Opinii

Cadiu – Costache & Compania agită apele în Consiliul Local, pretinzând că sunt “vocea poporului”

“Echipa de zgomote” a opoziţiei reprezintă  toată populaţia din Cernavodă ?  

La şedinţele în plen ale Consiliului Local al oraşului Cernavodă, de o bună bucată de vreme, atmosfera de lucru, normală, este doar un deziderat al primarului Mariana Mircea şi al consilierilor care suţin proiectele şi propunerile sale. Ceilalţi membri ai C.L. par să nu resimtă foarte acut nevoia de discuţii serioase, fără scandaluri şi ţipete, fără confruntări sterile sau interminabile acuze reciproce, care nu au altă finalitate decât aceea de a tergiversa adoptarea unor hotărâri atât de necesare pentru localitate, aşteptate de locuitori. Altfel nu se explică de ce acceptă consilierii PLD şi PNL manifestările de “Gică-Contra” şi strategia de blocare a oricăror iniţiative venite dinspre executivul administraţiei publice locale, adică Primăria Cernavodă, atitudini şi fapte afişate şi comise de un grupuscul de cetăţeni, veşnic prezenţi şi intervenienţi în şedinţele Consiliului Local.

Un articol de Paul PÂRVU

Mereu aceleaşi trei-patru persoane! Legea le permite, nu spune nimeni că nu, dar tot Legea (nr.215, a Administraţiei Locale) stipulează clar modalitatea prin care cetăţenii asistenţi la şedinţa publică a C.L. pot lua cuvântul. Se pare că, la Cernavodă, preşedinţilor de şedinţă le este ori frică, ori jenă (!) să stopeze ieşirile în decor ale vigilenţilor din fire, interes personal sau de grup, comandă politică sau parte a unui scenariu bine pus la punct, pe termen scurt, mediu şi lung.
I-am contactat telefonic pe doi dintre cernavodenii care par a nu putea dormi noaptea, de spaimă ca nu cumva primarul şi cei şase consilieri pesedişti care-l sprijină să bage oraşul într-un sac şi să-l arunce în Dunăre, că-i peste deal… Sau, şi mai grav, să nu-l încarce în port…bagaj şi să-l vândă cruzilor străini.  

Cine moare de grija oraşului…     
       

Primul interlocutor a fost omniprezentul domn Cadiu, aflat în coasta Primăriei, după propria afirmaţie, cităm: “Încă de pe vremea lui Ceauşescu, de acum treizeci de ani, când eram miliţian” ! Acum nu mai este miliţian, dar tot vigilent a rămas. Lup care şi-a schimbat… uniforma, dar năravul nu a uitat să-l ascundă sub noul costum, actualul consilier juridic al Consiliului Local păzeşte şi acum Primăria, ca în trecut. Dar nu de hoţii din afară, ci de cei care ar vrea să o păgubească din interior. Mare noroc cu dom’ Cadiu, că-i cu ochii pe aleşii locali, consilieri şi, în mod special, “cu dedicaţie”, primăriţă, marea sa flebeţe, pe care nu o scapă din cătarea sa de vechi copoi. De atâtea ocheade prin treburile administratorului executiv al urbei, l-a deocheat pe primar, în aşa hal încât acesta a ajuns să se întrebe ce-l mână, cu adevărat, în luptă, pe Cadiu. Vrea el să-şi transforme numele în renume, să fie… cadiul (judecătorul târgului, la vechii arabi, cum citim în “O mie şi una de nopţi”, că tot suntem în oriental-levantinul vechi orăşel turcesc)? Sau doreşte, mai degrabă … , să blocheze orice demers al primarului, care i-ar aduce acestuia din urmă popularitate şi, ca o consecinţă logică, un scor electoral bun, la alegerile locale de anul viitor, dar şi, sau: mai ales!, în sondajul pentru desemnarea candidatului Uniunii Social-Liberale, care este în curs de pregătire?  Sub faţada preocupării pentru o scrupuloasă legalitate, obsesie prea excesivă şi teatrală ca să fie şi eminamente sinceră, Cadiu dă, mai degrabă, impresia că este credincios celui care l-a „ridicat”. Este lucru cunoscut, în tot târgul, că a fost promovat de fostul primar liberal Gheorghe Hânsă, care l-a cocoţat până la rangul de director în Primărie, transformând Biroul de Asistenţă Socială în Serviciu şi, apoi, în Direcţie. Hânsă, preşedinte al organizaţiei locale a PNL, liderul grupului de şapte consilieri locali liberali, dă explicite semn(al)e că îşi doreşte un al treilea mandat de primar, pentru sine (cel mai probabil!) sau pentru partidul său, măcar.

Cine-i marele sforar?…

De aici pornesc, de fapt, toate problemele care duc la amânarea semnării protocolului Uniunii Social-Liberale, la Cernavodă, precum şi la susţinerea scrâşnită din măsele pe care o acordă peneliştii, în C.L., pentru proiectele şi iniţiativele primarului şi ale celor şase consilieri PSD, rămaşi după excluderea reprezentantului rromilor, celebrul Dumitru Chivu, zis „Ţucu”, din partid, excluderea şi din C.L. fiind blocată de… “aliaţii” liberali (conform legii, prin retragerea sprijinului politic pentru un consilier ales pe listele sale, un partid are dreptul să-l înlocuiască, dar este necesar votul majorităţii în Consiliu). Şi coada fostului pesedist, acum renegat, “ Ţucu”, tulbură apele în C.L. şi, în general, în viaţa politică (şi nu numai!) din urbea de la Dunăre. Este evident că Hânsă se foloseşte, ca masă de manevră şi monedă de schimb (în raporturile cu PSD), de cel care abuza de poziţia de consilier, pentru a da “locuinţă socială“ copiilor săi, care locuiesc… în străinătate (!),aşa cum am arătat într-un alt număr al ziarului nostru.
Revenind la prsonajul Cadiu, cel mai interesant , de altfel, din echipa de vajnici păzitori ai templului intereselor cetăţenilor din Cernavodă, mai ales în zona de acces la postul de primar al candidaţilor PNL şi PDL (se ştie că liberalii din oraş înghit cu noduri găluşca numită USL, ei făcând până acum opoziţie faţă de primarul PSD, ales în 2008 în detrimentul lui Hânsă). Acest mereu tânăr şi neliniştit Cadiu ne-a impresionat, până la lacrimi, cu o pledoarie populistă pentru interesul “omului de rând”. Din… rîndu(ri)l(e) PNL şi PDL, probabil! Dar să vedem ce interese apără şi alte “personalităţi” locale, care se consideră a fi mandatate moral să zbiere cauza poporului, în şedinţele C.L., la care se autoinvită permanent.

Costache, Văleanu şi Nuţu – Floarea (soarelui) şi mândria oraşului  

L-am contactat, telefonic, şi pe un alt apropiat al fostului primar liberal Gheorghe Hânsă, coiniţiator, alături de Cadiu (care ne-a şi mijlocit, de altfel, legătura cu el!), al demersului eşuat de organizare a unui referendum local, pentru demiterea primarului pesedist Mariana Mircea. Este vorba despre un alt cetăţean model (de urmat sau… dimpotrivă, doar concitadinii săi pot aprecia!) : Ioan Costache, proprietar de bar, sistem crâşmă. Lumea zice că afacerea lui ar fi falimentară! Acest locuitor de „vază”, cunoscut pentru pasiunea sa pentru flori (de aici chestia cu vaza…), în special floarea soarelui, ale cărei delicioase seminţe, cunoscutele „bomboane agricole”, obişnuia să le consume în frumosul parc al oraşului, ne-a declarat că nu se duce la şedinţele Consiliului Local ca să facă scandal, dar că se abţine cu greu să nu-şi arate sentimentele pe care le nutreşte, în special faţă de o doamnă consilier PSD, Gabriela Răducanu pe nume, care pare să fie pasiunea vieţii sale. Între două seminţe, desigur…
Partenerul preferat de seminţiadă al lui Costache este un alt apropiat al lui Hânsă, cetăţeanul, model şi el, Sergiu Nuţu. Pentru că-i plăcea mult să stea prin parc, în verdeaţă, chiar şi noaptea, sub clar de Lună, Consiliul Local, unde ajută la anevoioasa desfăşurare a şedinţelor, l-a recompensat cu postul de şef la  „Spaţii verzi”, în cadrul SRL-ului propriu, SC „Utilităţi”, care se ocupă de Gospodăria Locală.
Nuţu nu este singurul care realizează venituri de la SRL-ul Consiliului. Şi Cadiu are jumătate de normă acolo, pe lângă norma întreagă păpată de la C.L., pentru consiliere juridică.
L-am lăsat la urmă pe Marian Văleanu, un alt vigilent de serviciu care şi-a făcut abonament de autoinvitat activ şi foarte vocal, la toate şedinţele Consiliului Local. Fost miliţian, ca şi prietenul său Cadiu, el îşi justifică prezenţa zgomotoasă la aceste întruniri, publice de altfel, prin calitaea de secretar al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Cernavodă, care este… asociată cu SC ”Utilităţi” SRL. Iată că ajungem iarăşi la această vacă publică, cu ugerul mereu plin, numai bună de muls de aproiaţii celor care fac jocurile şi împart cărţile în C.L. De fapt, spun unele guri, nu ştim cât de rele… , Văleanu amuşinează pe acolo pentru a-şi aranja propriile afaceri, în domeniul pazei şi protecţiei.
Aceasta este „Ceata-lui-Papuc”, care face galerie la şedinţele în plen, lunare şi extraordinare, ale Consiliului Local Cernavodă. Cum îl cheamă, de fapt, pe „Papuc” nu-i decât o „Mănăstire-ntr-un picior, / Ghici ciupercuţă ce-i?”. Păi ce să fie: se apropie momentul desemnării candidatului USL, pentru Primăria Cernavodă… 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top