Opinii

„Apărarea împotriva inundațiilor a localității Babadag”, un proiect blocat între două ministere

Conceput înainte de anul 1989, continuat în 1992, refăcut în 1996 și abandonat în anul 2002, proiectul „Apărarea împotriva inundațiilor a localității Babadag” este blocat în momentul de față între două ministere, cel al Apelor și Pădurilor și cel al Transporturilor, care are în subordine Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„În 2015, după ce doi ani la rând 2013 si 2014 ,am avut probleme cu inundațiile și mai multe străzi și case au fost afectate, am repus pe tapet acest important proiect pentru oraș… Împreună cu proiectanții am fost de mai multe ori pe teren pentru a da informațiile corecte și am pus la dispoziție toate documentele și resursele umane pentru a putea realiza această investiție”, notează primarul Babadagului, Georgian Caraman.

Deși proiectul a primit finanțare europeană, problemele ivite au făcut ca el să nu poată fi demarat. „Problema a apărut la noi, între cele doua ministere. Mai exact, pârâul Tabana care aparține Apelor Romane traversează 5 poduri care sunt ale Drumurilor Naționale. Deși, când s-a făcut proiectul s-a luat aviz de la CNAIR că sunt de acord, acum cei de la DN au solicitat să facă ei podurile cu toate că acestea erau deja finanțate și prinse în proiect. De aici a început blocajul”, mai spune primarul.
Primul pas pentru deblocarea investiției a fost acordul pe care cei de la Uniunea Europeana l-au dat pentru separarea proiectului și valorilor pe fiecare instituție, dar și în acest caz lucrurile s-au mișcat foarte încet.

O nouă speranță apare odată cu vizita de zilele acestea a ministrului Pădurilor și Apelor, Ioan Deneș, care a promis deblocarea situației. „Cu ajutorul președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu (căruia îi mulțumesc personal în numele cetățenilor din Babadag ), am reușit să-i aducem în județul nostru timp de doua zile, din care o zi la Babadag în vizită de lucru, pe Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Administrației Naționale Apele Române (ANAR), Victor Sandu și de managementul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), pentru a discuta proiectul Apărarea împotriva inundațiilor a localității Babadag, județul Tulcea, o investiție finanțată prin POIM, în valoare de 66.800.000 lei (aproximativ 14,3 milioane de euro) și să reușim să-l deblocăm. Am primit garanții că anul viitor la acest proiect foarte important pentru noi vor începe lucrările și toate problemele vor fi rezolvate în scurt timp între cele două ministere”, adaugă Georgian Caraman.

Datele tehnice ale proiectului

În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de amenajare în bazinul hidrografic al pârâului Tabana, pe o suprafață de 45,5 kmp, incluzând amenajarea pârâului Tabana, pe o lungime de 5.950,70 m (inclusiv acumulare nepermanentă pe valea Batacali, cu o capacitate de peste 600.000 de metri cubi), amenajarea afluenților (canale de coastă), pe o lungime de 2.708 m, 3 poduri pe drumuri laterale și 15 pasarele metalice peste râul Tabana.
În acest proiect este implicat și Ministerul Transporturilor, care are sarcina de a reface cele 5 poduri (pe râul Tabana) de pe DN 22—Constanța — Tulcea, beneficiind de o finanțare de 10.666.735 lei (aproximativ 2,3 milioane de euro).
Astfel, valoarea totală a proiectului „Apărarea împotriva inundațiilor a localității Babadag, județul Tulcea” este de 77.489.345 lei (aproximativ 16,7 milioane de euro) — valorile conțin TVA.
Acest proiect este deosebit de important pentru cei aproximativ 10.000 de locuitori ai orașului Babadag, deoarece zona a fost inundată în nenumărate rânduri, ca urmare a producerii fenomenelor meteo extreme care au generat puternice unde de viitură, formate pe dealurile din jurul localității.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top