de către consumatori şi reacţiile guvernelor faţă de aşa-zisa „diviziune digitală” (adică discrepanţa dintre categoriile de populaţie care au şi cele care nu au acces la internet şi la alte tehnologii digitale) pot varia considerabil de la o ţară la alta. Comisia doreşte să afle care este echilibrul corect între reacţia coordonată la nivelul UE şi nevoia de flexibilitate naţională.
  • Finanţarea: Consultarea publică trebuie să ofere un răspuns şi cu privire la modalitatea de finanţare pe viitor a serviciul universal: ar trebui să existe o contribuţie financiară din partea sectorului telecomunicaţiilor pentru a se asigura acoperirea universală a serviciilor de bandă largă sau ar trebui ca bugetul public să intervină, deoarece beneficiile sunt resimţite şi de alte sectoare economice şi de societate în ansamblul ei?

             Textul Comisiei privind consultarea publică şi informaţiile referitoare la audierea publică se află aici.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top