Ancheta

Ambidextru: Stelian Ion se lupta cu primăria Constanța cu mâna dreaptă; cu stânga lua bani de la primărie

Stelian Ion se încadrează perfect în profilul politicianului constănțean de carieră. În tradiția înaintașilor săi ce au îmbătrânit în primărie sau prefectură schimbând partide, prefecți și primari, Stelian Ion e un tip care a reușit să se dedubleze: Pe o parte îl avem pe Stelian Ion – activist social și de mediu, politician de Opoziție care se luptă împotriva abuzurilor primăriei. De cealaltă parte e avocatul Cristian Ion – abonat la contracte cu primăria, avocat al lui Mazăre și al RAEDPP. Pentru cei care nu au toate datele, cei doi sunt una și aceeași persoană – ca politician el se semnează Stelian, iar ca avocat funcționa sub numele Cristian, sau „Ion C.” – cum apare în documentele primăriei.
În perioada 2004-2016, Stelian Ion a primit sute de contracte de la RAEDPP Constanța, instituție subordonată primăriei, cu „sediul” în clădirea primăriei. În aceeași perioadă, mama lui Stelian Ion a lucrat în cadrul RAEDPP ca referent la departamentul juridic. La solicitarea colegilor de la Evenimentul Zilei, RAEDPP a comunicat că Stelian Ion era pe o listă scurtă de avocați cu care se semnase un acord-cadru, în baza căruia dosarele instituției erau înaintate automat către acești avocați, iar sumele plătite erau unele modice: 100-300 de lei pe faza procesuală. RAEDPP însă i-a mințit pe cei de la EVZ, lucru dovedit de declarația de interese a lui Stelian Ion, în care figurează contracte de 2.000-3.000 de lei bucata. Contactat telefonic, Stelian Ion ne-a explicat că aceste contracte au fost negociate pe lângă contractul-cadru, la prețuri de 10-20 de ori mai mari decât cele comunicate de regie reporterilor de la EVZ.
După 2015, când Stelian Ion a devenit o figură centrală a opoziției împotriva regimului Mazăre-Făgădău, RAEDPP a „ascuns” rapoartele de activitate în care era menționat „avocatul Ion C.” În paralel însă contractele și sumele de bani plătite de primărie lui Stelian Ion au crescut: În 2016, an electoral în care Stelian Ion se bătea pe baricade cu PSD și Făgădău, primăria lui Făgădău i-a plătit lui Stelian Ion 21.000 de lei – de 7 ori mai mult decât în anul precedent.

Cel mai tare avocat din toate timpurile

Trecând în revistă datele comunicate public de RAEDPP, rezultă că Stelian Ion este, de departe, cel mai eficient avocat care a trăit vreodată pe Pământ. Conform regiei, Stelian Ion era plătit cu 100-300 de lei pentru fiecare fază procesuală: 300 de lei pentru fond (prima instanță), 200 pentru apel, 100 pentru recurs. Din evidențele contabile, rezultă de asemenea că RAEDPP i-a plătit avocatului o medie de 31.000 de lei pe an, în prioada 2009-2011. La o medie de 200 de lei pe fază procesuală, rezultă că Stelian Ion lucra 100-150 de procese pe an, câte unul nou la fiecare două zile – incluzând sâmbetele, duminicile, Paștele și Crăciunul etc.
Chiar și un dosar simplu – cum ar fi evacuarea unui client ce nu și-a plătit chiria – presupune un volum considerabil de lucru. Ca să vă faceți o idee, la cel mai recent proces pe care subsemnatul l-a deschis pe Legea 544, avocatul primăriei Constanța a anexat o întâmpinare de 60 de pagini, din care 10-20 sunt scrise de avocat, restul probe. La asta mai trebuie adăugat adunarea probelor și a jurisprudenței, ore bune pierdute pe holurile instanțelor, concluzii scrise la diferite faze procedurale, expertize etc. – toate astea pentru un singur proces.
Un avocat normal, care ar lucra 100 de dosare pe an, ar avea probleme și în a le ține evidența. Iar volumul de lucru – dacă nu l-ar ucide la propriu – l-ar face să o ia razna. Stelian Ion însă e bine-mersi.
Contactat telefonic, el nu a putut explica numărul neverosimil de mare de contracte pe care teoretic le-a lucrat și pentru care chiar a fost plătit. El a declarat că erau „multe” și că nu își mai amintește exact de câte dosare a fost vorba.

Bani în plus, pe lângă contract

Practic, e imposibil ca Stelian Ion să fi lucrat 100-150 de procese pe an. Singurele explicații logice ar fi ca RAEDPP să îl fi plătit pentru dosare care nu au fost lucrate de el, sau ca RAEDPP să îl fi plătit pentru dosarele lucrate de el, dar cu sume mult mai mari decât cele stipulate în contractul-cadru – cu încălcarea contractului și a legii.
O posibilă explicație vine din Declarația de Interese depusă de Stelian Ion în 2016. În aceasta figurează patru contracte încheiate cu RAEDPP, pentru care el era plătit cu o medie de 2.250 de lei pe contract – adică de 11-22 de ori mai mult decât era tariful din contractul-cadru.
Contactat telefonic, Stelian Ion a încercat, alegându-și cu greu cuvintele, să ne ofere o explicație: „Dosarele respective erau cu sume mari, cu miză foarte mare. RAEDPP decisese să își trimită juriștii în instanță, să nu mai lucreze cu avocați. Și atunci s-a pus problema angajării. Am vorbit cu cei de la RAEDPP și am căzut de acord să mergem pe niște onorarii obișnuite, nu acelea pe contractul-cadru, care (n.r. – contract) nu își mai producea efectele practic, pentru că ei trimiteau juriști în dosare.”
Vă lăsăm să judecați dvs. cât de convingătoare sunt argumentele lui Stelian Ion. Certe sunt însă câteva lucruri: 1. RAEDPP a mințit când a declarat că Stelian Ion a fost plătit cu 100-300 de lei pentru toate contractele. 2. Deși Stelian Ion încearcă să ne convingă că vechiul contract-cadru nu mai genera efecte, acesta era în vigoare. Iar RAEDPP, în loc să îl pună în aplicare, a semnat alte contracte, prin care sumele plătite erau majorate simțitor.
Cu toții ne-am dori ca primăria să ne plătească de 10-20 de ori mai mult decât trebuie, sau să ne ceară de 10-20 de ori mai puțini bani decât îi datorăm. Dar numai unii sunt norocoși și li se întâmplă asta…

Contracte babane, în plină campanie

În 2012, Guvernul Ponta a emis o ordonanță prin care interzicea instituțiilor publice să mai angajeze avocați dacă aveau juriști în schema de personal – exceptând cazuri extreme.
După intrarea în vigoare a ordonanței, sumele plătite de RAEDPP către Stelian Ion au scăzut simțitor, de la 30-33.000 de lei pe an, la câteva mii.
Situația s-a inversat în perioada 2015-2016, când RAEDPP îl „cheamă la arme” din nou pe Stelian Ion, pentru câteva contracte, la prețuri de 10-20 de ori mai mari decât cele stipulate în contractul-cadru. Telefonic, Stelian Ion ne-a declarat că a fost vorba de „cel mult 10 contracte”, pentru care el a fost plătit cu echivalentul a 100-150 de procese pe contractul-cadru. Altfel spus, muncă mai puțină, plată semnificativ mai mare.
În această perioadă, primăria îi plătește lui Stelian Ion 33.000 de lei, plățile fiind eșalonate din 2015 până în 2017, după ce Stelian Ion preluase mandatul de deputat.
Coincidență sau nu – aceasta este exact perioada în care Stelian Ion se evidențiază ca luptător împotriva abuzurilor primăriei, ca inițiator al unor manifestații de protest și al unor procese în instanță împotriva PUZ-urilor sau autorizațiilor eliberate de primărie. Privind în urmă, putem constata că rezultatele acestor campanii angajate de Stelian Ion (în timp ce el era remunerat considerabil de primărie) nu sunt extraordinare. Practic, în ultimii doi-trei ani, alte organizații civice sau alți simpli cetățeni au obținut în justiție rezultate mai spectaculoase împotriva primăriei, decât a obținut Stelian Ion, pe vremea când era avocatul primăriei dimineața, și inamicul primăriei – după-amiaza.
În acea perioadă, singurele rezultate spectaculoase în relația cu primăria ale lui Stelian Ion sunt la capitolul -Sume încasate de la primărie-.

RAEDPP face alba-neagra prin rapoarte ca să îl facă invizibil pe Stelian Ion

Scriam la începutul articolului despre cei doi Stelian Ion: Politicianul și activistul Stelian Ion, respectiv avocatul primăriei și al lui Radu Mazăre – care se recomanda ca avocat Cristian Ion.
Până în 2015, urmele colaborării între primărie și Stelian Ion mai pot fi găsite în rapoartele de activitate ale RAEDPP, unde acesta este trecut ca unic colaborator extern al RAEDPP, sub denumirea „avocat Ion C.”.
După afirmarea lui Stelian Ion ca un vocal luptător împotriva abuzurilor primăriei, RAEDPP îi umflă contractele, dar îl face dispărut din Raportul de activitate. În acesta, nu se mai scrie decât că unele procese au fost repartizate unui cabinet de avocat, fără a se da nume.
În iulie 2016, când Stelian Ion se lupta de mama focului cu primăria și cu Decebal Făgădău și se lansa ca politician, raportul de activitate spune că unele procese au fost date unui avocat (fără nume) și că majoritatea sunt dosare mai vechi, unul singur fiind semnat în 2016. Ca o notă de subsol, merită menționat că RAEDPP a falsificat această parte din raport. La momentul respectiv, așa cum reiese din Declarația de Interese a lui Stelian Ion, el avea două contracte semnate cu RAEDPP în februarie 2016, nu unul, cum scrie în raport. De asemenea, raportul consemnează că era musai să i se atribuie un contract „avocatului fără nume” – pentru că procesul era unul important și de natură a afecta bugetul RAEDPP. În același raport, însă, mai sunt înșirate alte 30 de procese la fel de periculoase și de natură a afecta bugetul, dar în care regia a fost reprezentată de personalul juridic propriu. De ce nu s-a putut face la fel și în cazul dosarului repartizat lui Stelian Ion nu scrie nicăieri…
După 2017, Stelian Ion se afirmă ca deputat USR și mare luptător împotriva corupției și abuzurilor de tot felul. În aceste condiții, menționarea lui sau a contractelor pentru care primăria Constanța îi plătise bani buni – inclusiv în anul 2017 – ar fi fost un lucru neplăcut, atât pentru primărie, cât mai ales pentru Stelian Ion.
Era nevoie de o soluție salvatoare, iar aceasta se găsește: După ce îi scosese numele din rapoartele de activitate și mințise în legătură cu numărul dosarelor atribuite lui Stelian Ion, RAEDPP se decidă să scoată raportul de activitate – cu totul! Începând cu 2017, RAEDPP Constanța nu mai publică raport de activitate. Locul acestuia este luat de Raportul Administratorului, un formular-tip de 1-2 pagini, în care șeful regiei dă pe proprie răspundere că nu s-a depășit bugetul, că totul e bine și frumos…

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top