Fără categorie

Antrenorii care mă acuză cereau copiilor tot felul de „atenții”. Am schimbat sistemul, vom face performanță

Interviu cu Bogdan Ionuț Chiriță, manager general al Școlii de Fotbal Farul:

DEZVĂLUIRI: O fostă glorie a clubului Farul (Ion Constantinescu) s-a plâns în Gazeta Sporturilor că nu îl lăsați să intre în stadion și că l-ați transformat din antrenor în scouter. E adevărat?

Bogdan Chiriță: Decizia a fost a Comitetului Director, format din: Președinte-Gabi Stan, Vicepreședinte-Gabriel Diceanu și Secretar General-Ion Constantinescu. Voturile Comitetului Director sunt aprobate cu două treimi, adică e de ajuns să se întâlnească doar două persoane din cele trei ca să intre în legalitate hotărârile. Eu nu fac altceva decât să pun în aplicare hotărârile Comitetului Director. Conform hotărârii Comitetului Director, aceștia au hotărât ca cei patru antrenori (Constantinescu Ion, Șovăilă Eugen, Turcu Mihai și Tudor Grigorie) să fie transformați în scouteri. Ulterior, unul dintre ei -Grigore Tudor- a rămas antrenor la  
grupa de vârstă 2000.

A consemnat Mihai Răzvan ROTARU


 

 

DEZVĂLUIRI: Ei nu mai au voie să intre pe stadion?

Bogdan Chiriță: Doar cei trei fără Tudor Grigorie. Acesta a rămas antrenor în continuare, iar în aceeași hotărâre li s-au diminuat și salariile. De la 3300, 2800 și 2700 lei, s-au diminuat la 1500 lei net.

DEZVĂLUIRI: Considerați că acesta este unul dintre motivele pentru care sunt nemulțumiți cei trei antrenori?

Bogdan Chiriță: Nu. Ei s-au supărat și pentru că până acum se practica o ciubucăreală, mai exact primeau mici atenții din partea copiilor, ce veneau ca un fel de cotizație. Copiii plăteau între 50 și 100 de lei, în funcție de posibilitățile fiecăruia.

DEZVĂLUIRI: S-au plâns copiii sau părinții lor despre acest fenomen?

Bogdan Chiriță: S-au plâns unii părinți și de aceea s-au schimbat unii antrenori de la grupe. Supărarea antrenorilor a venit de la faptul că noi am instituit o taxă legală. Fiecare copil sub 16 ani, plătește o taxă lunară, de 100 de lei. Desigur, primesc și chitanță pentru acești bani. Cu aceste sume reușim să cumpărăm cele necesare copiilor: apă, lămâi, cheltuieli cu deplasările și cu doctorul. Ne folosim de banii aceștia în ceea ce facem la școală. Oricum, banii se întorc tot către copii, nu facem nimic altceva cu acești bani. De aici a plecat toată nemulțumirea, pentru că acești antrenori aveau câte 60 de copii la grupele de 2002, 2003, 2004. Aici mă refer la Ion Constantinescu. Dacă acesta lua 50 de lei de la un singur copil, ajungea la suma de 3000 de lei, pe lângă salariu. E clar în aceste condiții de ce acest Constantinescu este deranjat de schimbarea cu care am venit noi. Prin oficializarea taxei, antrenorii nu mai câștigă acești bani.
În ceea ce privește taxa pentru fiecare copil, am stabilit că jucătorii cu probleme sociale (în care venitul familiei nu depășește 1600 de lei) sunt scutiți.

DEZVĂLUIRI: Înainte să existe această taxă, din ce fonduri se cumpărau cele necesare copiilor?

Bogdan Chiriță: Tot de la Școală veneau acești bani. Părinților li se spunea că nu primesc bani de la Consiliul Județean, singura sursă de finanțare. Părinții ajungeau să plătească și arbitraje, deplasări, transport.

DEZVĂLUIRI: Faptul că ei luau aceste atenții este motivul pentru care nu mai sunt antrenori și sunt scouteri? Care a fost motivul schimbării lor? Aveau performanțe, au fost evaluați de cineva?

Bogdan Chiriță: Principalul obiectiv al nostru este de a schimba toți antrenorii. Vrem să aducem antrenori tineri, care vor să muncească și care vor să facă performanță. Actualii antrenori au peste 60 de ani, iar unii dintre ei sunt și pensionari, deci beneficiază și de pensie. Păi cu banii lui Ion Constantinescu plătim doi antrenori. Am adus antrenori foarte buni, cotați în județ. Un exemplu în acest sens este Lucian Marinov, cel de-al doilea antrenor ce are licență UEFA PRO în județul Constanța.

DEZVĂLUIRI: Ion Constantinescu v-a acuzat că ați fost impus politic și că nu aveți nicio legătură cu fotbalul…

Bogdan Chiriță: Nu sunt membru al vreunui partid politic și nu vreau să amestecăm fotbalul cu politica.

DEZVĂLUIRI: Poate ar trebui să ne spuneți dacă ați avut legături și performanțe în fotbal.

Bogdan Chiriță: Eu am jucat fotbal până la 19 ani. În activitatea managerială am început de jos, în anul 2009, când m-am ocupat de Sportul Tortomanu. Am luat echipa de pe locul 16 și am terminat pe locul 3 sau 4.  Apoi am mers la Steaua Speranței Siliștea unde nu exista o echipă, pentru că se construia stadionul și se desființase vechea echipă în acea perioadă. Am înființat-o de la zero în 2010 parcă, la Liga a V-a și într-un an am promovat la Liga a IV-a. Anul următor am câștigat Cupa României, faza pe județ. Toate acestea, în calitate de manager și nu de antrenor, pentru că nu am fost niciodată antrenor, deși am carnet de antrenor de juniori. La Portul Constanța am fost delegatul echipei, răspundeam de tot ceea ce înseamnă transferuri și relația cu AJF-ul. Cu Portul am reușit să câștig Campionatul Național de Juniori A1!

DEZVĂLUIRI: Practic, după acea performanță ați fost numit în funcția actuală…

Bogdan Chiriță: Da. Pe 30 iunie am câștigat Campionatul A1. Desigur că și înainte de acest moment eram în discuții cu Consiliul Județean pentru a prelua Școala de Fotbal Farul, mai exact de prin luna mai. S-a finalizat în noiembrie cu toate actele. A trebuit să facem adunarea generală, a trebuit să mă accepte ca membru, apoi s-a făcut iar o adunare generală și s-a înființat postul de manager în organizație, pentru că nu exista.

DEZVĂLUIRI: Când ați plecat de la Portul, ați luat doi jucători, fapt ce a generat un scandal.

Bogdan Chiriță: Când încă eram la Portul Constanța, am emis două documente prin care am renunțat la Grila de Formare pentru doi jucători care au fost transferați la Farul Constanța. Restul, că au fost legitimați la Farul, nu mai e problema mea. Ei sunt jucători profesioniști acum și nu mai e problema mea. Nu știu de ce se reprezentanții clubului Portul se consideră prejudiciați. Oricum, acești doi jucători au fost legitimați pentru a juca la echipa de juniori republicani, nicidecum la echipa mare. Dar nu are nicio legătură. Ei au pretenții ca și cum ar juca la echipa mare, dar copiii aceștia joacă încă la juniori. Eu, Portul Constanța, ca să mă duc să emit clubului Farul Constanța pretenții pentru formarea acestor jucători, trebuia să fi făcut ceva pentru acești jucători. Cât am fost eu la Portul, nu s-au băgat bani în acești copii. Antrenorii nu sunt angajați de Portul Constanța, echipamente nu le-au fost date, se asigura doar plata arbitrilor și cheltuielile de deplasare.
Problemele se pot rezolva printr-o mai bună comunicare între noi și Portul, ceea ce o să se și întâmple. Vrem să inițiem un proiect de colaborare cu Portul, pe o perioadă mai lungă, în care noi să
trimitem la Portul jucătorii ce nu pot juca la Farul și invers. Cred că în perioada următoare vom rezolva toate problemele dintre Farul și Portul. Nici nu trebuia să se ajungă aici.

DEZVĂLUIRI: De ce credeți că în ultimii ani în jurul dumneavoastră s-au creat o serie de conflicte? Mă refer la disputa cu AJF, la acest scandal cu antrenorii, la diferendul cu clubul Portul?

Bogdan Chiriță: Am încercat să așez lucrurile și să le fac exact cum trebuie făcute. Am fost un tip corect cu toată lumea și nu am acceptat compromisuri și alte nereguli pe care alții le făceau. Când am avut dreptate, mi-am menținut părerile până la capăt, deși am avut mari presiuni să mă retrag. Eu nu accept ca fotbaliștii să joace pe fals, să bag în teren jucători suspendați, să mă prezint la meciurile de acasă fără să am o împrejmuire a terenului. Eu nu accept asta! Când ești nou într-un sistem putred, normal că deranjezi!  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top